Portugalijos rinkimus laimėję socialistai valdys vieni | kl.lt

PORTUGALIJOS RINKIMUS LAIMĖJĘ SOCIALISTAI VALDYS VIENI

Portugalijos socialistų partija (PS), užtikrintai laimėjusi praėjusio savaitgalio rinkimus, tačiau pritrūkusi rinkėjų balsų sudaryti daugumą parlamente, penktadienį pareiškė, kad formuos vyriausybę viena ir nebesuformuos formalaus aljanso su pastaruosius ketverius metus ją rėmusiomis dviem griežtos kairės partijomis.

Premjero Antonio Costos (Antoniju Koštos) socialistai praėjusį sekmadienį laimėjo 106 iš 230 mandatų ir sustiprino savo pozicijas parlamente, kuriame iki šiol turėjo 86 atstovus, bet iki daugumos jiems dar trūksta 10 mandatų. 

Po 2015 metų rinkimų A. Costa suformavo socialistų mažumos vyriausybę, remiamą antikapitalistinio Kairės bloko ir Komunistų partijos. Tokį beprecedentį aljansą priešininkai vadino keistu.

Kitaip nei 2015-aisiais, kai buvo būtina, kad socialistus paremtų abi šios partijos, šįkart A. Costai reikalinga tik vienos iš jų parama, kad turėtų daugumą.

Po praėjusio sekmadienio rinkimų Kairės blokas išlaikys turimas 19 vietų, o komunistai gaus 12 mandatų – penkiais mažiau nei dabar, bet pakankamai, kad socialistai turėtų mažiausiai 116 balsų daugumą. 

Vis dėlto po ketvirtadienį surengtų derybų su kitomis partijomis PS pareiškė, kad šįkart valdys viena ir prireikus sieks kitų politinių jėgų paramos, bet nepasirašys su jomis susitarimo.

Kaip skelbiama PS pareiškime, partija „įgyvendins nuolatinį dialogą su visa įstatymų leidžiamąją valdžia, siekdama rasti sprendimus“ tvirtinant biudžetus ir kitus įstatymus.

Kairės blokas buvo pasirengęs vėl paremti socialistus, tačiau pareikalavo reformuoti darbo įstatymą, kurį patvirtino ankstesnė centro dešiniųjų vyriausybė, įgyvendindama priemones, sutartas su Europos Sąjunga ir TVF mainais į 78 milijardų eurų tarptautinę paramą.

A. Costa, kuris atšaukė kai kurias iš taupymo priemonių, bet vis tiek sugebėjo sumažinti Portugalijos biudžeto deficitą beveik iki nulio, savo ruožtu pareiškė, kad darbo įstatymo peržiūra nėra „vienas iš prioritetų“. 

Socialistams gavus daugiau mandatų parlamente nei visos centro dešiniųjų partijos kartu sudėjus, socialistų vyriausybės teikiami įstatymai gali būti priimti netgi visoms kitoms kairiosioms partijoms susilaikius.

Keturios vietos būsimajame parlamente dar nepaskirstytos – jos priklausys nuo užsienyje balsavusių rinkėjų balsų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS