Prasideda paskutinė Izraelio ir „Hamas“ paliaubų diena: kalbama apie jų pratęsimą | kl.lt

PRASIDEDA PASKUTINĖ IZRAELIO IR „HAMAS“ PALIAUBŲ DIENA: KALBAMA APIE JŲ PRATĘSIMĄ

  • 0

Pirmadienį prasidėjo paskutinės 24 Izraelio ir „Hamas“ paliaubų valandos, bet palestiniečių islamistų grupuotė sako norinti kovų pertrauką pratęsti.

Per penktadienį prasidėjusias paliaubas jau paleista dešimtys įkaitų, o Izraelis mainais paleido per 100 palestiniečių kalinių.

Dabar dėmesys krypsta į tai, ar paliaubos, kurios turi baigtis anksti antradienį, bus pratęstos.

„Tai yra mano ir mūsų tikslas – išlaikyti šią pertrauką ir po rytojaus, kad galėtume išlaisvinti daugiau įkaitų ir suteikti daugiau humanitarinės pagalbos tiems, kuriems jos reikia Gazos Ruože“, – sekmadienį sakė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Pasak jo, jis norėtų, kad paliaubos tęstųsi tol, kol paleidžiami įkaitai.

„Man atrodo, kad visi žaidėjai regione ieško būdo tai užbaigti, kad būtų paleisti visi įkaitai, o (...) „Hamas“ visiškai nebekontroliuotų Gazos [Ruožo]“, – sakė jis.

„Hamas“ užsiminė apie norą pratęsti paliaubas. Vienas grupuotei artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP teigė, kad ji tarpininkams pasakė esanti pasirengusi patęsti paliaubas 2–4 dienoms ir mano, kad per tą laiką būtų įmanoma paleisti 20–40 įkaitais laikomų izraeliečių.

Pagal paliaubų susitarimą per keturias dienas turi būti paleista 50 įkaitų mainais į 150 palestiniečių kalinių. Pagal įtrauktą mechanizmą paliaubos pratęsiamos, jei per kiekvieną papildomą dieną paleidžiama bent po 10 izraeliečių įkaitų.

Tarp galimų sunkinančių veiksnių yra tai, kad kai kuriuos įkaitus tikriausiai laiko kitos grupės, ne „Hamas“.

Įkaitų šeimos ir Izraelio sąjungininkai labai spaudžia jį pratęsti paliaubas, kad būtų paleista daugiau izraeliečių.

„Būtų gerai, naudinga ir būtina“ pratęsti paliaubas, kol bus paleisti visi įkaitai, tarp kurių yra Prancūzijos piliečių, sekmadienį televizijai BFMTV sakė prancūzų užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona).

„Hamas“ kovotojai įkaitus pagrobė spalio 7 dieną, įsiveržę per Gazos Ruožo sieną su Izraeliu. Per netikėtą ataką Izraelyje kovotojai nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, nurodo žydų valstybė.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS