Rusija doroja savo inteligentiją: B. Akuninas apie tai, kad yra suimtas, sužinojo gerdamas kavą | kl.lt

RUSIJA DOROJA SAVO INTELIGENTIJĄ: B. AKUNINAS APIE TAI, KAD YRA SUIMTAS, SUŽINOJO GERDAMAS KAVĄ

Maskvos Basmannyj rajono teismas už akių suėmė rašytoją Borisą Akuniną (tikroji pavardė – Grigorijus Čchartišvilis). Jis įtariamas viešu terorizmo pateisinimu (205 straipsnio 2 dalis) ir  akivaizdžiai  melagingos informacijos apie Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų veiksmus skleidimu (207 straipsnio 3 dalis). B. Akunino pavardė buvo įtraukta į  tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą. Taip teigia Rusijos spauda, remdamasi Maskvos bendrosios kompetencijos teismų spaudos tarnyba.

B. Akuninas, gyvenantis užsienyje, pats pakomentavo tokią naujieną savo interneto svetainėje, pažymėdamas, kad šią žinią perskaitė gerdamas kavą. 

„Bet juokauti iškart pasidarė nedrąsu, nes pagalvojau apie tūkstantį ir daugiau gyvų žmonių, suimtų ne už akių, o iš tikrųjų, apie Rusijos politinius kalinius, kurių gyvenimus laužo ši kvaila, pikta mašina. Prisiminkite šiuos žmones, prašau“, – rašė jis.

pagalvojau apie tūkstantį ir daugiau gyvų žmonių, suimtų ne už akių, o iš tikrųjų, apie Rusijos politinius kalinius, kurių gyvenimus laužo ši kvaila, pikta mašina.

B. Akunino suėmimo terminas bus skaičiuojamas nuo jo faktinio sulaikymo arba perdavimo Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijoms momento, pranešė Maskvos teismų spaudos tarnyba.

Primename, kad Rusijoje įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą ir suimtas už akių dviem mėnesiams, B. Akuninas viešai ne kartą smerkė Rusijos invaziją į Ukrainą. Baudžiamoji byla prieš jį buvo iškelta 2023 m. gruodžio mėn. Vykdydami šią bylą tyrėjai atliko kratą Maskvos leidykloje „Zacharov“, kurioje leidžiamos rašytojo knygos.

„Rosfinmonitoring“ įtraukė rašytoją į teroristų ir ekstremistų sąrašą. Sausį Rusijos teisingumo ministerija paskelbė B. Akuniną „užsienio agentu“.  Rusijoje didžiosios leidyklos nutraukė B. Akunino knygų leidybą, o didieji knygynai sustabdė prekybą jo knygomis.

2014 m. B. Akuninas išvyko iš Rusijos ir su šeima gyvena Jungtinėje karalystėje. Jis taip pat turi nekilnojamojo turto Ispanijoje ir Prancūzijoje. Jis parašė daugiau kaip 25 knygas. Kūriniai išleisti 30 šalių, taip pat – ir Lietuvoje.

B. Akuninas nedviprasmiškai pasisako prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, karą, jis rinko pinigus Ukrainos pabėgėliams. B. Akuninas ragino sukurti programą, kuri padėtų dezertyravusiems iš Rusijos kariuomenės. Kai visame pasaulyje žinomas rašytojas buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą, o jo knygos uždraustos, jis atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos Federacijoje to nebuvo buvę nuo sovietų laikų.

Gairės: Borisas Akuninas, rusų rašytojas, areštuotas Rusijoje už akių, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS