Palestiniečiai: Izraelis atlaisvino kai kuriuos suvaržymus Gazos Ruože | kl.lt

PALESTINIEČIAI: IZRAELIS ATLAISVINO KAI KURIUOS SUVARŽYMUS GAZOS RUOŽE

Izraelis pirmadienį atlaisvino kai kuriuos suvaržymus Gazos Ruože, kėlusius grėsmę trapioms paliauboms, užbaigusioms praėjusį mėnesį 11 dienų trukusį konfliktą su palestiniečių anklavą valdančiu islamistų judėjimu „Hamas“, pranešė palestiniečių pareigūnai.

Pirmą kartą per pastarąsias 40 dienų Kerem Šalomo sienos perėją kirto 11 sunkvežimių, vežusių eksportuojamus drabužius. Sekmadienį Izraelis pranešė, kad leis eksportuoti iš Gazos Ruožo ribotą kiekį žemės ūkio produktų.

Taip pat atnaujinamos pašto paslaugos į Gazos Ruožą ir iš jo, nurodė pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, nes neturėjo įgaliojimo bendrauti su žiniasklaida.

Po 11 dienų trukusios intensyvios ginkluotos konfrontacijos tarp Izraelio ir „Hamas“ Gazos Ruože susikaupė tūkstančiai pasų ir kitų svarbių dokumentų, kurie turėjo būti perduoti toliau tvarkyti Vakarų Krante įsikūrusiai Palestinos Autonomijai.

Tačiau kiti Izraelio įvesti apribojimai lieka galioti. Tarp jų yra apribojimai Gazos žvejams, pacientų, galinčių gydytis Izraelyje arba Vakarų Krante, skaičiaus ribojimas ir draudimas įvežti žaliavas Gazos Ruožo pramonės įmonėms.

Gegužės 21 dieną įsigaliojęs ugnies nutraukimo susitarimas, pasiektas tarpininkaujant Egiptui, užbaigė ketvirtą Izraelio ir „Hamas“ konfliktą nuo 2007 metų, kai „Hamas“ perėmė valdžią Gazos Ruože.

„Hamas“ reikalauja reikšmingai sušvelninti Gazos Ruožo blokadą. Praėjusią savaitę su „Hamas“ susiję aktyvistai paleido padegamųjų balionų į Izraelį, sukėlusių gaisrų žydų valstybės pietinėje dalyje. Tai išprovokavo atsakomuosius Izraelio aviacijos smūgius, nepaisant ugnies nutraukimo režimo.

Egiptas tęsia pastangas sutvirtinti gležną paliaubų susitarimą.

Sekmadienį naujasis Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) perspėjo „Hamas“, kad Izraelis netoleruos nė menkiausios atakos iš Gazos Ruožo.

Praėjusio mėnesio konfliktas kilo „Hamas“ paleidus raketų į Jeruzalę ir kitus Izraelio miestus. Pasak islamistų judėjimo, tai buvo atsakas į Izraelio policijos reidus, šiurkščius policijos veiksmus prieš musulmonus Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse ir numatytą palestiniečių šeimų iškeldinimą iš vieno arabų rajono aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pertekliniai kostiumuoti

cha,,,,,vos ne uzsilikusio uzurpatoriaus ""ishdykavimai ""su Lietuvos pasienio teritorijomis..panashus scenarijus..izoliuoti ta "diega" visapusishkai...ir bialorusiu imigrantu nepriimti,,Kovoti reikia savo valstybeje ;;;o pabegeliai ===jau vadinasi kirshintojai,,net ne opozicija.kokia gali buti bialorusiu opozicija Lietuvos valstybeje ??? cia jie gali vadintis tik imigrantai-emigrantais,savo tautos kirshintojai -- remiami atitinkamu strukturu ,jegu ,suinteresuotu visai kitais tikslais ir tu" strukturu" Visu "pirshciukai lenkti i SAVE

SUSIJUSIOS NAUJIENOS