R. T. Erdoganas: Turkija nepripažins jokių veiksmų prieš Ukrainos teritorinį vientisumą | kl.lt

R. T. ERDOGANAS: TURKIJA NEPRIPAŽINS JOKIŲ VEIKSMŲ PRIEŠ UKRAINOS TERITORINĮ VIENTISUMĄ

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį kalbėdamasis telefonu su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu pareiškė, kad jo šalis niekada nepripažins jokių žingsnių, nukreiptų prieš Ukrainos suverenitetą, ir perspėjo dėl karinio konflikto grėsmės.

R. T. Erdoganas sakė V. Putinui, kad Turkija „nepripažįsta jokio žingsnio prieš Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“ ir pridūrė, kad tai yra Ankaros „principinė pozicija“, informavo prezidentūra.

Anksčiau šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino Ukrainos rytinėse Luhansko ir Donecko srityse įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybę ir nurodė savo pajėgoms pasiruošti būti dislokuotoms Vakarų valstybių remiamoje kaimyninėje šalyje.

Draugiškus ryšius su Rusija ir Ukraina palaikanti NATO narė Turkija siekia tarpininkės vaidmens sprendžiant šią krizę.

„Turkija pasiruošusi prisidėti mažinant įtampą aplink Ukrainą“, – R. T. Erdoganą citavo dienraštis „Daily Sabbah“.

Turkų lyderis pasisakė už dialogą ir diplomatiją, bet perspėjo, kad „karinė konfrontacija neatneš naudos nė vienai pusei“.

R. T. Erdoganas sutrumpino savo vizitą Afrikoje dėl krizės tarp Rusijos ir Ukrainos ir antradienio vakarą grįžo į Turkiją.

Pakeliui iš Afrikos su žurnalistais kalbėjęs R.T. Erdoganas sakė, kad Turkija nenori rinktis tarp Rusijos ir Ukrainos. Šiuos jo žodžius Turkijos žiniasklaida paskelbė trečiadienį.

„Mes negalime nuvilti nė vienos iš jų“, – kalbėjo Turkijos lyderis.

„Su Rusija palaikome politinius ir karinius ryšius. Taip pat palaikome politinius, karinius ir ekonominius ryšius su Ukraina“, – pridūrė jis.

„Norime, kad šis klausimas būtų išspręstas, kad mums nereikėtų rinktis vienos iš dviejų“, – teigė R. T. Erdoganas.

Turkijos prezidentas pasiūlė trišalį susitikimą su V. Putinu ir Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu Turkijoje.

Antradienį telefonu kalbėdamas su V. Zelenskiu jis sakė, kad „V. Putino vadinamųjų respublikų pripažinimas“ yra nepriimtinas.

Kaip nurodo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra, R. T. Erdoganas sakė laukiąs V. Putino vizito Turkijoje artimiausiu metu, per kurį būtų aptarti itin svarbūs strateginiai klausimai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jooo

arduganas jega, pats padeda ruseliui parduoti i aurosajuza dujas...

Nadzibulai

rusija tiek metu tyciojosi is "siauraakiu" viesai ir ne viesai, prie komunizmo ir jau be jo, matyt karma - dabar buciuos Xi ranka.

Nadžibula

Putinas po Turkijas nevažinėja. Putinas važiuoja tik į Indiją ar Kinija. Visi kiti stvažiuoja pas jį. O čia kažkoks susireikšmines čičmekas apsireiškė. Užtektu tik kurdus apginkluoti, mažai nepasirodytu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS