Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams | kl.lt

POPIEŽIUS PARAGINO BULGARUS ATVERTI ŠIRDIS MIGRANTAMS

  • 8

Į Bulgariją sekmadienį atvykęs popiežius Pranciškus šalies gyventojus paragino atverti savo širdis ir duris pabėgėliams.

Oro uoste Pranciškų pasitikęs premjeras Boiko Borisovas (Boikas Borisovas) pontifikui padovanojo didelį kiselo mlyako – rūgštoko skonio vietos jogurto – indelį.

„Tai jūsų močiutės jogurtas“, – pasakė jis.

„Žodį jogurtas pirmąkart išgirdau iš savo močiutės“, – atsakė popiežius.

Bulgarijos pasiuntinys Vatikane Kirilas Topalevas anksčiau pasakojo, jog pontifikas jam pasakė: „Augau, valgydamas bulgarišką jogurtą. Kai man buvo dveji, mano močiutė man davė bulgariško jogurto.“

Popiežius per trijų dienų kelionę, kurios metu taip pat nuvyks į Šiaurės Makedoniją, apsilankys pabėgėlių stovykloje Bulgarijos sostinės Sofijos pakraštyje, ir pagerbs Motiną Teresę, gimusią Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje.

Savo pirmajame kreipimesi į Bulgarijos pareigūnus popiežius paminėjo „naują žiemą“, alinančią Bulgarija ir kitas Europos šalis, iš kurių masiškai išvyksta gyventojai ir kuriose mažėja gimstamumas.

Gyventojų skaičius Bulgarijoje dar 1989-aisiais, komunizmo eros pabaigos šalyje metais, siekė 9 mln., tačiau jau smuko iki 7 mln. ir prognozuojama, kad iki 2050 metų jis sumažės iki 5,4 milijono.

„Bulgarija susiduria su emigracijos pasekmėmis, nes per pastaruosius dešimtmečius išvyko daugiau kaip 2 mln. šalies piliečių, ieškančių naujų galimybių įsidarbinti“, – pareiškė pontifikas ir pridūrė, jog dėl to „daugelyje kaimų ir miestų sumažėjo gyventojų“ ir nemažai gyvenviečių buvo apleistos.

Jis užsiminė ir apie sunkią į šalį plūstančių migrantų ir pabėgėlių padėtį.

„Bulgarija susiduria su reiškiniu, kai žmonės siekia kirsti jos sienas, kad galėtų pabėgti nuo karų, konfliktų arba didelio skurdo ir pamėginti pasiekti turtingiausius Europos regionus, kuriuose galėtų rasti naujų galimybių arba tiesiog saugų prieglobstį“, – pareiškė popiežius.

„Visiems bulgarams, kuriems yra pažįstama emigracijos drama, pagarbiai siūlau neužmerkti akių ir neuždaryti savo širdžių ... tiems, kas beldžiasi į jūsų duris“, – pridūrė jis.

Pranciškus, kurio popiežiavimą temdo kaltinimų dvasininkams vaikų lytiniu išnaudojimu banga, vienu iš savo prioritetų laiko tarpkonfesinio dialogo skatinimą.

Tačiau praėjusį mėnesį Bulgarijos Ortodoksų Bažnyčios sinodas atmetė idėją ortodoksų dvasininkams dalyvauti pirmadieniui planuotoje bendroje su popiežiumi „maldoje už taiką“ Sofijos aikštėje.

Vietoje to Ortodoksų Bažnyčia siunčia vaikų chorą į šį susitikimą, kuriame dalyvaus mažiausiai vienas Sofijos musulmonų lyderių, sakė šaltinis Vatikane.

„Vienas Dievas“

„Aš krikščionė ortodoksė, bet žaviuosi popiežiaus atvirumu ir jautrumu. Kam įsikibti viduramžiškų dogmų? Yra tik vienas Dievas“, – prieš popiežiaus atvykimą sakė 48 metų Dora Kraičeva.

Nors vizito metu dėmesio centre bus mažytės katalikų bendruomenės abiejose šalyse – 44 tūkst. tikinčiųjų Bulgarijoje ir 20 tūkst. Šiaurės Makedonijoje – atidžiausiai bus stebimas bendravimas su šių dviejų šalių Ortodoksų Bažnyčiomis.

Bulgarijos Bažnyčia taip pat deklaravo savo nepritarimą bet kokioms religinėms apeigoms per popiežiaus sekmadienio apsilankymą Sofijos Šv. Aleksandro Neviškio katedroje, po susitikimų su B. Borisovu ir prezidentu Rumenu Radevu.

Bulgarijos Bažnyčia yra vienintelė Ortodoksų Bažnyčia, nedalyvaujanti dialogo su Katalikų Bažnyčia skatinimo komisijoje.

Romos ir kitų Ortodoksų Bažnyčių santykiai pastaruoju metu šiltėjo. 2016 metų vasarį Kuboje įvyko istorinis Pranciškaus ir Rusijos ortodoksų patriarcho Kirilo susitikimas – pirmasis toks po beveik prieš tūkstantį metų įvykusios schizmos.

Tą susitikimą griežtai kritikavo konservatyvūs rusų nacionalistai. Ta pati tendencija stabdė bet kokius Bulgarijos patriarcho Neofito žingsnius didesnio atvirumo link.

Neapykantos kalba

Argentiniečių pontifiko vizitas į Bulgariją ir Šiaurės Makedoniją surengtas abiejų šalių lyderiams pakvietus jį po tradicinio metinio apsilankymo prie Šv. Kirilo kapo Romoje.

B. Borisovas nuo 2017 metų valdo nacionalistų grupių paramos dėka. Šių grupių nariai „griebiasi neapykantos kalbos ir agresyvaus elgesio pažeidžiamiausių visuomenės grupių atžvilgiu, kad pasinaudotų žmonių baimėmis“, nurodo Helsinkio žmogaus teisių komiteto Bulgarijos skyrius.

2018 metų balandį Europos Taryba išreiškė susirūpinimą dėl Bulgarijos pastangų integruoti pabėgėlius iš Artimųjų Rytų ir „bendrai neigiamos viešosios nuomonės“ dėl pabėgėlių.

Kelios dienos prieš kelionę į Sofiją popiežius užsipuolė „konfliktišką nacionalizmą“, kuris „stato sienas, net – rasizmą“.

„Tai, kaip šalis priima migrantus, atskleidžia jos viziją dėl žmogaus orumo“, – ketvirtadienį sakė Pranciškus.

Šiuo metu Bulgarijos migrantų priėmimo centruose užimta tik 10 proc. vietų, o palei visą 274 km Bulgarijos ir Turkijos sieną stovi spygliuotos vielos tvora.

GALERIJA

  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
  • Popiežius paragino bulgarus atverti širdis migrantams
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Paf

Nuu seip vatikatas tam yra su labai dideliais turtais, manau babuinams butu pats tas. Tik aisku visur kryzius reiks nukabinti,,,

bulgarai neklausykit sito Popiziaus

sis velnio tarnas -noretu pravoslaviska Bulgarija matyt apgrauzta arabisku musulmonu islamistu ,- manau VISI BULGARAI PRISIMENA savo gyvenima po mususlmonu turku padu .......

Irena

Viespatie auksciausias, ka jie nori padaryti is viso pasaulio, isileisti situs brudus jau baigia visa Vokietija apdergti, is gatviu daro siukslynus, laksto ziurkes dienos metu po gatves, visur popieriai metosi maisto liekanos gatvemis ka jie galvoja, ju neliecia, jue nemato kas darosi miestuose, sedi sau narveliuose ir jiems tas pats, turbut gauna nemaza atlygi uz ju priemima
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS