Rijade susitikę Artimųjų Rytų lyderiai smerkia Izraelį dėl Gazos Ruožo | kl.lt

RIJADE SUSITIKĘ ARTIMŲJŲ RYTŲ LYDERIAI SMERKIA IZRAELĮ DĖL GAZOS RUOŽO

  • 8

Arabų šalių lyderiai ir Irano prezidentas per šeštadienio susitikimą Saudo Arabijos sostinėje pasmerkė Izraelio veiksmus kare su palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ Gazos Ruože, didėjant nuogąstavimams, kad šis konfliktas gali įtraukti ir kitas šalis.

Skubus Arabų lygos ir Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) susitikimas surengtas po kruvinų „Hamas“ kovotojų spalio 7-osios išpuolių, per kuriuos, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo apie 1 200 žmonių, daugiausia civilių, o dar apie 240 buvo paimti įkaitais.

Po šių išpuolių Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir pradėjo karinę kampaniją Gazos Ruože.

„Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per atsakomuosius Izraelio smūgius anklave žuvo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių, taip pat daugiausia civilių.

Viena Izraelio gydytojų nevyriausybinė organizacija šeštadienį pranešė, kad nutraukus elektros tiekimą didžiausiai Gazos Ruožo ligoninei mirė du pirma laiko gimę kūdikiai. Aplink ligoninę „Dar al Shifa“ tęsiantis mūšiams, nebedirba jos neonatologinis intensyviosios slaugos skyrius, pavojus iškilęs dar 37 kūdikiams, nurodė „Physicians for Human Rights Israel“.

Artimųjų Rytų viršūnių susitikimą surengusi Saudo Arabija patvirtina, kad laiko Izraelį atsakingu už nusikaltimus prieš palestiniečius, prasidedant susitikimui sakė sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas), šios Persijos įlankos regiono karalystės de facto valdytojas.

„Esame tikri, kad vienintelis būdas užtikrinti saugumą, taiką ir stabilumą regione yra okupacijos, apsiausties ir nausėdijų pabaiga“, – sakė jis, turėdamas galvoje Izraelio veiksmus Gazos Ruože ir okupuotame Vakarų Krante.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), kuris Saudo Arabijoje lankosi pirmą kartą nuo kovo, kai abi šalys normalizavo savo santykius, paragino islamiškų šalių vyriausybes paskelbti Izraelio kariuomenę teroristine organizacija, nurodydamas dabartines jos puolimo operacijas Gazos Ruože.

Izraelis dėl didelio aukų skaičiaus kaltina „Hamas“, tvirtindamas, kad ši ginkluota palestiniečių organizacija naudojasi civiliais kaip gyvaisiais skydais. „Hamas“ tai neigia.

Pozicijų skirtumai

Iš pradžių planuota, kad Arabų lyga ir 57 narių OIC, kuriai priklauso Iranas, surengs atskirus susitikimus.

Arabų diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprendimas sujungti abu susitikimus buvo priimtas Arabų lygos delegacijoms nepasiekus susitarimo dėl galutinio pareiškimo.

Kai kurios šalys, įskaitant Alžyrą ir Libaną, pasiūlė reaguojant į Gazos Ruožo niokojimą pagrasinti sutrikdyti naftos tiekimą Izraeliui ir jo sąjungininkams, taip pat nutraukti kai kurių Arabų Lygos šalių palaikomus ekonominius bei diplomatinius ryšius su Izraeliu, sakė diplomatai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Tačiau, pasak jų, bent trys šalys, tarp jų Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Bahreinas, kurie 2020-aisiais normalizavo santykius su Izraeliu, atmetė pasiūlymą.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) sakė, kad be konkrečių baudžiamųjų priemonių Izraeliui susitikimas būtų neveiksmingas.

„Jei neturėsime realių spaudimo įrankių, bet koks mūsų žingsnis ar žodis neturės prasmės“, – sakė B. al Assadas, šiemet vėl priimtas į arabų šalių draugiją po ilgai trukusio ginčo dėl jo šalies pilietinio karo.

Jo teigimu, jokia Artimųjų Rytų šalis neturėtų vykdyti jokio politinio proceso su Izraeliu, įskaitant ekonominių santykių plėtojimą, kol nebus pasiektos ilgalaikės paliaubos.

Izraelis ir jo pagrindinis rėmėjas Vašingtonas atmeta reikalavimus nutraukti ugnį. Šeštadienį ši pozicija buvo griežtai kritikuojama.

„JAV užkirto kelią paliauboms Gazos [Ruože] ir plečia karo mastą“, – prieš išvykdamas iš Teherano sakė E. Raisi.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) viršūnių susitikime gėdingu dalyku pavadino tai, kad „Vakarų šalys, nuolat kalbančios apie žmogaus teises ir laisves, tyli dėl Palestinoje vykstančių žudynių“.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) sakė, jog Vašingtonas gali daryti didžiausią įtaką Izraeliui ir yra atsakingas dėl to, kad nėra politinio šio konflikto sprendimo.

Irano prezidentas Rijade

Tarp susitikimo Rijade dalyvių buvo Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) ir Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al Thani (Tamimas bin Hamadas Tanis), raginęs imtis „atgrasomųjų žingsnių karo nusikaltimui Gazos Ruože sustabdyti“.

E. Raisi yra pirmas Saudo Arabijoje apsilankęs Irano prezidentas nuo 2012 metų, kai karalystėje vykusiame OIC susitikime dalyvavo Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas).

E. Raisi ne tik kalbėjo viršūnių susitikime, bet ir akis į akį pabendravo su princu Mohammedu, socialiniame tinkle „X“ paskelbė Saudo Arabijos žiniasklaidos priemonės. Tai pirmas jų susitikimas nuo kovo, kai abi Artimųjų Rytų galios sutiko taisyti tarpusavio santykius.

Iranas remia „Hamas“, Libano grupuotę „Hezbollah“ ir Jemeno husių sukilėlius, tad pirmiausia dėl Teherano nuogąstaujama kalbant, kad karas galėtų išplisti.

Izraelio ir „Hamas“ konflikto metu jau būta izraeliečių kariuomenės ir „Hezbollah“ susišaudymų per sieną, o husiai yra prisiėmę atsakomybę už, jų teigimu, balistinių raketų paleidimą į Pietų Izraelį.

Analitikai sako, kad Saudo Arabija baiminasi galimų atakų, nes palaiko glaudžius ryšius su Vašingtonu, be to, prieš karą svarstė galimybes normalizuoti santykius su Izraeliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

mūsų eros pradžioje ,pagrįstai imperatorius K .DIDYSIS

į t e i s i n o žydams ant galvos beretę, kad gyventojai galėtų iš tolo juos atskirti

DAR NE VISOS VALSTYBĖS DEGRADAVO...

Liko dar daug stiprių valstybių, kuriems nusišikti ant Amerikos ir kai kurių Europos valstybių "vertybių". Neabejoju - dar sulauksime galutinio Amerikos terorizmo žlugimo ir įsigalės šioje planetoje TAIKA IR TIKROS ŽMONIŲ VERTYBĖS.

Tegul susirenka visus savo valkatas iš Europos ir tuos palaikančius parsidavėlius ,varo visi į gazą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS