Prancūzija žada blokuoti „Facebook Libra“ kriptovaliutos projektą | kl.lt

PRANCŪZIJA ŽADA BLOKUOTI „FACEBOOK LIBRA“ KRIPTOVALIUTOS PROJEKTĄ

Prancūzija perspėjo blokuosianti „Facebook“ planuojamos kriptovaliutos „Libra“ projektą Europoje, nes jis esą kelia grėsmę valstybių „piniginiam suverenitetui“.

„Sakau visiškai aiškiai: tokiomis sąlygomis, mes negalime leisti vystyti „Libra“ projekto Europos žemėje“, – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) virtualių ir kriptovaliutų konferencijos atidaryme sakė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as.

„Facebook“ birželį pristatytus planus paleisti kriptovaliutą „Libra“ valstybės ir socialinių tinklų milžinės kritikai sutiko su nerimu dėl nekokios „Facebook“ reputacijos duomenų ir privatumo apsaugos srityse.

„Libra“ ketinama paleisti jau kitų metų pirmoje pusėje. Kriptovaliuta bus paremta kitų valiutų krepšeliu, taip siekiant išvengti didžiulių valiutos kurso šuolių, kuriuos patiria bitkoinas ir kitos kriptovaliutos.

Dar vienas išskirtinis „Libra“ bruožas – jos reguliavimas nėra decentralizuotas, kriptovaliutos valdymu užsiims Šveicarijoje įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija.

Be „Facebook“, į projektą įsitraukė ir tokie milžinai, kaip „Visa“, „MasterCard“, „PayPal“, „Uber“ ir „Lyft“.

Prancūzijos pareigūnai nuo pat valiutos pristatymo skambino pavojaus varpais dėl „Libra“ keliamų grėsmių, B. Le Maire'as ketvirtadienį laikėsi tokios pat pozicijos.

„Ant kortos pastatytas valstybių piniginis suverenitetas“, kurį gali sugriauti „galima pinigų privatizacija, kurią įvykdys vienas subjektas su daugiau nei 2 mlrd. vartotojų visoje planetoje“, tvirtino Prancūzijos finansų ministras.

Pareigūnai nerimauja, kad krizės laikotarpiu gyventojai vietoj nacionalinių valiutų gali pradėti naudotis tik „Libra“, o tai apsunkintų vyriausybių bandymus valdyti šalies ekonomiką.

„Facebook“ ilgą laiką reklamavo „Libra“ kaip galimybę suteikti internetinės prekybos ir finansų paslaugas beveik nemokamai milijardui žmonių, kurie nesinaudoja bankų paslaugomis.

„Libra“ ir „Calibra“ vardu pavadinta e. pinigine gali padėti „Facebook“ tapti ne tik socialiniu tinklu, bet ir finansinių paslaugų bendrove.

Visgi įvairių valstybių atstovai išreiškė nerimą dėl to, kaip ši kriptovaliuta bus reguliuojama, ypač – kaip bus užtikrinama pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS