Popiežius supaprastina kardinolų ir vyskupų patraukimo atsakomybėn procedūrą | kl.lt

POPIEŽIUS SUPAPRASTINA KARDINOLŲ IR VYSKUPŲ PATRAUKIMO ATSAKOMYBĖN PROCEDŪRĄ

Popiežius Pranciškus pasiuntė dar vieną žinutę Vatikane dirbantiems kardinolams ir vyskupams apie savo ketinimus traukti Bažnyčios hierarchus atsakomybėn už nusikalstamą elgesį ir panaikino procedūrines kliūtis, saugojusias juos nuo Vatikano baudžiamojo tribunolo persekiojimo.

Penktadienį paskelbtame naujame teisės akte aiškiai nurodoma, kad Šventojo Sosto kardinolai ir vyskupai priklauso Vatikano prokurorų jurisdikcijai, ir tyrimui prieš juos pradėti tereikia popiežiaus sutikimo.

Šiuo įstatymu buvo panaikinta dar praėjusiais metais patvirtinta tvarka, pagal kurią tik aukščiausias tribunolo apeliacinis teismas, kurį sudaro trys kardinolai teisėjai, gali vertinti baudžiamaisiais nusikaltimais apkaltinų kardinolų ir vyskupų veiksmus.

Ši reforma yra dar vienas ženklas, kad po aštuonerius metus trukusių pamokslų apie kovą su korupcija ir kita nusikalstama veika Šventajame Soste Pranciškus imasi konkrečių veiksmų, siekiant sumažinti kliūčių patraukti atsakomybėn jo paties kardinolus bei vyskupus, padrąsindamas prokurorus imtis darbo.

Ketvirtadienį pontifikas priėmė dar vieną potvarkį, reikalaujantį, kad aukšti Vatikano pareigūnai deklaruotų teisėtą savo pajamų kilmę, ir nustatė maksimalios 40 eurų vertės apribojimą dovanoms, kurias gali priimti Vatikano darbuotojai. Maksimalios leidžiamos dovanų vertės nustatymas yra laikomas būdu kovoti su Vatikano darbuotojų gaunamomis asmeninėmis dovanomis.

Praėjusiais metais Pranciškus atėmė kardinolo teises ir privilegijas iš savo artimo patarėjo – italų kardinolo Angelo Becciu (Andželo Bečaus). Tai buvo laikoma pirmu žingsniu, ruošiantis priversti A. Becciu stoti prieš teismą.

Tačiau nėra aišku, kuo jis yra įtariamas, ir kol kas A. Becciu nebuvo oficialiai apkaltintas jokiu nusikaltimu.

Pasak A. Becciu, popiežius Pranciškus taip pasielgė dėl 100 tūkst. eurų dotacijos iš Šventojo Sosto fondų vienai labdaros organizacijai, kuriai vadovauja kardinolo brolis. Tačiau pats A. Becciu neigė neteisėtai pasielgęs ir sakė, kad turėjo teisę skirstyti lėšas, o pinigai buvo skirti labdarai, ne jo broliui ir niekur neiškeliavo iš vyskupijos banko sąskaitos, į kurią buvo pervesti.

Praeityje  A. Becciu buvo siejamas su Vatikano tyrimu dėl nekilnojamojo turto Londono prestižiniame Čelsio rajone, apmokėto iš lengvatinio apmokestinimo fondų ir kompanijų. Investavimas į prabangių apartamentų statybos schemą prasidėjo 2014 metais, kai G. A. Becciu dirbo Vatikano valstybės sekretoriate.

„Lygūs prieš įstatymą“

Įvedus naują procedūrinę tvarką Vatikanui veikiausiai nebereikės atiminėti iš kardinolų jų teisių ir privilegijų, norint patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Pristatydamas šį potvarkį Pranciškus sakė, kad būtina, jog visi būtų lygūs prieš įstatymą.

„Šių Bažnyčios bendruomenėje subrandintų vertybių ir principų supratimas šiandien reikalauja, kad Vatikano kodeksas labiau atitiktų“ tarptautinius standartus, parašė jis.

Vatikano kanoninės teisės sistema numato, kad kardinolus ir vyskupus teisia tik popiežius, kuris yra absoliutus monarchas, Vatikane turintis išskirtinę įstatymų leidybos, vykdomąją ir teisminę galią. Ši kardinolų privilegija taip pat buvo numatyta miesto valstybės tribunolo baudžiamajame kodekse. Tokia tvarka pastaraisiais metais privedė iki absurdiškų situacijų.

Vienoje garsioje byloje prokurorai nusprendė net nepradėti tyrimo dėl kardinolo, kurio butas Vatikane buvo suremontuotas už 0,5 mln. JAV dolerių lėšas, paaukotas popiežiaus globojamai vaikų ligoninei. Ligoninės vadovas, pervedęs šias lėšas buto remontui, buvo nuteistas Vatikano tribunole, tačiau iš šio nusikaltimo naudos turėjęs kardinolas net nebuvo iškviestas duoti parodymų.

Neseniai vienas britų teisėjas išreiškė nuostabą, kad Vatikano bažnytinei valdžiai pavyko išvengti tyrimo Londono nekilnojamojo turto korupcijos byloje. Tai jis pareiškė pateikdamas savo nutartį, susijusią su vieno pagrindinių bylos įtariamųjų  lėšų konfiskavimu. Teisėjui iškilo klausimas, kodėl Vatikano valstybės sekretorius ir jo dešinioji ranka net nepateikė parodymų apie šį sandorį kaip liudytojai, nors dokumentai ir įrodymai byloja, kad sandoris buvo atliktas su jų sutikimu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

1a panaikint celibata ivesti provoslavu tipo relygines dogmas o visus pedofilus atsaut nu pareigu ir perduot kriminaltyrimui ir pilnai atsakomybei pagal visuotyni kodeksa...?;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS