Po žurnalistų tyrimo Estija ragins griežtinti ekonomines sankcijas Baltarusijai | kl.lt

PO ŽURNALISTŲ TYRIMO ESTIJA RAGINS GRIEŽTINTI EKONOMINES SANKCIJAS BALTARUSIJAI

Estija ketvirtadienį nusprendė griežtinti sankcijas importui iš Baltarusijos, nes žiniasklaidos tyrimas nustatė pelningą spragą, leidusią Minsko režimui eksportuoti naftos produktus per Baltijos šalis.

Dėl klestinčios prekybos su Baltarusija kritikos susilaukė vyriausybė – svarbiausia  Baltarusijos autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos susidorojimo su opozicija smerkėja.

„Mūsų principai užsienio politikoje ir šalies viduje turi derėti tarpusavyje, – po vyriausybės sprendimo sakė ministrė pirmininkė Kaja Kallas. – Negalime leisti jokių spragų ar neatitikimų, ypač esant dabartinei saugumo situacijai“.

Europos Sąjunga 2021 metais įvedė sankcijas naftos produktams, tačiau importui į Lietuvą ir Latviją nukritus beveik iki nulio, importas į Estiją smarkiai išaugo.

Praėjusį mėnesį Estijos laikraščio „Eesti Paevaleht“, Baltarusijos opozicinio televizijos kanalo „Belsat“ ir Latvijoje įsikūrusio tiriamosios žurnalistikos centro „Re:Baltica“ atliktas tyrimas parodė, kad 2021 metais produktų importas iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų į Estiją išaugo tris kartus.

Tyrime nustatyta, kad pelninga prekyba buvo susijusi su A. Lukašenkai artimu oligarchu, kuriam taikomos sankcijos, ir teigiama, kad ES sankcijų išvengta pakeitus naftos produktų siuntų muitinės kodus.

Jame teigiama, kad iš Baltarusijos į Estiją įvežamų naftos produktų vertė išaugo nuo 161 mln. eurų 2020 metais iki maždaug 534 mln. eurų 2021 metų sausio–lapkričio mėnesiais.

K. Kallas sakė, kad „atkreips dėmesį į šią spragą tarptautiniu lygiu“ ir paprašys visos ES sugriežtinti sankcijas Baltarusijai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS