Pandemijos iškankinta Europa ruošiasi atostogoms | kl.lt

PANDEMIJOS IŠKANKINTA EUROPA RUOŠIASI ATOSTOGOMS

  • 0

Europos Parlamentas (EP) ir ES valstybės narės pasiekė susitarimą, nutiesiantį kelią europiniam sertifikatui, leidžiančiam atverti keliones bloko teritorijoje. Ar įmanoma keliauti po Europą jau dabar?

Žalia šviesa

Dokumentas, dėl kurio sutarta vėlų ketvirtadienio vakarą, taptų pagrindine priemone Europos vasaros atostogų laikotarpiui išgelbėti. Sutarta, kad ES valstybės iš principo neturėtų taikyti papildomų kelionių ribojimų, pavyzdžiui, karantino, izoliacijos ar testavimo, "nebent jie būtų būtini visuomenės sveikatai apsaugoti" arba atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis. Apie papildomus ribojimus ne vėliau kaip prieš 48 val. turi būti informuotos kitos ES šalys ir Europos Komisija.

ES valstybės turės pripažinti kitose Sąjungos narėse išduotus Europos vaistų agentūros patvirtintų skiepų pažymėjimus. Kiekviena ES valstybė galės apsispręsti, ar pripažinti kitas Pasaulio sveikatos organizacijos ar atskirose ES šalyse patvirtintas vakcinas.

Pažymėjimas grąžins laisvą judėjimą ES ir padės panaikinti kelionių barjerus.

Kaip pažymėjo EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto pirmininkas Juanas Fernando López Aguilaras, susitarimas iš esmės pagerina padėtį milijonams ES piliečių. "Skaitmeninis COVID pažymėjimas grąžins laisvą judėjimą ES ir padės panaikinti kelionių barjerus. Tai pirmas žingsnis siekiant gražinti Šengeno erdvę", – po ketvirtadienį pasiekto susitarimo sakė jis.

EP šį klausimą svarstė skubos tvarka. Susitarimą gegužės 26 d. dar turi patvirtinti EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetas, Parlamentas plenarinėje sesijoje  (birželio 7–10 d.) ir ES Taryba. Tikimasi, kad jis įsigalios liepos 1 d.

Ta pačia kryptimi žengia ir kitos pasaulio šalys, įskaitant savąjį žaliąjį pasą ruošiantį Izraelį, taip pat Jungtinę Karalystę, savo piliečiams pranešusią, kad po savaitės bus leidžiamos tam tikros tarptautinės kelionės, naudojant Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos programėlę, įrodančią vakcinacijos statusą.

Vakarų link

Mažėjantis infekcijų ir augantis paskiepytų asmenų skaičius suteikia vis daugiau pasitikėjimo Europai, ypač – jos turizmo sektoriui. Tiesa, daugumoje Europos šalių keliautojams vis dar taikomi privalomi testai ir karantino taisyklės.

Lenkijoje su tam tikrais apribojimais vėl veikia prekybos centrai, viešbučiai, muziejai ir meno galerijos. Iki gegužės pabaigos restoranai svečius gali aptarnauti tik lauko erdvėse. Uždarose patalpose, viešajame transporte būtina dėvėti kaukę. Dešimties dienų karantinas netaikomas keliautojams, kurie atvykdami pateikia neigiamą testą, ne senesnį nei 48 valandos. Karantinuotis nereikia visiškai paskiepytiems ir persirgusiems asmenims.

Belgijoje restoranai ir kavinės atvėrė savo lauko zonas dar gegužės pradžioje, parduotuvės taip pat dirba. Tolesnis palengvinimo žingsnis planuojamas birželio 9 d.

Karantino apribojimus palaipsniui švelnina Danija. Parduotuvės, restoranai ir kavinės jau senokai atidarytos, o neseniai veiklą vėl atnaujino sporto klubai ir kino teatrai. Daugelyje vietų būtina įrodyti, kad asmuo paskiepytas, persirgo koronovirusu ar jo testas neigiamas. Vakar duris atvėrė visos įstaigos, išskyrus klubus. Nepaisant atšauktų apribojimų, susirgimų skaičius nepašoko ir vis dar yra gana žemo lygio. Kelionių apribojimai neseniai taip pat šiek tiek sušvelninti. Visiškai paskiepyti ES ir Šengeno šalių piliečiai vėl įleidžiami į šalį be testų ir karantino, tačiau turistai turi testuotis ir karantinuotis, nebent jų šalyse situacija gana gera.

Nyderlanduose komandos valanda panaikinta, parduotuvės vėl gali priimti klientus, restoranai aptarnauja svečius – tiesa, tik tam tikromis sąlygomis ir tik lauke nuo 6 iki 20 val. Vėl veikia sporto klubai ir zoologijos sodai, prostitutėms vėl leidžiama priimti klientus. Muziejai, kino teatrai ir teatrai kol kas uždaryti. Jei žutbūt reikia vykti, Nyderlandai įsileis tik turint neigiamą testo rezultatą ir sutinkant dešimt dienų praleisti karantine.

Į Vokietiją šiuo metu įleidžiama, tačiau privalomas dešimties dienų karantinas (sutrumpinti galima, jei po penkių dienų atliekamas testas, kurio rezultatas neigiamas ir atvykta iš šalies, kurioje nėra nustatyta pavojinga mutacija).

Trečiadienį prancūzai vėl grįžo į kavines. Atvirose erdvėse lankytojus gali priimti restoranai, kultūros įstaigos ir parduotuvės. Tiesa, naktinė komendanto valanda nuo 21 val. vis dar galioja. Keliauti šalies viduje leidžiama, viešbučiai taip pat yra atverti. Atvykstantys į Prancūziją iš Europos turi turėti  neigiamą, ne senesnį nei 72 valandos, testą. Skiepytiems žmonėms kol kas nėra jokių privilegijų.

Išskyrus nedidelį Aostos slėnį, geltonosios zonos apribojimai galioja visuose Italijos regionuose. Komendanto valanda sutrumpinta: galioja  nuo 23 val. Nuo pirmadienio atsivers sporto klubai. Geltonosiose zonose leidžiama lankyti teatrus, muziejus ir kino teatrus. Barai ir restoranai gali aptarnauti savo svečius prie lauko staliukų. Keliautojams iš ES šalių nebetaikomas penkių dienų karantinas, tačiau atvykus reikalaujama neigiamo testų rezultato.

Pajūrio kurortai

Graikijoje oficialusis šių metų vasaros sezonas prasidėjo gegužės 15-ąją ir nuo tos dienos turistų skaičius šalyje stabiliai auga. Kavinių, barų ir tavernų lauko zonos veikia su tam tikromis išlygomis. Tiesa, vis dar galioja judėjimo apribojimai nuo 0.30 val. iki 5 val. Taip pat būtina dėvėti kaukes, laikytis atstumo. Prieš atvykdami į šalį užsieniečiai privalo registruotis  svetainėje travel.gov.gr. Be to, jie turi būti arba visiškai pasiskiepiję, arba turėti ne anksčiau kaip prieš 72 valandas atliką testą (tai taikoma ir vaikams nuo penkerių metų). Prievolės karantinuotis nebėra.

Maltoje daugiau nei kas trečias asmuo yra paskiepytas – šalis planuoja nuo birželio 1 d. visiškai atsiverti tarptautiniam turizmui. Nuo pirmadienio kavinės lankytojus viduje ir lauke galės priimti iki vidurnakčio. Barus, kino teatrus ir teatrus planuojama atidaryti birželio 7 d.

Dalyje Ispanijos vis dar didelis sergamumas, nors kai kuriuose atostogautojų pamėgtuose Ispanijos regionuose infekuotųjų skaičius vis labiau mažėja. Tiesa, visų apribojimų neskubama atšaukti. Pavyzdžiui, Balearų salose vis dar galioja komendanto valanda, bent iki sekmadienio neįleidžiama į kavines. Beveik visoje šalyje galioja reikalavimas dėvėti kaukę lauke.

Ūkanotasis Albionas

Jungtinėje Karalystėje vėl galima užsukti į parduotuves, muziejus, kino ir įprastus teatrus, alines. Tiesa, šalyje, smarkiai nukentėjusioje per pirmąją ir antrąją bangas, vis labiau nerimaujama dėl indiškosios koronaviruso atmainos. Į šalį atvykstantiems žmonėms vis dar tenka įveikti nemenkas kliūtis: daugeliu atvejų būtinas dešimties dienų karantinas, privaloma turėti neigiamą testą, pakartotiniai tyrimai turi būti atliekami antrą ir aštuntą dieną po atvykimo. Tik toms šalims, kurios įtrauktos į vadinamąjį žaliąjį sąrašą, kuriame kol kas iš Europos yra tik Portugalija, galioja ne tokios griežtos taisyklės. Iki šiol netaikomos jokios išimtys visiškai paskiepytiems žmonėms.

Airijoje daugiau nei trečdalis suaugusiųjų yra paskiepyti pirmąja vakcinos dozę. Po kelis mėnesius trukusių priverstinių prastovų praėjusią savaitę buvo atšaukti kai kurie apribojimai: vėl dirba kirpyklos ir parduotuvės, muziejai, bibliotekos ir kitos kultūros įstaigos. Tiesa, maitinimo įstaigoms leidžiama prekiauti maistu tik išsinešti. Atvykstantys iš užsienio turi turėti neigiamą testą, karantinuotis. Tiesa, visiškai paskiepyti žmonės jau turi daugiau laisvės.

Balkanų viltys

Balkanuose trečioji pandemijos banga slūgsta. Bulgarijoje su tam tikromis išlygomis vėl atidaromi barai, prekybos ir sveikatingumo centrai, bet, kaip teigia "Die Welt", daugelis didelių viešbučių pajūrio kurortuose prie Juodosios jūros dar neatnaujino veiklos. Dėvėti kaukes privaloma viešajame transporte, vaistinėse, prekybos centruose ir bankuose, taip pat bažnyčiose ir bendruomenės patalpose.

Paskiepyti, testuoti ir persirgę keliautojai iš ES šalių gali apsilankyti Bulgarijoje be privalomojo karantino. Vaikams iki penkerių metų iš ES ir Šengeno erdvės bei Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos, JAV ir Izraelio leidžiama atvykti į šalį be privalomų testų.

Visiškai paskiepyti, pasveikę, testuoti asmenys gali atostogauti Kroatijoje – kertant sieną jie turi pateikti atitinkamą įrodymą. Restoranai gali priimti svečius lauke tik esant tam tikroms sąlygoms. Kaukes privaloma dėvėti viešose vietose, uždarose patalpose ir lauke, kur negalima išlaikyti 1,5 m atstumo. Daugiau apribojimų bus atšaukiama birželio 1 d.

Atsiverti neskuba

Švedija, su pandemija kovojanti savais unikaliais metodais, iki birželio 1 d. taiko apribojimus renginiams, maitinimo įstaigos gali dirbti iki 20.30 val. Atvykėliai privalo pateikti neigiamą testą, ne senesnį nei 48 val. Nacionalinė sveikatos priežiūros institucija taip pat rekomenduoja testuotis vos atvykus, po penkių dienų ir septynias dienas vengti kontakto. Norvegija apribojimus palaipsniui atšaukė nuo balandžio vidurio. Į Norvegiją užsieniečiai gali atvykti tik išskirtiniais atvejais, ne turistauti.

Mažėjant infekuotųjų skaičiui, apribojimus atšaukia Šveicarija. Net ir dabar atostogauti šalyje praktiškai nėra jokių problemų: veikia viešbučiai, muziejai, parduotuvės, teatrai, kino teatrai, zoologijos sodai ir pramogų parkai. Valgyti ir gerti leidžiama restoranų terasose. Nereikia pateikti neigiamo testo, nėra jokių privilegijų visiškai paskiepytiems žmonėms. Tiesa, ribojamas lankytojų skaičius, visur galioja atstumo taisyklės ir privaloma dėvėti kaukę. Atvykstant kai kuriuo antžeminiu transportu, būti registracija, o keliaujant lėktuvu – neigiamas testas. Karantinas privalomas tik keliautojams iš rizikos zonų.

Norintys patekti į Austriją turi būti testuoti, persirgę arba paskiepyti. Išimtys – vaikams iki dešimties metų. Atidarytuose restoranuose, viešbučiuose, kino teatruose ir teatruose reikalaujama neigiamų testų rezultatų. Tiesa, turistams sukurta gera testavimosi infrastruktūra: užsieniečiai gali nemokamai testuotis specialiose vietose arba vaistinėse.

Slovakijoje parduotuvės privalo laikytis tam tikrų higienos ir atstumo taisyklių, maitinimo įstaigos gali aptarnauti lankytojus lauke. Visi išvažiavimo apribojimai buvo panaikinti, tačiau turistai, prieš atvykdami į šalį, turi užsiregistruoti internetu ir įrodyti, kad jų testas – neigiamas. Skiepytiems asmenims karantinuotis neprivaloma, tačiau vos atvykus reikia atlikti testą.

Nuo pirmadienio viešbučiai atsivers Čekijoje – iš pradžių tik vidaus turistams, turintiems neigiamą testą ar paskiepytiems. Kavinės priims lauke, tačiau tik turinčius neigiamą testą, paskiepytus ar persirgusius.

Kur šilčiau

Turkijos gyventojams vis dar privaloma laikytis komendanto valandos – turistai nuo šios prievolės atleisti. Remiantis oficialia informacija, per pastarąsias keletą savaičių naujų infekcijų skaičius sparčiai mažėjo: balandžio viduryje jų būdavo per 60 000, o gegužės viduryje – apie 11 000. Iki šiol maždaug 18 proc. žmonių yra paskiepyti bent pirmąja vakcinos doze. Atvykusieji turi parodyti neigiamą testą.

Vengrija turistams kol kas užverta. Išimtys taikomos tik žmonėms, paskiepytiems vienoje iš šalių, kurių skiepijimo pažymėjimus Vengrija pripažįsta abipusiškumo pagrindu. Šiuo metu tai yra Serbija, Juodkalnija, Kroatija, Slovėnija, Turkija ir Bahreinas.

Kipras nuo praėjusios savaitės buvo atviras daugumos šalių poilsiautojams. Tavernos, barai ir kavinės aptarnauja lauke. Kad galėtų laisvai keliauti, turistai turi turėti specialų leidimą. Norėdami patekti į šalį, svetimšaliai turi turėti neigiamą testą, ne senesnį nei 72 val., arba prieš tris savaites būti paskiepyti bent viena doze. Prievolės karantinuotis nebėra.

Portugalijoje jau veikia kavinės, barai ir restoranai, kino teatrai, teatrai ir kitos kultūros įstaigos. Į šalį leidžiama atvykti lankytojams iš ES šalių, kuriose pandeminė situacija yra gana gera. Visi vyresni nei dvejų metų svečiai turi pateikti neigiamą testą, ne senesnį nei 72 valandos.

Rumunijoje atviri viešbučiai, kavinės lankytojus priima lauke. Atvirose erdvėse vis dar galioja reikalavimai dėvėti kaukę ir laikytis atstumo. Užsienio piliečiai turi karantinuotis – išskyrus tuos, kurie, likus bent dešimčiai dienų iki išvykimo, buvo visiškai paskiepyti, asmenis, kurių ne senesnis nei 72 valandų testas buvo neigiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS