Palestiniečiai vėl siekia visateisės narystės JT, nepaisant galimo JAV veto | kl.lt

PALESTINIEČIAI VĖL SIEKIA VISATEISĖS NARYSTĖS JT, NEPAISANT GALIMO JAV VETO

  • 0

Palestiniečių, siekiančių visateisės narystės Jungtinėse Tautose, šalininkai antradienį paprašė JT Saugumo Tarybos atnaujinti 2011-aisiais pateiktą prašymą, nepaisant to, kad Jungtinės Valstijos beveik neabejotinai jį užblokuos.

JT Saugumo Tarybos pirmininkei skirtame laiške šalininkai nurodė 140 palestiniečių valstybę pripažinusių šalių, tarp kurių buvo 22 valstybės iš arabų šalių grupės Jungtinėse Tautose, 57 šalys iš Islamo bendradarbiavimo organizacijos ir 120 Neprisijungusiųjų šalių judėjimo narių.

Nuo spalio 7 dieną prasidėjusio karo, kurį sukėlė masinis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį ir kuris tęsiasi jau šeštą mėnesį, palestiniečiai vėl siekia narystės Jungtinėse Tautose, dešimtmečius besitęsiančiam palestiniečių ir Izraelio konfliktui tebesant pasaulio dėmesio centre.

Palestiniečių savivaldos prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas), prieš kreipdamasis į pasaulio lyderius Generalinėje Asamblėjoje, 2011 metų rugsėjo 23 dieną įteikė prašymą tapti 194-ąja Jungtinių Tautų nare tuometiniam JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui (Ban Kimunui).

Tačiau tąsyk siekis žlugo, palestiniečiams nepavykus surinkti reikiamų devynių balsų JT Saugumo Taryboje, kurią sudaro 15 narių. Net jei ir būtų gavę reikiamą skaičių balsų, Jungtinės Valstijos, artimiausia Izraelio sąjungininkė, pažadėjo vetuoti bet kokią Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria būtų patvirtinta palestiniečių narystė.

Jungtinės Valstijos ne kartą teigė, kad visateisę jų narystę Jungtinėse Tautose būtų galima pripažinti tik sudarius Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimą.

„Mūsų pozicija nepasikeitė“, – antradienį keliems žurnalistams sakė JAV ambasadorės prie JT pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas), pakartodamas, kad visateisės palestiniečių narystės JT klausimas yra vienas iš galutinio statuso klausimų, kurie turi būti sprendžiami dvišalėse palestiniečių ir Izraelio derybose dėl taikos susitarimo.

Po to, kai pirmas palestiniečių prašymas dėl visateisės narystės JT buvo atmestas, jie kreipėsi į 193 narių Generalinę Asamblėją, kurioje nėra veto teisės, ir 2012 metais lapkritį daugiau nei dviejų trečdalių balsų dauguma pasiekė, kad jiems būtų suteiktas organizacijai nepriklausančio stebėtojo statusas.

Šis pakeitimas atvėrė galimybę palestiniečių teritorijoms prisijungti prie JT tarptautinių organizacijų, įskaitant Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT).

Maltos ambasadorė prie JT ir dabartinė JT Saugumo Tarybos pirmininkė Vanessa Frazier (Vanesa Freizir) pirmadienį žurnalistams sakė, kad nuolatinis Saugumo Tarybos naujų narių komitetas, kuriam priklauso visos 15 narių, turėtų susirinkti už uždarų durų ir apsvarstyti paraišką.

Tada komitetas nuspręs, ar rekomenduoti Generalinei Asamblėjai šią narystę.

Panašu, kad antradienį R. Woodo išsakyti komentarai dėl nepasikeitusios JAV pozicijos vėl pasmerkia žlugimui palestiniečių siekį dėl visateisės narystės JT.

Malta pakvietė ministrus į balandžio 18 dieną vyksiantį mėnesinį JT Saugumo Tarybos posėdį, kuriame greičiausiai daugiausia dėmesio bus skiriama Gazos Ruože vykstančiam Izraelio ir „Hamas“ karui ir Tarybos raginimui nutraukti ugnį per musulmonų šventąjį ramadano mėnesį, kuris baigiasi balandžio 9-ąją. Šį raginimą abi šalys atmetė.

Tačiau palestiniečių visateisės narystės Jungtinėse Tautose klausimas taip pat neabejotinai bus keliamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS