Pasaulio šalys, tarp jų ir Lietuva, išreiškė paramą Taivano dalyvavimui PSO veikloje | kl.lt

PASAULIO ŠALYS, TARP JŲ IR LIETUVA, IŠREIŠKĖ PARAMĄ TAIVANO DALYVAVIMUI PSO VEIKLOJE

  • 2

Pasaulio šalys, įskaitant ir Lietuvą, ketvirtadienį išreiškė paramą Taivano dalyvavimui Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) veikloje.

Jungtinės Karalystės, JAV, Australijos, Kanados, Čekijos, Vokietijos, Japonijos ir Lietuvos atstovybės Taivane paskelbė bendrą pranešimą, kuriame išreiškė paramą Taivano bendradarbiavimui su PSO ir dalyvavimui Pasaulio sveikatos asamblėjoje kaip stebėtojui.

Pranešime spaudai teigiama, kad Ženevoje netrukus prasidėsiant 76-ajai Pasaulio sveikatos asamblėjos sesijai, Taivanas vis dar negali prisidėti prie tarptautinės pasaulio sveikatos sistemos.

Priduriama, kad Taivano pakvietimas stebėtojo teisėmis atspindėtų PSO vertybes ir įsipareigojimą siekti tarptautinio bendradarbiavimo sveikatos srityje. Išplatintame pranešime taip pat nurodoma, kad Taivano izoliacija nuo PSO yra nepateisinama ir pažeidžia teisę į globalų bendradarbiavimą sveikatos ir visuomenės saugumo srityje.

„Tokie virusai kaip COVID-19 nepaiso sienų, ir niekas nebus saugus, kol visi žmonės visame pasaulyje nebus saugūs. Taivano dalyvavimas PSO forumuose ir komitetuose būtų naudingas ir Taivano žmonėms, ir pasauliui“, – teigiama pranešime.

Pastaraisiais metais Taivanui dalyvauti asamblėjoje neleido Pekinas, salą laikantis savo atsiskyrusia provincija ir žadantis kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Praėjusių metų gegužę Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) pareiškė, kad Taivano dalyvavimas tarptautinėse organizacijose, įskaitant PSO, turi būti vykdomas laikantis „vienos Kinijos principo“.

„Pasaulyje yra tik viena Kinija, o Taivanas yra neatsiejama jos dalis“, – tuo metu sakė jis.

Taivanas buvo pašalintas iš PSO 1972-aisiais, praėjus metams po to, kai jo vieta Jungtinėse Tautose atiteko Kinijai.

Kai dvišaliai santykiai su Kinija buvo šiltesni, 2009–2016 metais Taibėjui buvo leidžiama dalyvauti aukščiausio lygio metiniuose PSO susitikimuose stebėtojo teisėmis.

Tačiau Pekinas suintensyvino spaudimo Taivanui kampaniją, kai į valdžią atėjo prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven). Pastaroji atsisako laikytis pozicijos, kad savivaldą turinti sala yra Kinijos dalis.

Šių metų Pasaulio sveikatos asamblėja vyks gegužės 21–30 dienomis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

sala

tai ne žemynas ................ kol neprijungta

samas

Protingiau būtų nesikišti. Vis tiek Lietuvos balsas nieko nelemia, o priešų susilaukia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS