R. Sunakas: Britanijoje demokratinį valdymą keičia minios valdžia | kl.lt

R. SUNAKAS: BRITANIJOJE DEMOKRATINĮ VALDYMĄ KEIČIA MINIOS VALDŽIA

  • 0

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) trečiadienį pareiškė, kad Britanijos valdymo forma tampa ochlokratija, kai valstybės sprendimus lemia minios nuotaikos, nes dėl protestų prieš Izraelio ir „Hamas“ karą valdžia pradeda jausti itin didelį spaudimą.

Žmogaus teisių grupė pareiškė, kai toks britų premjero pasisakymas kelia nerimą.

Trečiadienį vykusiame policijos viršininkų susitikime R. Sunakas sakė, kad „vis dažniau pastebimas smurtinis ir bauginantis elgesys“, kuriuo siekiama „užgniaužti laisvas diskusijas ir sutrukdyti išrinktiems atstovams dirbti savo darbą“.

„Vis labiau sutariama, kad demokratinį valdymą keičia minios valdžia, – sakė jis, kaip teigiama premjero biuro paskelbtoje stenogramoje. – Ir mes visi kartu turime tai skubiai pakeisti.“

„Amnesty International“ atstovas Tomas Southerdenas (Tomas Souterdenas) ketvirtadienį teigė, jog kalbos apie minios valdžią „labai sureikšmina šią problemą ir kelia pavojų, kad bus panaikintos teisės į taikius protestus“.

Vis labiau sutariama, kad demokratinį valdymą keičia minios valdžia, – sakė jis, kaip teigiama premjero biuro paskelbtoje stenogramoje. – Ir mes visi kartu turime tai skubiai pakeisti.

Beveik kas savaitę šimtai tūkstančių žmonių susirenka Londono centre reikalauti nutraukti ugnį konflikte, per kurį, pasak islamistų judėjimo „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, jau žuvo daugiau kaip 30 tūkst. palestiniečių. Izraelio teigimu, per spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytą ir karą išprovokavusį išpuolį žuvo 1 160 žmonių ir buvo pagrobta apie 250 įkaitų.

Dauguma protestų Londone buvo taikūs, nors buvo sulaikyta dešimtys žmonių, demonstravę ženklus ir skandavę šūkius, kuriais, kaip įtariama, reikštas palaikymas JK uždraustai organizacijai „Hamas“.

Žydų organizacijos ir daugelis įstatymų leidėjų teigia, kad masinės eitynės Londone gyvenantiems žydams kelia baimę, nors žydų bendruomenės narių taip pat dalyvauja mitinguose už paliaubas.

Nesutarimai dėl konflikto Gazos Ruože sukrėtė Britanijos politiką. Kai kurie įstatymų leidėjai teigia bijantys dėl savo saugumo po to, kai sulaukė grasinimų dėl savo pozicijos karo klausimu. Po spalio 7-ąją „Hamas“ įvykdyto išpuolio prieš Izraelį, į kurį reaguodama žydų valstybė pradėjo invaziją į Gazos Ruožą, Britanijoje padaugėjo pranešimų apie antisemitinius ir antimusulmoniškus išpuolius.

Praėjusią savaitę Bendruomenių Rūmuose vykę debatai dėl raginimo nutraukti ugnį virto chaosu, kilus įtarimams, kad parlamento pirmininkas, reaguodamas į palestiniečius remiančių aktyvistų spaudimą, pažeidė parlamento taisykles.

Šeštadienį R. Sunakas sustabdė konservatorių įstatymų leidėjo Lee Andersono (Li Andrsono) narystę partijoje už tai, kad jis pareiškė, jog Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas), kuris yra musulmonas, yra kontroliuojamas islamistų ir leido jiems perimti miesto valdymą.

Šį mėnesį palestiniečius palaikantys demonstrantai protestavo prie vieno konservatorių įstatymų leidėjo namų, o aplinkosaugos aktyvistai nusitaikė į R. Sunako šeimos namus Šiaurės Anglijoje.

Premjeras susitiko su policijos vadovais po to, kai paskelbė apie 31 mln. svarų sterlingų (37 mln. eurų) fondą, skirtą įstatymų leidėjų saugumui sustiprinti, politikams pranešus apie grasinimus ir bauginimus dėl karo.

Diskusija vyksta po kelerius metus trukusių konservatorių vyriausybės bandymų vis griežčiau apriboti taikius protestus. Ji priėmė naujų įstatymų dėl viešosios rimties sutrikdymo, už kurį gresia įkalinimas iki 10 metų, ir suteikė policijai daugiau galių apriboti protestus, laikomus trikdančiais. Šimtai aplinkosaugos aktyvistų buvo sulaikyti ir kai kuriais atvejais net įkalinti už kelių blokavimą ir kitus nesmurtinius veiksmus.

„Saviraiškos ir susirinkimų laisvė yra absoliučiai pagrindinės teisės bet kurioje laisvoje ir teisingoje visuomenėje“, – sakė T. Southerdenas.

„Pastaraisiais metais Jungtinėje Karalystėje buvo smarkiai suvaržytos protestų teisės: taikių protestų taktika buvo kriminalizuota, o policijai suteikti dideli įgaliojimai užkirsti kelią protestams“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS