Po pražūtingo sprogimo Beirute Prancūzijos prezidentas nuvyks į Libaną | kl.lt

PO PRAŽŪTINGO SPROGIMO BEIRUTE PRANCŪZIJOS PREZIDENTAS NUVYKS Į LIBANĄ

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį nuvyks į Libaną išreikšti solidarumo su šia šalimi po jos sostinę nuniokojusio milžiniško sprogimo.

Sukrėstai šaliai skaičiuojant aukas Beirute, daugelis pasaulio valstybių pažadėjo nepalikti jos bėdoje.

E. Macronas pareiškė skrisiantis į nuniokotą Libano sostinę, o trečiadienio popietę ten turėjo nusileisti du prancūzų lėktuvai su gelbėtojais ir humanitarine pagalba.

Po sprogimo, pareikalavusio mažiausiai 100 gyvybių, sužeidusio dar tūkstančius žmonių ir nusėjusio rūkstančiomis nuolaužomis kelis kvartalus aplink Beiruto uostą, priblokštos kitos šalys siuntė savo paieškų specialistų komandas.

Tačiau pažadai suteikti pagalbą iškėlė naujų klausimų dėl šalies, išgyvenančios ekonominę ir politinę krizę, pastaraisiais metais atgrasinančią aukotojus.

Prancūzija taip pat siunčia kelias tonas pagalbos krovinių ir gelbėtojų brigadų po sprogimo Beiruto uoste.

Galingo tarsi žemės drebėjimas sprogimo tiksli priežastis dar tiriama, bet veikiausiai, kad jį sukėlė gaisras, persimetęs į sandėlį, kur buvo aplaidžiai laikoma tūkstančiai tonų azoto trąšų. Šis sprogimas buvo galingiausias, kada nors įvykęs Beirute.

E. Macrono kanceliarija naujienų agentūrai AP trečiadienį sakė, kad Prancūzijos vadovas susitiks su Libano politiniais lyderiais, bet daugiau detalių nepateikė.

Libanas anksčiau buvo Prancūzijos protektoratas. Abi šalys iki šiol palaiko glaudžius politinius ir ekonominius ryšius.

Prancūzija taip pat siunčia kelias tonas pagalbos krovinių ir gelbėtojų brigadų po sprogimo Beiruto uoste.

Pagalbą siunčia dar kelios Vidurio Rytų ir Europos šalys. Europos Sąjunga aktyvuoja savo civilinės saugos sistemą, mobilizuodama avarinių tarnybų darbuotojus ir įrangą iš 27 valstybių narių.

Pasak Europos Komisijos, planuojama skubiai išsiųsti daugiau nei 100 ugniagesių kartu su transporto priemonėmis, apmokytais šunimis ir įranga, skirta miesto teritorijose įstrigusių žmonių paieškai.

Prie šių pastangų prisideda Čekija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Lenkija ir Nyderlandai, o kitos šalys taip pat turėtų prie jų prisijungti.

Siekiant padėti libaniečių valdžiai įvertinti žalos mastą bus panaudota ES palydovinė žemėlapių sistema.

Tarp į Libaną keliaujančių prancūzų tarnybų darbuotojų yra specialiojo padalinio nariai, mokantys dirbti apgadintuose pramoniniuose objektuose. Jiems, be kita ko, pavesta nustatyti konkrečius pavojus paveiktame rajone laikomiems produktams, taip pat kitą sprogimo sukeltą riziką, sakė nacionalinės civilinės saugos tarnybos atstovas Michaelis Bernier (Mišelis Bernjė).

Kiti ekspertai turi patirties likviduojant žemės drebėjimų, miškų gaisrų ir kitų tarptautinio masto nelaimių padarinius.

Paryžiaus Dievo Motinos katedroje trečiadienį bus surengta speciali ceremonija aukoms atminti, o vidurnaktį užges Eifelio bokšto šviesos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS