Pagerbti „Vaiduoklių armijos“ veteranai | kl.lt

PAGERBTI „VAIDUOKLIŲ ARMIJOS“ VETERANAI

  • 0

Praėjus beveik 80 metų po Antrojo pasaulinio karo, slaptų JAV dalinių nariai buvo pagerbti už gudrybes, kuriomis buvo išgelbėta daug tūkstančių gyvybių. „Vaiduoklių armija“ vadinta grupė naudojo pripučiamas transporto priemones ir Holivudo lygio specialiuosius efektus, kad apgautų vokiečius dėl sąjungininkų karo planų.

JAV Kongrese vykusiame renginyje buvo pagerbti trys garbaus amžiaus veteranai – 100 metų Seymuras Nussenbaumas, 99 metų Johnas Christmanas ir 100 metų Bernardas Bluesteinas. Dar keturi nariai tebėra gyvi, tačiau negalėjo prisijungti prie kitų.

Kaip ir daugelis grupės narių, S. Nussenbaumas atėjo iš meno mokyklos. Kiti atvyko iš reklamos ir viešųjų ryšių įmonių.

Jo darbas apėmė netikrų numerių klijavimą ant džipų, kad suklaidintų priešą, ir žmonių aprengimą, jog jie apsimestų JAV generolais ir vaikščiotų, kad juos pamatytų šnipai.

„Mūsų užduotis buvo suvaidinti didelį spektaklį ir apgauti priešą“, – kalbėjo veteranas.

Vadinamojoje Vaiduoklių armijoje buvo apie 1,1 tūkst. karių iš 23-iojo štabo specialiosios paskirties būrio, veikusio Vakarų Europoje, ir dar 200 karių iš 3133-iosios specialiosios signalų kuopos Italijoje.

Per daugiau nei 20 apgaulės kampanijų „Vaiduoklių armija“ naudojo kostiumus ir rekvizitą, taip pat didžiulį pripučiamų tankų, sunkvežimių ir lėktuvų parką, kad suklaidintų vokiečių kariuomenę dėl sąjungininkų kariuomenės dydžio ir buvimo vietos, taip įtikindama juos perkelti pajėgas į kitas fronto linijos dalis.

Vienos 1945 m. misijos, pavadintos „Vierseno operacija“, metu „Vaiduoklių armijos“ nariai sėkmingai apgavo vokiečius, įtikindami, kad dvi divizijos – 40 tūkst. vyrų – turi kirsti Reiną už 16 km nuo tikrosios perėjos vietos.

Tam dalinys pastatė šimtus pripučiamų sunkvežimių ir tankų, iš garsiakalbių leido karių judėjimo garsus ir imitavo karinį radijo ryšį.

Be to, kai kurie nariai apsimetė kariuomenės vadais tose vietose, kur, kaip žinojo, vokiečių šnipai aptiks jų buvimą. Galiausiai tikrasis Reino kirtimas sulaukė minimalaus pasipriešinimo.

Panašios operacijos surengtos ir prieš sąjungininkų pajėgoms išsilaipinant Šiaurės Afrikoje 1941 ir 1942 m., Italijoje 1943 m. ir prieš pat „D“ dienos išsilaipinimą Normandijoje 1944 m.

Po karo JAV kariuomenė pripažino, kad nuo 1944 m. gegužės mėn. iki karo pabaigos „Vaiduoklių armija“ išgelbėjo nuo 15 tūkst. iki 30 tūkst. karių gyvybių, tačiau jos misija buvo įslaptinta iki 1996 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS