Popiežius ragina drąsiai siekti taikos Ukrainoje | kl.lt

POPIEŽIUS RAGINA DRĄSIAI SIEKTI TAIKOS UKRAINOJE

  • 0

Popiežius Pranciškus trečiadienį, pradėdamas penkių dienų vizitą Portugalijoje, kur vyksta didžiausias pasaulyje katalikiškojo jaunimo festivalis, paragino Europą drąsiai siekti taikos kare Ukrainoje.

86 metų pontifikas ne kartą stengėsi tarpininkauti, tačiau jo pastangos dar nedavė rezultatų, be to, jis sulaukė kritikos, kad dėl karo nekaltina Rusijos.

„Mes plaukiame per audras istorijos vandenyne ir jaučiame, kad reikia drąsių taikos maršrutų“, – sakė jis kreipdamasis į pareigūnus ir diplomatus Lisabonoje esančiame Beleno kultūros centre.

„Su didžiule meile Europai ir vadovaudamiesi šiam žemynui būdinga dialogo dvasia, galime jos paklausti: „Kur plauki, Europa, jei nesiūlai taikos kelių, kūrybingų sprendimų kaip užbaigti karą Ukrainoje ir kitus konfliktus pasaulyje?“ – kalbėjo popiežius.

Pranciškus sulaukė audringų ovacijų, kai neįgaliojo vežimėlyje įvažiavo į sceną sakyti kalbos, kurioje netrūko nuorodų į portugalų literatūrą ir muziką.

Į Lisaboną jis atvyko dalyvauti Pasaulio jaunimo dienose – religinių, kultūrinių ir šventinių renginių savaitėje, maždaug kas trejus metus vykstančioje vis kitame mieste.

Organizatoriai tikisi, kad renginys pritrauks milijoną jaunuolių iš daugiau kaip 200 šalių.

Pranciškus, pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos, išreiškė viltį, kad šių metų renginys taps impulsu visuotiniam Europos atvirumui.

„Pasauliui reikia Europos, tikrosios Europos. Jam reikia Europos, kaip tiltų tiesėjos ir taikintojos žemyno Rytuose, Viduržemio jūroje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose“, – sakė jis.

Popiežius, kuris aplinkos apsaugą yra paskelbęs savo pontifikato prioritetu, taip pat perspėjo dėl vis didesnio atšilimo ir vandenynų taršos bei dėl to kylančio pavojaus klimatui.

„Gyvybės rezervatus paverčiame plastiko sąvartynais, – sakė jis. – Kaip galime teigti, kad tikime jaunais žmonėmis, jei nesuteikiame jiems sveikų erdvių, kuriose jie galėtų kurti ateitį?“

Gairės: popiežius Pranciškus, vizitas, Portugalija, katalikiškojo jaunimo festivalis, ragina siekti taikos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS