Rusai siekia užregistruoti kandidatą į prezidentus, nepritariantį puolimui Ukrainoje | kl.lt

RUSAI SIEKIA UŽREGISTRUOTI KANDIDATĄ Į PREZIDENTUS, NEPRITARIANTĮ PUOLIMUI UKRAINOJE

  • 0

Šaltą žiemos dieną stovėdama eilėje Maskvoje slaugytoja Natalija Avdejeva iš Sibiro teigė norinti, kad bent vienas Rusijos puolimo Ukrainoje priešininkas būtų užregistruotas artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Buvęs liberalus įstatymų leidėjas, vėliau perėjęs į Kremliui priimtinus politinius sluoksnius, Borisas Nadeždinas siekia dalyvauti šių metų rinkimuose kaip kandidatas, pasisakantis už taiką.

Tūkstančiai rusų visoje šalyje ir užsienyje rikiavosi į eiles, norėdami pasirašyti, kad kovą jis galėtų mesti iššūkį prezidentui Vladimirui Putinui.

„Atvykau čia padėti savo parašą už B. Nadeždiną (...) nes jis yra kandidatas, kuris nepritaria specialiajai karinei operacijai“, – sakė 53 metų N. Avdejeva, pavartodama Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti.

„Noriu, kad būtų kokia nors alternatyva. Visi kiti [kandidatai] turi tą pačią darbotvarkę“, – pridūrė ji.

B. Nadeždinas, kurio pavardė rusiškai reiškia viltį, pavadino V. Putino sprendimą siųsti karius į Ukrainą „lemtinga klaida“, netikėtai vis garsiau kritikuodamas Kremliaus karą.

Pagal Rusijos rinkimų įstatymus, kad B. Nadeždinas galėtų kandidatuoti, iki sausio galo jam reikia surinkti 100 tūkst. parašų. Jo interneto svetainėje skelbiama, kad antradienį jis jau yra peržengęs šį slenkstį.

„Pagrindinis dalykas, kuris šiuo metu vyksta mūsų šalyje, yra konfliktas su Ukraina“, – sakė 37-erių muzikos mokytojas Konstantinas Filinas.

„B. Nadeždinas, matyt, yra tas asmuo, kuris nori jį sustabdyti. Džiaugiuosi bent jau tuo, kad tiek daug žmonių yra pasirengę išeiti iš savo komforto zonos ir kažką daryti“, – sakė jis.

Daugumą eilėje laukiančių žmonių nustebino toks rinkėjų aktyvumas, turint omenyje, kad net ir surinkus pakankamai parašų, kad būtų užregistruotas, tikimybė, kad B. Nadeždinas taptų Rusijos vadovu yra labai maža.

„Atidarykite duris į ateitį“

71-erių V. Putinas, kuris valdžioje yra nuo 2000-ųjų, siekia penktosios kadencijos Kremliuje, kuri pratęs jo valdymą bent iki 2030-ųjų.

Balsavimas vyks praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios ir Maskvai suintensyvinus savo susidorojimą su kitaminčiais.

„V. Putinas padarė lemtingą klaidą pradėdamas specialiąją karinę operaciją“, – sakė 60-metis B. Nadeždinas, taip pat pavartodamas Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti.

„V. Putinas mato anksčiau buvusį pasaulį ir tempia Rusiją atgal į praeitį“, – pridūrė jis.

Tai neįtikėtinai drąsus pareiškimas Rusijoje, kuri uždraudė kritikuoti puolimą, o už panašias viešai išsakytas nuomones yra skyrusi ilgas įkalinimo bausmes.

Ant B. Nadeždino būstinės Maskvoje durų buvo užrašytas šūkis: „Atidarykite duris į ateitį“.

Visi kiti kandidatai, kurie susigrums su V. Putinu, pareiškė remiantys invaziją į Ukrainą.

Tiems, kurie to nepadarė, pavyzdžiui, miesto tarybos narei ir už taiką pasisakančiai politikei Jekaterinai Duncovai, buvo uždrausta kandidatuoti.

Po to, kai pareigūnai atmetė jos paraišką, J. Duncova paragino savo šalininkus paremti B. Nadeždiną.

Eilėje taip pat stovėjusi dvidešimtmetė menininkė Marija Feldman sakė atėjusi po to, kai taip padaryti paragino J. Duncova.

„Labai ja pasitikiu ir manau, kad dabar jis (B. Nadeždinas) yra geriausias pasirinkimas iš visų“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Jis pasisako už žodžio laisvę ir taikų dangų virš mūsų galvų“, – pridūrė ji.

B. Nadeždinas kadaise buvo Rusijos žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – narys.

Anksčiau jis buvo artimas 2015 metais nužudytam Rusijos liberaliajam opozicionieriui Borisui Nemcovui, o paskui perėjo į Kremliui artimesnius politinius sluoksnius.

Nors ir žinodami, kad B. Nadeždinas praktiškai neturi jokių galimybių tapti Rusijos vadovu, tie, kurie stovėjo eilėje, matė retą progą viešai parodyti, kad nepritaria Rusijos pasirinktam kursui.

„Tai galimybė parodyti valstybei ir tiems, kurie skaičiuoja mūsų balsus, mūsų poziciją“, – sakė 42 metų teisininkas Pavelas, atsisakęs nurodyti savo pavardę.

„Bet kuriuo atveju mūsų parašai bus pastebėti. Manau, kad tai svarbu“, – pridūrė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, kandidatas į Rusijos prezidentus, Borisas Nadeždinas, Vladimiras Putinas, rusai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS