Prancūzija jaudinančia gedulo ceremonija atsisveikino su buvusiu prezidentu | kl.lt

PRANCŪZIJA JAUDINANČIA GEDULO CEREMONIJA ATSISVEIKINO SU BUVUSIU PREZIDENTU

Prancūzija jaudinančiomis gedulo iškilmėmis atsisveikino su buvusiu savo prezidentu Jacques‘u Chiracu. Politikos elitas iš Prancūzijos ir viso pasaulio pirmadienį Paryžiaus Sen Siulpiso katedroje atidavė paskutinę pagarbą didžiam prancūzui. „Sudie ir ačiū, pone Chiracai“ – šiais žodžiais arkivyskupas Michelis Aupetit‘as per pamokslą prie altoriaus atsisveikino su 86-erių mirusiu J. Chiracu. Pirmą kartą po siaubingo gaisro balandį vėl skambėjo Paryžiaus Dievo Motinos katedros varpas. Pirmadienis Prancūzijoje buvo gedulo diena.

Į dideles gedulo iškilmes atvyko daug užsienio svečių, tarp jų – buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas, Monako kunigaikštis Albert‘as II, buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karsajus, Libano premjeras Saadas Hariris, Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al Thanis, Liuksemburgo didysis hercogas Henris. J. Chiracas mirė praėjusį ketvirtadienį.

Paskutinę pagarbą J. Chiracui atidavė ir buvę Prancūzijos prezidentai François‘as Hollande‘as, Nicolas Sarkozy ir Valéry Giscard‘as d'Estaing‘as. Pamaldose katedroje taip pat dalyvavo dabartinis šalies vadovas Emmanuelis Macronas su žmona Brigitte, daug Prancūzijos politikos ir visuomenės asmenybių.

Pamaldose nebuvo J. Chiraco našlės Bernadettės, kuri, anot žiniasklaidos, į katedrą neatvyko dėl sveikatos priežasčių. Pastebėta, kad gedulo ceremonijoje Paryžiuje nebuvo Europos Komisijos pirmininko Jeano Claude‘o Junckerio, nors jo, anot Eliziejaus rūmų, buvo laukiama. Europos Komisija neįvardijo to priežasčių ir nenorėjo patvirtinti, kad tai galimai susijęs su Komisijos pirmininko sveikata.

Arkivyskupas M. Auoetit‘as savo pamoksle pavadino J. Chiracą „geraširdžiu žmogumi“, kuris iš tiesų mylėjo žmones. Jis esą Eliziejaus rūmuose jautėsi taip pat gerai, kaip ir žemės ūkio parodose. J. Chiraco karstą į bažnyčią įnešė ir vėliau išnešė J. Chiraco buvę asmens sargybiniai.

Sen Siulpisas yra antra didžiausia Paryžiaus bažnyčia po Dievo Motinos katedros, J. Chiracas gyveno netoliese.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS