R. Pratasevičius išeina iš namų arešto: atskleidė apie planuojamą veiklą | kl.lt

R. PRATASEVIČIUS IŠEINA IŠ NAMŲ AREŠTO: ATSKLEIDĖ APIE PLANUOJAMĄ VEIKLĄ

Dėl vaidmens protestuose prieš Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą teisiamas opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius pirmadienį pareiškė išeinantis iš namų arešto ir pradėsiantis bendradarbiauti su viena provyriausybine organizacija.

„Pirmiausia pradėsiu vykdyti žiniasklaidos veiklą centre „Sistemnaja pravaabarona“ („Sisteminė teisių gynyba“). Tai yra mano pagrindinis ir svarbiausias planas artimiausiam laikotarpiui“, – kalbėjo jis tiesioginiame eteryje platformoje „YouTube“.

R. Pratasevičius, sulaikytas pernai per tarptautinį skandalą sukėlusį iš Atėnų į Vilnių skridusio bendrovės „Ryanair“ lainerio nutupdymą Minske, pareiškė pagalvosiantis, „kaip duoti naudos visuomenei ir valstybei“. Jis žadėjo, kad jo tolesnė veikla „neturės jokios destruktyvios galios“.

Organizaciją „Sistemnaja pravaabarona“ pernai įkūrė provyriausybinis ir prorusiškas aktyvistas Dzmitras Beliakovas.

Baltarusijos režimas praėjusių metų gegužę priverstinai nutupdė Minske iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvas su 126 keleiviais, tarp jų – R. Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

Opozicijos „Telegram“ kanalą NEXTA kartu su bendaržygiais įkūręs R. Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė R. Sapega buvo sulaikyti.

Reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Ryanair“ nurodė, kad lėktuvo įgula gavo pranešimą apie „tikėtiną grėsmę“ lėktuve, tačiau vėliau ši informacija nepasitvirtino.

Tas incidentas, per kurį į orą buvo pakeltas baltarusių naikintuvas, išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, o Baltarusija vėliau sulaukė Vakarų valstybių sankcijų.

Ekstremistiniu Baltarusijoje pripažintas kanalas NEXTA daug prisidėjo koordinuojant beprecedenčius protestus po 2020 metų rugpjūtį šalyje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Birželį Baltarusijos tyrimų komitetas pareiškė, kad R. Pratasevičius ir S. Sapega prisipažino kaltais dėl jiems mestų kaltinimų ir nusprendė sudaryti susitarimą su tyrėjais. Paskui abudu buvo perkelti iš areštinės į namų areštą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimui

Lukašenkos susidorojimas jį sugraužė…

Anonimas

Ko jis verkia, sąžinė užgraužė ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS