PSO: daugelyje Afrikos šalių paskiepyta ne daugiau kaip 2 proc. gyventojų | kl.lt

PSO: DAUGELYJE AFRIKOS ŠALIŲ PASKIEPYTA NE DAUGIAU KAIP 2 PROC. GYVENTOJŲ

Pusėje Afrikos šalių nuo koronaviruso paskiepyta tik 2 proc. ar mažiau gyventojų, ketvirtadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Iš 54 žemyno šalių 15 sugebėjo iki rugsėjo 30 dienos paskiepyti mažiausiai 10 proc. žmonių ir pasiekti Pasaulio sveikatos asamblėjos, aukščiausio sveikatos apsaugos politiką formuojančio  tarptautinio organo, gegužę nustatytą uždavinį.

„Vėliausi duomenys rodo kuklią pažangą, bet dar laukia ilgas kelias, kad būtų pasiektas PSO tikslas iki šių metų pabaigos visiškai paskiepyti 40 proc. gyventojų“, – sakė PSO vakcinavimo Afrikoje koordinatorius Richardas Mihigo (Ričardas Mihigas).

Vakcinų tiekimas intensyvėja, bet „neskaidrūs tiekimo planai tebėra pagrindinis kliuvinys, stabdantis Afrika“, pažymėjo R. Mihigo.

Rugsėjį Afrika gavo iš viso 23 mln. dozių vakcinų nuo COVID-19 – dešimteriopai daugiau negu birželį.

Tačiau pusė iš vakcinų gavusių 52 Afrikos šalių iki šiol visiškai paskiepijo tik iki 2 proc. savo gyventojų, skelbia PSO.

Dauguma Afrikos valstybių, paskiepijusios mažiausiai 10 proc. savo gyventojų, turi gana mažas populiacijas.

PSO duomenys rodo, kad salų valstybės Mauricijus ir Seišeliai visiškai vakcinavo daugiau kaip 60 proc. gyventojų.

Maroke po dvi vakcinos nuo COVID-19 dozes yra gavę 48 proc. gyventojų. Dvidešimties procentų ribą taip pat yra peržengęs Tunisas, Komorai ir Žaliasis Kyšulys.

„Visos šios šalys užsitikrino pakankamą vakcinų tiekimą, ir daugelis galėjo gauti dozių iš kitų šaltinių, neskaitant pristatytų per tarptautinę priemonę COVAX“, – nurodė PSO.

Per savaitę iki rugsėjo 26 dienos Afrikoje per parą registruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius sumažėjo 35 proc. iki kiek daugiau nei 74 000.

Per šį laikotarpį 34-iose Afrikos šalyse užregistruota beveik 1,8 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirčių.

„Nepaisant mažėjančių atvejų skaičių visi privalome išlikti budrūs ir toliau laikytis patikrintų visuomenės sveikatos apsaugos ir saugumo priemonių, kurios, kaip žinome gelbsti gyvybes – pavyzdžiui, dėvėti kaukę, reguliariai plautis rankas ir laikytis fizinio atstumo, ypač kol paskiepytųjų dalis išlieka maža“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė R. Mihigo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS