R. T. Erdoganas patvirtino: vetuos Baltijos šalių planus, kol negaus paramos | kl.lt

R. T. ERDOGANAS PATVIRTINO: VETUOS BALTIJOS ŠALIŲ PLANUS, KOL NEGAUS PARAMOS

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) pareiškė, kad nepritars Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos planams, kol Ankara nesulauks Aljanso paramos dėl kurdų.

Prieš išvykdamas į NATO šalių lyderių susitikimą Londone, Turkijos prezidentas sakė, kad aptars šį klausimą su Lenkijos ir Baltijos šalių vadovais.

„Jeigu mūsų draugai NATO nepripažins šių teroristų, su kuriais mes kovojame, teroristais, tada atsiprašau, bet mes prieštarausime bet kokiems žingsniams, kurie ten bus žengti“, – teigė R. T. Erdoganas.

Planams, skirtiems ginti Baltijos šalis Rusijos užpuolimo atveju, turi pritarti visos NATO šalys.

Turkija vetuoja šiuos planus, kol bus surastas sprendimas, kaip patvirtinti panašų planą Turkijai ir įvardyti Sirijoje veikiančias kurdų organizacijas teroristinėmis grupėmis.

Tuo metu Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Markas Esperis paragino Turkiją neblokuoti planų. Jis perspėjo Ankarą, kad „ne visi mato grėsmes taip, kaip mato jie (turkai)“.

M. Esperis interviu naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino, kad nepalaikys kurdų įvardijimo teroristais, ir paragino Turkiją susitelkti ties didesniais iššūkiais, su kuriais susiduria NATO.

„Žinutė Turkijai (...) yra ta, kad mes turime judėti pirmyn dėl šių reagavimo planų ir jie neturėtų būti stabdomi dėl jiems (turkams) susirūpinimą keliančių klausimų“, – kalbėjo Pentagono vadovas.

„Aljanso vienybė, Aljanso pasirengimas reiškia, kad tu susitelki ties didesnėmis problemomis, o didesnė problema yra Aljanso pasirengimas“, – pridūrė jis.

Kurdai Vakaruose vertinami dėl kovos su grupuote „Islamo valstybė“.

NATO pirmą kartą gynybos planus Baltijos šalims patvirtino 2010 metais, po Krymo aneksijos jie buvo atnaujinti, bet diskusijos dėl planų detalumo vyksta iki šiol.

Paragino ryžtingiau kovoti su terorizmu

Turkijos prezidentas Redžepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) prieš NATO šalių lyderių susitikimą Londone paragino Aljansą ryžtingiau kovoti su terorizmu.

„Turint galvoje esamas grėsmes, NATO reforma yra neišvengiama“, – sakė R. T. Erdoganas, kurį cituoja valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Anot prezidento, Aljanso narės turėtų stengtis jį sustiprinti, užuot ieškojusios alternatyvų tokioms pastangoms.

R. T. Erdoganas taip pat pabrėžė, kad Turkija yra vienintelė NATO valstybė, kovojanti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) praėjusią savaitę pareiškė, jog Ankara, spalį vienašališkai pradėjusi karinę operaciją prieš kurdus Sirijos šiaurėje, neturėtų tikėtis kitų Aljanso šalių solidarumo.

R. T. Erdoganas anksčiau pranešė, kad nuo operacijos pradžios buvo neutralizuota mažiausiai 1 230 „teroristų“. Kalbėdami apie „neutralizuotus teroristus“, turkų pareigūnai paprastai turi galvoje tiek nukautus, tiek į nelaisvę paimtus asmenis.

NATO narėms buvo netikėtas Turkijos sprendimas spalio 9 dieną pradėti karinę operaciją „Taikos šaltinis“ (Peace Spring) prieš Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų kovotojus, prieš tai gavus neoficialų leidimą iš JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Turkijos įsiveržimas į Sirijos teritoriją, siekiant sukurti buferinę zoną palei visą sieną, sukėlė Vakarų pasipiktinimą, nes kurdai atliko pagrindinį vaidmenį JAV vadovaujamoje kampanijoje prieš IS.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

O kaip manote -

Ar jis nėra tas, kas pateikia Kremliui nusikopijuoti visą NATO karo techniką ir strategijas, kad tas galėtų atitinkamai pasirengti kariauti prieš JAV?

Fcuk NATO, Respect Erdoganui

Respect ir pagarba Erdoganui už tai kad gina Turkija ir jos suverenitetą. Už tai kad turi ryžto kalbėti drąsiai ir veikti drąsai, SAVO šalies naudai. O ne tarnauti JAV. (Atsimenat, kai 2016 Turkija numuše Rusijos SU-24...ir ką? Greitai pasimoke kad iš JAV jokios naudos nėra. Tada garsiai pasake Amerikai-FCUK! Tada amerikosai nušove Rusijos diplomatą Turkijoje, o veliau ir perversmas buvo Ankaroje - amerikosai bande Erdogana nuversti...). Bet Erdoganas turi ryžto parodyti JAV vidurini piršta! Už tai ji gerbia visas pasaulis! Ir kaip šlykštu girdėti musu marionete...Tfu... Geda prieš visa pasauli...kaip kažkokia kalbančia JAV lele... Pasaulis dabar gerbia tuos kure turi ryžtą pasakyti FCUK NATO- FCUK JAV. Nuo JAV ir NATO dar niekam niekada nepagerėjo. Visiems tekdavo atsisveikinti su savo suverenitetu. Europa ir visas pasaulis jau atsivalge JAV karinių bazių, karinių invazijų ir "demokratinių" bombardavimų. Todėl ir palaiko Trumpa, o ne Hillari.

Krikščionis

Sita kremliaus drauga reikia mesti is NATO. Uztenka, kiek jis jau prisidirbo. Ar tas muslimas bent zino kur ta Lenkija ir Baltijos salys??? Galimai raketas is putlerio dykai gavo, tai dabar ir dergiasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS