Paskelbtas kaltinamasis aktas D. Trumpui: laikė slaptus dokumentus ir kėlė pavojų JAV saugumui | kl.lt

PASKELBTAS KALTINAMASIS AKTAS D. TRUMPUI: LAIKĖ SLAPTUS DOKUMENTUS IR KĖLĖ PAVOJŲ JAV SAUGUMUI

Jungtinių Valstijų federaliniai prokurorai penktadienį paskelbė plataus masto kaltinamąjį aktą Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), kuriame buvęs šalies prezidentas kaltinamas kėlęs pavojų nacionaliniam saugumui, kadangi palikdamas Baltuosius rūmus išsivežė itin slaptus branduolinius ir gynybos dokumentus.

76 metų D. Trumpas, kuris yra 2024 metų respublikonų kandidatas į prezidentus, į savo „Mar-a-Lago“ rezidenciją Floridoje kartoninėse dėžėse išsivežė šimtus įslaptintų vyriausybės dokumentų, teigiama 49 puslapių kaltinamajame akte.

Kaltinamajame akte teigiama, kad D. Trumpas „Mar-a-Lago“, kur reguliariai vykdavo dideli socialiniai renginiai, laikė šiuos dokumentus, tarp kurių buvo Pentagono, CŽV ir Nacionalinio saugumo agentūros įrašų, nesaugomus.

Bent du kartus D. Trumpas savo golfo klube Bedminsteryje, Naujajame Džersyje, parodė įslaptintus dokumentus apie JAV karines operacijas ir planus žmonėms, neturintėjusiems leidimo su jais susipažinti

D. Trumpui kaltinamajame akte pateikti 37 atskiri kaltinimai, įskaitant 31 kaltinimą dėl „sąmoningo nacionalinės gynybos informacijos laikymo“, susijusio su konkrečiais dokumentais. Už nuosprendį pagal kiekvieną kaltinimą gresia iki 10 metų kalėjimo.

„Šioje šalyje turime vienus įstatymus ir jie galioja visiems“, – sakė specialusis prokuroras Jackas Smithas (Džekas Smitas), kuris pateikė istorinį kaltinimąjį aktą D. Trumpui, pirmajam buvusiam JAV prezidentui, kuriam pateikti federaliniai baudžiamieji kaltinimai.

Jie mane persekioja, nes dabar mes vėl daug pirmaujame apklausose prieš Bideną.

„Įstatymai, kuriais saugoma informacija apie nacionalinę gynybą, yra labai svarbūs Jungtinių Valstijų saugumui ir patikimumui, todėl jų turi būti laikomasi“, – teigė J. Smitas ir pridūrė, kad jis sieks užtikrinti, jog D. Trumpas sulauktų greito teismo proceso.

Dukart apkaltintam D. Trumpui pateikti ir kiti kaltinimai: sąmokslas trukdyti teisingumui, už kurį gresia iki 20 metų kalėjimo, dokumento ar įrašo nuslėpimas, už kurį taip pat gresia 20 metų laisvės atėmimo bausmė, ir melagingi pareiškimai.

„Dėžėse saugotuose D. Trumpo įslaptintuose dokumentuose buvo informacijos apie Jungtinių Valstijų ir užsienio šalių gynybos ir ginkluotės pajėgumus“, – sakoma kaltinamajame akte.

Kiti įrašai buvo susiję su JAV branduolinėmis programomis ir galimu JAV ir jų sąjungininkių pažeidžiamumu karinio puolimo atveju, taip pat su atsakomųjų veiksmų planais.

D. Trumpas antradienį 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku turi atvykti į Majamio teismą, kur vyks pirmasis šios bylos posėdis.

D. Trumpas į kaltinamąjį aktą atsakė eile įrašų savo socialiniame tinkle „Truth Social“ ir specialųjį patarėją J. Smithą pavadino išprotėjusiu ir „Trumpo nekentėju“.

Ketvirtadienį paskelbtame vaizdo įraše D. Trumpas įžūliai pareiškė esąs nekaltas ir kaltinimus pavadino Teisingumo departamento kišimusi į rinkimus, kurį, anot jo, ginklu pavertė demokratų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija.

„Jie mane persekioja, nes dabar mes vėl daug pirmaujame apklausose prieš Bideną“, – teigė D. Trumpas.

Penktadienį J. Bidenas pareiškė, kad nekomentuos šios bylos ir nesusisiekė su generaliniu prokuroru Merricku Garlandu (Meriku Garlandu), kuris paskyrė J. Smithą specialiuoju patarėju D. Trumpo tyrimui atlikti.

„Visiškai su juo nekalbėjau ir neketinu kalbėtis“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Musiau

Pagal Bidono versija jie buvo slapti.

Kuba

Pagaliau, gal užtrumpins šį putinoidų draugą..ką daryti su kitais..?

Taigi

Nieko naujo JAValkatu irstvoj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS