Prancūzija kaltina Australiją ir JAV „melu“ kilus „rimtai krizei“ | kl.lt

PRANCŪZIJA KALTINA AUSTRALIJĄ IR JAV „MELU“ KILUS „RIMTAI KRIZEI“

  • 4

Prancūzija šeštadienį apkaltino Australiją ir Jungtines Valstijas melu, kilus krizei dėl saugumo pakto, dėl kurio Kanbera atsisakė didelės prancūziškų povandeninių laivų pirkimo sutarties, pasirinkusi amerikietiškus branduolinius povandeninius laivus.

„Būta melo, dviveidiškumo, rimto piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir paniekos. To negali būti“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) televizijai „France 2“ praėjus dienai po to, kai Paryžius konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius Kanberoje ir Vašingtone.

Prancūzų diplomatijos vadovas taip pat pažymėjo, kad tarp sąjungininkų yra įsiplieskusi „rimta krizė“.

Kalbėdamas apie ambasadorių atšaukimą – beprecedentį žingsnį, kuris parodė, kaip Prancūzija įtūžo dėl nutrauktos sutarties – ministras pareiškė, kad tai buvo „labai simbolinis“ žingsnis, kuriuo siekiama „parodyti, kokie esame nepatenkinti ir kad tarp mūsų yra kilusi rimta krizė, ir pakartotinai įvertinti savo pozicijas siekiant apginti savo interesus“.

„Tai, kad mes pirmą kartą JAV ir Prancūzijos santykių istorijoje atšaukiame savo ambasadorių konsultacijoms, yra rimtas politinis žingsnis, kuris parodo tarp mūsų šalių dabar egzistuojančios krizės mastą“, – pareiškė J. Y. Le Drianas.

Ministras kandžiai atsakė į klausimą, kodėl Prancūzija neatšaukė savo ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje, nors Londonas taip pat dalyvauja saugumo aljanse, dėl kurio buvo nutraukta sutartis.

„Atšaukėme savo ambasadorius [Kanberoje ir Vašingtone], kad galėtume pakartotinai įvertinti padėtį. Didžiosios Britanijos atveju tam nėra reikalo. Mes žinome jų nuolatinį oportunizmą. Taigi nėra reikalo atšaukti mūsų ambasadoriaus“, – pareiškė jis.

Kalbėdamas apie Londono vaidmenį aljanse, jis pridūrė: „Didžioji Britanija šiuo atveju iš dalis yra tarsi trečiasis ratas“.

Savo strategiją kitąmet Madride įvyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime persvarstysiančiai NATO reikės atsižvelgti į tai, kas įvyko, pažymėjo Prancūzijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat pareiškė, kad, 2022 metų pradžioje perėmusi pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) tarybai, Prancūzija vienu iš savo prioritetų pavers ES saugumo strategijos kūrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kuriam troliai vaidenasi

Tau neispruseli, visi kas sako tiesa yra troliai, mastyk placiau, zvelk gyliau

JAV IŠDAVĖ AFGANISTANĄ...

Niekšiškai išdavę ir pabėgę iš Afganistano JAV teroristai šiandien panašiai pasielgė su savo NATO partneriais...Kas sekantys? Pirmiausiai "nežalezna" Ukraina. Po to - Baltijos šalys ir Lenkija. Amerikos teroristai tikis, kad jiems užteks jėgos sąjungoje su Australija ir Jungtine karalyste...Į tai šiandien tikrai Europa turėtų kurti savo karinę sąjunga. Nemanau, kad į ją stotų ir Kinija su Rusija, bei daugelių Azijos valstybių. Tik tai gali sustabdyti JAV banditų siautėjimą šioje planetoje.

Savo nuomone

Susikisk į vieną vietą troli.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS