Prancūzijos eksprezidentas N. Sarkozy kritikuojamas dėl raginimo siekti kompromiso su rusais | kl.lt

PRANCŪZIJOS EKSPREZIDENTAS N. SARKOZY KRITIKUOJAMAS DĖL RAGINIMO SIEKTI KOMPROMISO SU RUSAIS

  • 0

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) sukėlė pasipiktinimą Kyjive ir Paryžiuje pasiūlydamas, kad Rusijos invaziją į Ukrainą būtų galima užbaigti naujais referendumais okupuotose teritorijose.

„Ukrainiečiai (...) norės susigrąžinti tai, kas iš jų buvo neteisėtai atimta. Bet jei jiems visiškai to padaryti nepavyks, teks rinktis tarp įšaldyto konflikto (...) arba išeiti iš jo tiesiausiu keliu su referendumais, kuriuos griežtai prižiūrėtų tarptautinė bendruomenė“, – trečiadienį konservatyviam laikraščiui „Le Figaro“ sakė N. Sarkozy.

Kalbėdamas konkrečiai apie Ukrainos Krymo pusiasalį, kurį Rusija aneksavo 2014 metais, buvęs Prancūzijos lyderis sakė, kad bet koks grįžimas į ankstesnę padėtį yra iliuzija.

„Dabartinei padėčiai įtvirtinti reikės (...) neginčijamo referendumo“, – pridūrė jis.

Buvęs prezidentas tvirtino, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas nėra iracionalus ir kad jį galima pasiekti pasitelkus tinkamą Europos diplomatiją, prisimindamas 2008 metų Maskvos invaziją į Sakartvelą, kai N. Sarkozy teigė, kad įtikino V. Putiną atitraukti savo tankus.

„Rusija yra Europos kaimynė ir tokia išliks, – sakė jis. – Diplomatija, diskusijos ir derybos išlieka vienintelis būdas rasti priimtiną sprendimą. Niekas neįmanoma be kompromiso.“

N. Sarkozy pridūrė, kad Ukraina turėtų išlikti neutrali ir jai ne vieta Europos Sąjungoje ar NATO.

Į šias pastabas iš karto sureagavo Kyjivas, o Mychaila Podoliakas, prezidento Volodymyro Zelenskio padėjėjas, pareiškė, kad jos pagrįstos nusikaltėlio logika.

„Negalima keistis kitų žmonių teritorijomis dėl to, kad ko nors bijote arba draugaujate su nusikaltėliais“, – teigė M. Podoliakas.

Buvęs prezidentas, kuris po pasitraukimo iš pareigų daug laiko praleido kovodamas su daugybe teisinių bylų, taip pat sulaukė kritikos Prancūzijoje.

N. Sarkozy „turėtų būti laikomas rusų nuomonės formuotoju“, teigė Žaliųjų partijos aukšto rango parlamento narys Julienas Bayou (Žiuljenas Baju), sakydamas transliuotojui LCI, kad interviu buvo pamišėliškas ir šokiruojantis.

J. Bayou priminė vykstantį tyrimą dėl pelningų N. Sarkozy ryšių su viena Rusijos draudimo bendrove, kuri įtariama prekyba poveikiu ir nusikaltimų slėpimu.

Buvęs N. Sarkozy patarėjas žvalgybos klausimais Jerome'as Poirot (Žeromas Puaro) teigė LCI, kad buvusio prezidento žodžiai yra gėdingi.

„Jis neturi jokio supratimo apie tai, kas įvyko, ir apie tai, ką jis padarė“ per savo 2007–2012 metų kadenciją, sakė J. Poirot, primindamas, kad N. Sarkozy buvo vienas išreiškusiųjų nuomonę prieš Sakartvelo ir Ukrainos įstojimą į NATO 2008-aisiais, o tai neužkirto kelio vėlesnėms Rusijos invazijoms į abi šalis.

„Kokios buvo prezidento N. Sarkozy raudonos linijos? Kokia buvo jo Prancūzijos saugumo vizija? Ar tiesiog pasiduoti viskam, ko nori Vladimiras Putinas?“ – klausė jis.

 

Gairės: buvęs Prancūzijos prezidentas, Nicolas Sarkozy, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS