Pradėdamas 2024-ųjų rinkimų kampaniją J. Bidenas „ligonį“ D. Trumpą palygino su naciais | kl.lt

PRADĖDAMAS 2024-ŲJŲ RINKIMŲ KAMPANIJĄ J. BIDENAS „LIGONĮ“ D. TRUMPĄ PALYGINO SU NACIAIS

  • 53

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), penktadienį pradėdamas savo 2024 metų rinkimų kampaniją, aršiau negu bet kada užsipuolė Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), kaltindamas respublikoną, kad šis primena nacistinės Vokietijos laikus ir kelia grėsmę demokratijai.

81 metų demokratas savo galimą varžovą lapkritį vyksiančiuose rinkimuose pavadino „nevykėliu“ ir „ligoniu“, sakydamas kalbą prieš trečiąsias sausio 6 dienos mirtino Kapitolijaus šturmo, kurį surengė D. Trumpą palaikantys šalininkai, metines.

„Jis pasiruošęs paaukoti mūsų demokratiją, pasodinti save į valdžią“, – sakė J. Bidenas šalininkams, tai šnabždėdamas, tai skirdamas šauksmus politikui, kurį įveikė 2020 metais.

J. Bidenas teigė, kad du kartus apkaltą patyręs buvęs prezidentas ne tik inicijavo išpuolį Kapitolijuje, bet ir tai, kad šis verslo magnatas ir jo pasekėjai vis dar skatina politinį smurtą prieš 2024 metų balsavimą.

„Tuos, kurie jam prieštarauja, jis vadina kenkėjais. Jis kalba apie tai, kad amerikiečių kraujas yra užnuodytas, ir atkartoja tą pačią kalbą, kuri buvo vartojama nacistinėje Vokietijoje“, – pridūrė jis.

J. Bidenas kalbai pasirinko simbolinę vietą netoli Vali Fordžo slėnio Pensilvanijoje – istorinės vietos, kurioje beveik prieš 250 metų  George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas) sutelkė amerikiečių pajėgas kovai su britų kolonijiniais valdovais.

Jis prisistatė kaip JAV institucijų gynėjas, perspėdamas, kad jei D. Trumpas laimės antrąją kadenciją Baltuosiuose rūmuose, kils pavojus pačiai demokratijai.

„D. Trumpo išpuolis prieš demokratiją nėra tik jo praeities dalis. Tai yra tai, ką jis žada ateičiai“, – sakė J. Bidenas.

„Ligonis“

J. Bidenas ėmėsi visiškai atviro D. Trumpo puolimo po kai kurių demokratų kritikos, kad kampanija prasidėjo vangiai.

Kai kuriose apklausose J. Bidenas atsilieka nuo D. Trumpo, be to, šiame kadencijos etape jo reitingas yra prasčiausias iš visų šiuolaikinių prezidentų.

Prezidentui nepavyksta įtikinti rinkėjų, kad ekonomika gerėja, migracija tebėra galvos skausmas, o JAV parama Ukrainai ir Izraeliui tarp rinkėjų kelia nesutarimus.

Tačiau bene didžiausia J. Bideno silpnybė yra jo amžius: būdamas seniausiu JAV prezidentu, jis yra patyręs nemažai suklupimų ir žodinių paslydimų.

Tačiau J. Bidenas perspėjo, kad didžiausia problema yra D. Trumpas, sakydamas, kad „jūsų laisvė atsidūrė ant rinkimų biuletenio“.

„Šiandien šventai pasižadu, kad Amerikos demokratijos gynyba, apsauga ir išsaugojimas išliks, kaip ir iki šiol, pagrindiniu mano prezidentavimo tikslu“, – teigė jis.

Jis apkaltino D. Trumpą esant „ligoniu“, kadangi pasijuokė iš buvusios JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vyro užpuolimo plaktuku, ir pavadino jį „nevykėliu“ dėl 2020 metų rinkimų pralaimėjimo.

J. Bidenas taip pat užsipuolė D. Trumpą dėl jo „meilės laiškų“ Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui) ir „susižavėjimo“ Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Grėsmė demokratijai“

D. Trumpo kampanija nedelsdama atsakė.

„J. Bidenas kelia realią grėsmę demokratijai, nes pasitelkia vyriausybę, kad susidorotų su savo pagrindiniu politiniu oponentu, ir kišasi į 2024 metų rinkimus“, – naujienų agentūrai AFP teigė D. Trumpo atstovas spaudai Stevenas Cheungas (Stivenas Čeungas).

Buvęs prezidentas, pats dalyvaujantis rinkimų kampanijoje, pridūrė, kad J. Bidenas kursto baimę.

„J. Bideno istorija – tai nenutrūkstama silpnumo, nekompetencijos, korupcijos ir nesėkmių virtinė (...). Štai kodėl sukčius Joe šiandien Pensilvanijoje rengia apgailėtiną, baimę kurstantį kampanijos renginį“, – sakė D. Trumpas šalininkams Ajovos valstijoje.

D. Trumpas buvo apkaltintas, bet išteisintas dėl sausio 6 dienos riaušių. Dabar 77-erių metų D. Trumpo laukia baudžiamasis procesas dėl kaltinimų bandymu panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

JAV Kolorado ir Meino valstijos taip pat uždraudė jam kandidatuoti pirminiuose prezidento rinkimuose, motyvuodamos tuo, kad jis dalyvavo maište dėl įvykių Kapitolijuje. D. Trumpas užginčijo abu sprendimus.

Tačiau J. Bideno kampanija yra įvardijusi D. Trumpą kaip savo tikėtiną varžovą, nors oficiali kova dėl respublikonų nominacijos prasidės tik sausio 15 dieną per rinkimus Ajovoje.

Pirmadienį prezidentas tęs savo kampaniją, kai apsilankys bažnyčioje Pietų Karolinoje, kur 2015 metais baltųjų viršenybės šalininkas nušovė devynis juodaodžius parapijiečius.

Analitikai teigia, kad 2024 metų JAV prezidento rinkimuose išlieka įnirtinga kova.

„Jei rinkimai vyktų rytoj, prezidentas J. Bidenas pralaimėtų“, – AFP sakė Brookingso (Brukingso) instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Williamas Galstonas (Viljamas Galstonas).

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

>>>>bliamba su jumoru

Ne tavo reikalas ka mes issirinksime. O tavo isgirtas Obama buvo labai prastas prezidentas ( gal net prasciausias neskaitant Dzo)

ALGIRDAS.

Mano nuomone - jie abu yra BALTŲJŲ RŪMŲ K L O U N A I .

Tam taigi

Geri palinkėjimai, tik putleris ne su dievu susitiks...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS