Prancūzijoje protestuose prieš „sveikatos pasus“ dalyvavo beveik ketvirtis milijono žmonių | kl.lt

PRANCŪZIJOJE PROTESTUOSE PRIEŠ „SVEIKATOS PASUS“ DALYVAVO BEVEIK KETVIRTIS MILIJONO ŽMONIŲ

  • 8

Prancūzijoje protesto akcijose prieš vadinamuosius sveikatos pasus 150 miestų dalyvavo mažiausiai 237 tūkst. žmonių, o vien Paryžiuje į gatves išėjo 17 tūkst. žmonių, pranešė televizijos kanalas BFM TV, remdamasis vidaus reikalų ministerijos duomenimis.

Masiniai protestai prieš koronaviruso sveikatos pasus, kurių prireiks norint patekti į kavinę ar keliauti tarpmiestiniu traukiniu, vyko ketvirtą šeštadienį iš eilės. Savaitę anksčiau protestuose, VRM duomenimis, dalyvavo 204 tūkst. žmonių.

Paryžiuje šeštadienį buvo surengtos ketverios eitynės. Apskritai padėtis, BFM TV duomenimis, buvo rami, tačiau keliose vietose visgi būta susirėmimų su policija ir pareigūnai buvo priversti panaudoti ašarines dujas.

Ašarines dujas prieš demonstrantus policija panaudojo ir Liono mieste, kur dvejose eitynėse dalyvavo apie 2,5 tūkst. žmonių.

Apie 10 tūkst. žmonių, policijos duomenimis, dalyvavo eitynėse Nicoje, 19 tūkst. – Tulone, 8 tūkst. – Monpeljė, apie 6 tūkst. – Marselyje ir Perpinjane.

Iš viso šalyje buvo surengtos 198 protesto akcijos ir sulaikyti 35 žmonės. Septyni policininkai patyrė nesunkių sužalojimų.

Sveikatos pasų priešininkams nesutrukdė net smarkios liūtys daugelyje šalies miestų. Paryžiuje protesto akcijos pasibaigė siaučiant krušai.

Koronaviruso sveikatos pasai Prancūzijoje bus įvesti pirmadienį. Pagal naująsias taisykles, norint mėgautis įprastomis veiklomis, reikės būti paskiepytu, persirgusiu arba turėti neigiamą testą dėl koronaviruso.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), sieksiantis perrinkimo kitais metais vyksiančiuose rinkimuose, tikisi, jog naujoji tvarka paskatins prancūzus skiepytis ir taip suvaldyti delta atmainos plitimą.

Tačiau oponentai, pastarosiomis savaitėmis masiškai suplūdę į gatves, tvirtina, kad taisyklės pažeidžia pilietines teises šalyje, kurioje ypač branginama asmens laisvė.

Nuo pirmadienio sveikatos paso reikės, norint pavalgyti ar išgerti tiek restorano viduje, tiek lauke. Jis bus privalomas tarpmiestiniam transportui, įskaitant greituosius traukinius ir vidaus skrydžius, tačiau nebus reikalingas metro ir priemiestiniam transportui.

Nuo liepos 21 dienos toks dokumentas jau reikalingas norint apsilankyti kultūros įstaigose, tokiose kaip kino teatrai, teatrai ir muziejai.

Vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) teigė, jog paso, kuris turėtų galioti iki lapkričio 15 dienos, reikia norint išvengti naujų apribojimų, šaliai kovojant su ketvirtąja epidemijos banga.

„Tai yra papildomas suvaržymas, bet suvaržymas, kuris leis verslams likti atviriems“, – sakė jis.

Atstovas pabrėžė, jog vartotojams ir įmonėms bus suteiktas vienos savaitės „lengvatinis laikotarpis“, kad šie priprastų prie naujų taisyklių.

E. Macronas, kuris šiuo metu atostogauja pietų Prancūzijoje, pastarosiomis dienomis ne kartą dalinosi vaizdo įrašais jaunimo pamėgtoje platformoje „Tik Tok“, norėdamas perduoti savo žinią.

„Skiepykitės. Skiepykitės. Skiepykitės, – sakė Prancūzijos prezidentas naujausiame įraše. – Tai būdas būti geru piliečiu, (...) mūsų laisvė nieko verta, jei užkrėsime savo draugus, kaimynus ar senelius. Būti laisvam – tai būti atsakingam.“

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Gyvenanti RR

Prancuzijoje manifestacijos yra Prieš Sanitarinį pasą ir jose dalyvauja ir pasiskiepije ir nepasiskiepija. Aplamai Prancūzijoje nera tokios neapykantos tarp pasiskiepijusiu ir ne, aisku yra diskucijų bet visumoj ten yra gerbiamas asmeninis sprendimas. Del to ir kyla manifestacijos pries Pasa, kuris visiškai pamina asmens laisve. Nesileiskit sukiršinami tarpusavy !

kaunieteN

Prancuzai tai ne lietuviu aviu banda, jie kovoja uz savo teises, o avys tik mekena ir eina pacios i skerdykla. Pirmyn visi buduliaim skiepytis kol dar neuzdejo antrankiu ir per prievarta nesucipavo. kas man is tos laisves ir is tos garbes, jei as vienas dziaugsiuos o simtai liudes, pagal seneli lenzbergi

Lietuvis

Antradienį nuo 9val visi prie Seimo! Bus tūkstančiai žmonių!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS