Pasitraukusios iš INF sutarties JAV išbandė vidutinio nuotolio sparnuotąją raketą | kl.lt

PASITRAUKUSIOS IŠ INF SUTARTIES JAV IŠBANDĖ VIDUTINIO NUOTOLIO SPARNUOTĄJĄ RAKETĄ

  • 3

JAV Gynybos departamentas pirmadienį paskelbė išbandęs vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamą sparnuotąją raketą, praėjus vos kelioms savaitėms po Vašingtono pasitraukimo iš Šaltojo karo laikų sutarties su Rusija, draudusia abiem šalims turėti šio tipo ginklų.

Raketa sekmadienį buvo paleista iš JAV karinių jūrų pajėgų valdomos Šv. Mikalojaus salos, esančios netoli Los Andželo.

„Bandomoji raketa išlėkė iš antžeminio mobiliojo leidimo įrenginio ir tiksliai pataikė į taikinį, nuskriejusi daugiau kaip 500 kilometrų“, – sakoma Pentagono pranešime.

„Per šį bandymą surinkti duomenys ir išmoktos pamokos suteiks pagrindo Gynybos departamento vykdomai būsimų vidutinio nuotolio pajėgumų plėtrai“, – pridūrė Pentagonas.

Nors ši raketa buvo apibūdinta kaip „sukonfigūruota įprastiniu būdu“, tai yra, nepritaikyta nešti branduolinę kovinę galvutę, šis paleidimas yra ženklas, jog Vašingtonas stiprina savo branduolinius pajėgumus, rugpjūčio 2-ąją galutinei žlugus Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarčiai.

INF draudė JAV ir Rusijai turėti bet kokių nuo žemės paleidžiamų raketų – tiek su įprastais koviniais užtaisais, tiek branduolinių – galinčių nuskrieti nuo 500 iki 5 500 kilometrų. Šia 1987 metais sudaryta sutartimi siekta eliminuoti ištisą klasę branduolinių ginklų, dislokuotų Europoje Jungtinių Valstijų ir tuometės Sovietų Sąjungos.

Daugelis baiminasi, kad nebelikus INF sutarties, kurią, anot Vašingtono, Maskva kelerius pastaruosius metus pažeidinėjo, gali kilti naujos pavojingos branduolinio ginklavimosi varžybos.

Rugpjūčio 2-ąją JAV gynybos sekretorius Markas Esperis pareiškė, kad JAV nebesilaiko INF ir jau yra pradėjusios kurti „mobilias įprastines nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų ir balistinių raketų sistemas“.

„Dabar, kai esame pasitraukę [iš sutarties], Gynybos departamentas visokeriopai sieks plėtoti šias nuo žemės paleidžiamas įprastines raketas kaip protingą atsaką į Rusijos veiksmus“, – tvirtino Pentagono vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Amerika yra pasaulio blogis , šėtono karalystė žemėje. Per juos visos šio pasaulio nelaimės. Puiku būtų, jei ją kas nušluotų nuo žemės paviršiaus.

jankynas -tai trecias pasaulinis karas

kury jankiai su savo chalujais vel sukels europoje ir vel skes europa kraujuje ,o jankynas tuks ir riebes tiekdamas ginklus abiem kariaujanciom pusem...manyciau rusija turetu skubos tvarka nukreipt y jankyna ir europos chalujus papildoma porcija branduoliniu raketu...kad galima butu issaugot nors daly zmonijos...

...

AH: "JAV Gynybos departamentas pirmadienį paskelbė išbandęs vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamą sparnuotąją raketą, praėjus vos kelioms savaitėms po Vašingtono pasitraukimo iš Šaltojo karo laikų sutarties su Rusija, draudusia abiem šalims turėti šio tipo ginklų" - akivaizdu kad JAV tik blefavo rusus kaltindama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS