JAV specialaus tyrimo ataskaita: D. Trumpas norėjo atleisti R. Muellerį | kl.lt

JAV SPECIALAUS TYRIMO ATASKAITA: D. TRUMPAS NORĖJO ATLEISTI R. MUELLERĮ

  • 0

Būgštaudamas, kad jo prezidentavimas pasmerktas, įniršęs Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) spaudė atleisti Robertą Muellerį (Robertą Miulerį), kad šis neišplėstų savo tyrimo dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų valstybės vadovo rinkimus, rašoma ketvirtadienį paskelbtoje specialiojo prokuroro ataskaitoje.

Daugiau nei 400 puslapių ataskaitos redaguotą versiją paskelbė Teisingumo departamentas. Dokumente detaliai aprašoma, kaip D. Trumpas davė nurodymą savo tuometiniam Baltųjų rūmų patarėjui teisės klausimais Donui McGahnui (Donui Makganui) pasakyti laikinajam generaliniam prokurorui, kad R. Muelleris „turi būti patrauktas“. M. McGahnas atsisakė tai padaryti.  

Ataskaita, paskelbta Jungtines Valstijas vis labiau apimant kitais metais vyksiančių prezidento rinkimų karštligei, patvirtina D. Trumpo nuolat kartotą poziciją, kad jis nebuvo slapta susimokęs su Rusija siekiant jo naudai paveikti 2016-ųjų prezidento rinkimų rezultatus.   

„Kaip visą laiką ir sakiau, nebuvo JOKIO SLAPTO SUSITARIMO, JOKIO TRUKDYMO (vykdyti teisingumą)!“ – pakiliai paskelbė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“. 

Kiek vėliau jis pridūrė, kad bet koks Rusijos kišimasis neturėjo poveikio balsavimo baigčiai.

Vis dėlto ataskaitoje, parengtoje po beveik dvejus metus trukusių R. Muellerio komandos pokalbių su žmonėmis iš D. Trumpo artimos aplinkos ir jų apklausų, akcentuojama, kad priešingai, nei tvirtina respublikonų prezidentas, jis nėra išteisinamas dėl trukdymo vykdyti teisingumą.   

Be to, nors ataskaitoje pateikiama išvada, kad niekas iš amerikiečių nedalyvavo Rusijos bandymuose paveikti rinkimų rezultatus, R. Muelleris taip pat nustatė, jog D. Trumpas džiaugėsi, kad juodosios technologijos padės jam įgyti pranašumo.  

Vienas iš tokių juodųjų technologijų pavyzdžių buvo tūkstančių elektroninių laiškų ir dokumentų, pavogtų iš D. Trumpo varžovės rinkimuose demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijos serverių, nutekinimas. Į serverius įsilaužusi Rusijos žvalgyba  perdavė pavogtus dokumentus tinklalapiui „WikiLeaks“, kuris juos paviešino.  

„(D. Trumpo) kampanija tikėjosi rinkiminės naudos iš rusų pastangomis pavogtos ir paviešintos informacijos“, – rašoma ataskaitoje.

Iš pradžių D. Trumpas sveikino ataskaitos paskelbimą ir Baltuosiuose rūmuose sakė, kad jam – „gera diena“. Tačiau kiek vėliau prezidento nuotaika pastebimai subjuro. Išvykdamas ilgojo Velykų savaitgalio į savo golfo kurortą Floridoje, D. Trumpas tvirtino nepadaręs nieko blogo, kai spaudė atleisti R. Muellerį. 

„Turėjau teisę panorėjęs užbaigti visą šitą Raganų Medžioklę. Panorėjęs galėjau atleisti iš pareigų visus, įskaitant R. Muellerį. Nusprendžiau to nedaryti“, – rašė D. Trumpas tviteryje skrisdamas į Floridą.   

Atvykęs į savo kurortą „Mar-a-Lago“ prezidentas parašė dar vieną žinutę tviteryje: „Svarbiausia, kad balsavimas nebuvo paveiktas.“

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) pareiškė, kad ši ataskaita pateikia „nerimą keliantį vaizdą apie prezidentą, kuris audžia apgaulės, melo ir netinkamo elgesio voratinklį ir elgiasi taip, lyg jam negaliotų įstatymai“.  

„Būtina, kad Kongresas gautų visą ataskaitą ir visus susijusius dokumentus ir kad specialusis prokuroras R. Muelleris kiek įmanoma greičiau duotų parodymus abiem (Kongreso) rūmams“, – pažymėjo jie.    

Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris (Džeroldas Nadleris) paskelbė, kad R. Muelleris iki gegužės 23 dienos turi duoti parodymus Kongrese apie savo tyrimo išvadas.

„Tai mano prezidentavimo galas“

R. Muellerio tyrimas, kurį gaubė išskirtinio slaptumo skraistė, pastaruosius dvejus metus buvo Vašingtono dėmesio centre ir aptemdė pirmąją D. Trumpo pirmosios prezidentavimo kadencijos pusę.  

Visą šį laikotarpį D. Trumpas aršiai puolė tyrimą kaip politiškai motyvuotą, o jo oponentai demokratai aptarinėjo galimybę, kad JAV prezidentas galėjo būti slapta susimokęs su rusų agentais.    

Ataskaitoje piešiamas nepagražintas vaizdas, kaip prezidentas elgėsi susidūręs su krize, kuri Baltiesiems rūmams smogė 2017 metais.

JAV žvalgybos tarnybos tuo metu jau aiškinosi dėl galimo Rusijos kišimosi į rinkimus. Tačiau kai D. Trumpas atleido Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey (Džeimsą Komį), vadovauti šiam opiam tyrimui buvo pavesta nepriklausomu prokuroru paskirtam R. Muelleriui.

Išgirdęs šią žinią „prezidentas atsilošė kėdėje ir pasakė: „O, Dieve. Tai baisu. Tai mano prezidentavimo galas. Man šakės“, rašoma R. Muellerio ataskaitoje.  

Baltųjų rūmų aukšto rango patarėja Kellyanne Conway (Kelian Konvėj) žurnalistams pareiškė, jog tai netiesa.

Trukdymas vykdyti teisingumą?

R. Muelleris savo ataskaitoje konstatavo, jog D. Trumpas kalbėjo teisybę, kai tvirtino, kad slapto susimokymo nebuvo. Tačiau į klausimą, ar prezidentas netrukdė vykdyti teisingumo bandydamas nutraukti tyrimą, aiškaus atsakymo jis nepateikė.

Generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras) prieš pat atskaitos paskelbimą surengė nacionalinių televizijų transliuotą spaudos konferenciją, kad pateiktų administracijos paaiškinimus dėl tam tikrų išvadų. 

Aiškindamas priešišką D. Trumpo elgesį visos dramos metu, įskaitant spaudimą pašalinti iš pareigų R. Muellerį, generalinis prokuroras sakė, jog tai buvo „susierzinusio ir supykusio“ prezidento veiksmai. 

„Tuo pat metu prezidentas nesiėmė jokių veiksmų, kad specialusis prokuroras negautų jo tyrimui užbaigti reikalingų dokumentų ar liudytojų parodymų“, – pabrėžė W. Barras.   

Visgi R. Muellerio ataskaitoje pateikiamos detalės apie D. Trumpo elgesį leidžia susidaryti niūresnį vaizdą.  

Anot ataskaitos, prezidento bandymai pasiekti, kad R. Muelleris būtų pašalintas iš pareigų, buvo įprastos praktikos dalis.  

„Prezidento pastangos paveikti tyrimą iš esmės buvo bevaisės, tačiau taip nutiko todėl, kad asmenys iš prezidento aplinkos atsisakė vykdyti nurodymus ar sutikti su jo prašymais“, – rašoma ataskaitoje.   

Ištraukoje, veikiausiai sulauksiančioje D. Trumpo oponentų Kongrese pritarimo, R. Muelleris rašo, kad įstatymų leidėjai turėtų spręsti, ar prezidento veiksmai teisės požiūriu laikytini trukdymu vykdyti teisingumą.   

Įstatymų leidėjai „turi įgaliojimus sutrukdyti prezidentui netinkamai naudoti savo valdžią“, rašoma ataskaitoje. 

Kova dar nebaigta

Kai kurios ataskaitos vietos saugumo sumetimais ar dėl teisinių priežasčių buvo užtušuotos. Visgi šis dokumentas leis visuomenei susidaryti aiškesnį vaizdą apie skandalą, apipintą sąmokslo teorijomis.  

Turint galvoje įkaitusią politinę atmosferą Vašingtone ir ryškų šalies susiskaldymą į kairiųjų ir dešiniųjų stovyklas, dar labiau išryškėsiantį D. Trumpui pradėjus savo perrinkimo kampaniją, akivaizdu, kad diskusijos apie tai, kas iš tiesų nutiko, virs toliau.   

D. Trumpas yra absoliučiai tikras, kad jo oponentų „išdavystė“ – siekis sužlugdyti jo prezidentavimą – baigėsi nesėkme.

Demokratai tvirtina, kad W. Barras ėmėsi žingsnių nuslėpti tam tikrus dalykus R. Muellerio ataskaitoje, todėl greitu laiku sieks išsiaiškinti daugiau detalių ir išklausyti liudytojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS