R. T. Erdoganas pristato Turkijos „veiksmų planą“ dėl žmogaus teisių | kl.lt

R. T. ERDOGANAS PRISTATO TURKIJOS „VEIKSMŲ PLANĄ“ DĖL ŽMOGAUS TEISIŲ

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį pristatė „veiksmų planą“ dėl žmogaus teisių, skirtą įstatymo viršenybei ir teismų nepriklausomumui stiprinti.

Teisių gynimo grupės teigia, kad Turkijoje trūksta abiejų šių dalykų.

R. T. Erdoganas cituodamas velionį JAV pilietinių teisių gynėją Malcolmą X (Malkolmą X) pasakė, kad palaiko „teisingumą, nesvarbu, kas už jį ar prieš jį“, o tada išdėstė savo 11 punktų pasiūlymo detales.

Tarp išdėstytų įsipareigojimų yra pažadai gerbti nekaltumo prezumpciją, paspartinti teismo procesus, kad sutrumpėtų kardomojo kalinimo laikas.

Pasak R. T. Erdogano, galutinis šių planų tikslas yra pakloti pamatą naujai konstitucijai, kurią jis yra pažadėjęs priimti iki Turkijos Respublikos 100-ųjų metinių 2023-iaisiais.

„Mūsų tikslas – toliau stiprinti įstatymo viršenybę“, – per televiziją paskelbė R. T. Erdoganas.

Tačiau jo kalba sutapo su pranešimu, kad prokurorai siekia dvejų metų įkalinimo bausmės Stambulo merui Ekremui Imamoglu (Ekremui Imamohlui) už vieno buvusio regiono gubernatoriaus įžeidimą.

E. Imamoglu yra įtakingas opozicinės sekuliarios Respublikos liaudies partijos (CHP) narys ir 2019 metais mero rinkimuose įveikė R. T. Erdogano remtą kandidatą.

Turkijos teismai ir prokurorai taip pat vykdo virtinę tyrimų dėl prokurdiškos opozicinės Liaudies demokratijos partijos (HDP). Ji gali būti uždrausta prieš kitus Turkijos rinkimus po dvejų metų.

„Prisipažinimas“

Didėjant Turkijos ekonominėms problemoms, šalies lyderis kiek sušvelnino savo retoriką ir bandė gerinti santykius su Vašingtonu bei Europos Sąjunga.

R. T. Erdoganas jau pakeitė Turkijos ekonomikos kursą, praėjusių metų pabaigoje pasikvietęs rinkai palankių ekonomistų grupę vadovauti Finansų ministerijai ir centriniam bankui.

ES lyderiai per savo viršūnių susitikimą kovo 25–26 dienomis turi aptarti sankcijas Turkijai dėl ginčijamo dujų telkinių žvalgymo Viduržemio jūros rytuose, vandenyse, kuriuos savinasi Kipras.

Tarp R. T. Erdogano bandymų gerinti santykius su Vakarais yra pirmos per beveik penkerius metus tiesioginės derybos su Graikija dėl jūrinių ginčų.

Tačiau jis surengė įnirtingą kampaniją prieš savo priešininkus po nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti perversmą ir nušalinti jį nuo valdžios. Griežtos priemonės, pasak kritikų, pakerta jo deklaruotą įsipareigojimą dėl žmogaus teisių ir teismų nepriklausomumo.

R. T. Erdogano svarbiausi politiniai oponentai ir žmogaus teisių gynėjai, tokie kaip Paryžiuje gimęs filantropas Osmanas Kavala, jau ne vienus metus be teismo laikomi už grotų.

Turkijos opozicijos nariai antradienį deklaruotus R. T. Erdogano pažadus įvertino skeptiškai.

R. T. Erdoganas „išvardijo klausimus, kuriais jo [valdančioji Teisingumo ir plėtros partija] AKP patraukė Turkiją atgal. Nuskambėjo kaip prisipažinimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė CHP parlamentaras Onursalas Adiguzelis (Onursalas Adigiuzelis).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Tegul praso pagalbos pas draugeli kremliuje. Jam ES ne vieta.

baisiai ten kam ydomu kaip

turku Sultonas pas save savo ,,,teisine liberastine dermokratija ,, tardamas zodzius ,,,-- man nesvarbu kas uz ja ar pries ja,,,--zodziu kokia panores tokia ,,,dermokratija ir bus,,,...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS