Popiežius pabėgėliams: jūs nešate žmonijos kryžių | kl.lt

POPIEŽIUS PABĖGĖLIAMS: JŪS NEŠATE ŽMONIJOS KRYŽIŲ

  • 10

Popiežius Pranciškus pirmadienį Bulgarijoje susitikęs su pabėgėlių centro gyventojais jiems sakė, kad jie neša „žmonijos kryžių“, prieš tai paraginęs į migrantus skeptiškai žiūrinčią šalies vyriausybę neužmerkti akių prieš šių žmonių kančias.

Pabėgėlių vaikai iš Irako, Pakistano ir kitų šalių dainavo pontifikui pabėgėlių priėmimo centre „Vraždebna“, įkurtame už Europos Sąjungos lėšas renovuotame mokyklos pastate sostinės Sofijos pakraštyje.   

Pranciškus padėkojo pabėgėliams už jų džiaugsmą bei viltį ir sakė, kad puikiai žino, kaip skausminga palikti gimtinę. Pabėgėlių kančias popiežius palygino su Kristaus kančia.  

„Šiandien migrantų ir pabėgėlių pasaulis yra tarsi kryžius, žmonijos kryžius, – kalbėjo Katalikų Bažnyčios vadovas. – Tai kryžius, kenčiamas daugelio žmonių.“

Žmogaus teisių aktyvistai kritikuoja Bulgarijos centro dešiniųjų vyriausybę už tai, kaip šalyje elgiamasi su prieglobsčio prašytojais, ypač nepilnamečiais, atvykusiais į Bulgariją be globėjų. 

Šalies vyriausybė, kurioje dirba trys nacionalistinės, prieš imigrantus nusistačiusios partijos, ragino ES nebeįsileisti migrantų, o pasienyje su Turkija pastatė spygliuotos vielos tvorą. 

Popiežius į Balkanus trijų dienų vizito atvyko sekmadienį. Prieš atvykimą Pranciškus paragino bulgarus nelikti abejingus migrantų ir pabėgėlių, daugelis kurių į geresnio gyvenimo paieškas leidžiasi bėgdami nuo karo, konflikto ar baisaus skurdo, likimui.

Jis pažymėjo, kad pati Bulgarija netenka tūkstančių savo piliečių, kurie ryžtasi ieškoti geresnių galimybių kitose ES valstybėse. Bulgarija yra skurdžiausia tarp 28 Bendrijos narių ir yra varginama giliai įsišaknijusios korupcijos.   

„Pagarbiai patariu jums vadovautis jūsų geriausiomis tradicijomis ir neužmerkti akių, neužverti širdžių ar savo glėbio tiems, kas beldžiasi į jūsų duris“, – sakė Pranciškus, kreipdamasis į vyriausybės pareigūnus prezidentūroje Sofijoje.   

Iš Argentinos kilęs popiežius rūpestį migrantais ir pabėgėliais pavertė vienu iš svarbiausių savo pontifikavimo prioritetų. Jis ragina vyriausybes tiesti tiltus, o ne statyti sienas, ir kiek įmanoma geriau priimti pabėgėlius bei pasirūpinti jų integracija. 

Pranciškus Balkanuose lankosi likus vos trims savaitėms iki rinkimų į Europos Parlamentą, kuriuose nacionalistinėms ir prieš imigrantus nusistačiusioms politinėms jėgoms prognozuojamas sėkmingas pasirodymas.

Vėliau pirmadienį Pranciškus turėtų aukoti mišias katalikiškame Rakovskio mieste ir stebėti, kaip Pirmąją Komuniją priims daugiau kaip 200 vaikų. Po to jis grįš į Sofiją, kur dalyvaus taikai skirtame renginyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Alahas

Tevas musu atstovas integruotas i krikscionis, mes Valdysime Pasauli ,tik tam dar nelaikas ,palaukit jis tuoj Ateis.

...

Che, anot popiežiaus bomba tai kryžius... na, prisimenant kad kad kada kryžiuočių pasirodymas reiškė kraujo upelius, tai - kažkokios sąšaukos yra. :/

įdomu

O kiek pabėgėlių priglaudė Vatikanas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS