Princas Charlesas – istoriniame susitikime su Šiaurės Airijos nacionalistų lyderiu | kl.lt

PRINCAS CHARLESAS – ISTORINIAME SUSITIKIME SU ŠIAURĖS AIRIJOS NACIONALISTŲ LYDERIU

  • 0

Princas Charlesas (Čarlzas) antradienį tapo pirmuoju Britanijos karališkosios šeimos atstovu susitikusiu su Airijos respublikonų lyderiu Gerry Adamsu (Džeriu Adamsu) ir spaudusiu jam ranką per susitikimą, vykusį Airijos vakariniame Golvėjaus mieste.

Prieš princo vizitą paskelbtame G.Adamso pareiškime princas Charlesas įvardinamas kaip Didžiosios Britanijos kariuomenės, kuri, pasak jo yra atsakinga už daugybę mirčių per Šiaurės Airijos konfliktą, Parašiutininkų pulko vyriausiasis pulkininkas.

„Tačiau jį (Charlesą) taip pat yra nuliūdinę respublikonų veiksmai“, – sakė G.Adamas, buvusio nebeveikiančios Airijos respublikonų armijos (IRA) politinio sparno nacionalistinės partijos „Sinn Fein“ lyderis.

„Laimei, konfliktas baigėsi. Tačiau lieka neišspręstų skriaudų. Jas reikia taisyti, ir turi vykti gijimo procesas“, – kalbėjo jis.

„Visi mes esame atsakingi už susitaikymo ir to išgijimo skatinimą“, – sakė jis.

IRA yra atsakinga už laivo, kuriuo plaukė Charleso krikštatėvis ir jo tėvo dėdė Louisas Mountbattenas (Luisas Mauntbatenas), susprogdinimą prie Airijos krantų 1979 metais. IRA buvo padėjusi bombą jo laive, kuriuo jis išplaukė atostogaudamas Slaigo Airijoje. Jis buvo vienas aukščiausio rango asmenų, žuvusių per tris dešimtmečius trukusį ir 3,5 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavusį konfliktą.

Kartu su 79 metų karališkosios šeimos atstovu tada žuvo dar du jo giminaičiai ir 14-metis Paulas Mawellas (Polas Maksvelas), kuris dirbo tame žvejybiniame laive.

Trečiadienį princas turėtų Charlesas apsilankyti uolėtoje pakrantėje, šalia kurios buvo susprogdintas L.Mullaghmore'o laivas ir tapti pirmu tai padariusiu jo šeimos atstovu per vizitą, kuriuo, kaip sakoma, siekiama skatinti „taiką ir susitaikymą“.

Princas Charlesas palaikė artimus santykius su savo krikštatėviu, todėl apsilankymas jo žūties vietoje, į kurio programą įtrauktos ir religinės apeigos netoliese esančioje bažnyčioje, jam turėtų pažadinti prisiminimus.

Remiantis britų žiniasklaida, sosto įpėdinį turėtų lydėti per sprogimą išgyvenęs L.Mountbatteno vaikaitis Timothy Knatchbullas (Timotis Načbulas), nelaimės vietoje turėtų taip pat apsilankyti Peteris McHugh (Piteris Makhju) – vietos gyventojas, padėjęs ištraukti žuvusiųjų kūnus iš vandens.

G.Adamsas ir kiti aukšto rango „Sin Fein“ nariai boikotavo karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) vizitą Airijoje 2011 metais. Ji buvo pirmoji ten apsilankiusi monarchė po 1922 metų, kai būsimoji Airijos Respublika atgavo nepriklausomybę nuo Britanijos.

Tačiau Šiaurės Airijos pirmojo ministro pavaduotojas Martinas McGuinnessas (Martinas Makginesas), kuris vadovavo IRA aštuntame dešimtmetyje, vėliau spaudė ranką karalienei, jai lankantis Belfaste 2012 metais.

Airijos užsienio reikalų ministras Charlie Fanaganas (Čarlis Flanaganas) sakė, kad šios savaitės vizitu pažymima Airijos ir Britanijos ryšių svarba ir „pripažįstami sudėtingesni praeities momentai“.

„Susitaikymas ir praeitis yra tie klausimai, kurie vis dar gali mesti mums iššūkį“, – pridūrė jis.

Golvėjuje esančio Nacionalinio Airijos universiteto vyresnioji lektorė Mary Harris (Meri Haris), kuri yra Šiaurės Airijos konflikto ekspertė, šį vizitą pavadino „labai reikšmingu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS