Rusija įžvelgia šansą susitarti su Vakarais dėl saugumo | kl.lt

RUSIJA ĮŽVELGIA ŠANSĄ SUSITARTI SU VAKARAIS DĖL SAUGUMO

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pranešė prezidentui Vladimirui Putinui, kad yra „šansas“ susitarti su Vakarais dėl saugumo.

Šis pareiškimas galbūt žymi Maskvos ketinimus nusileisti ir sumažinti įtampą, kilus Rusijos įsiveržimo į Ukrainą grėsmei.

„Kaip Užsienio reikalų ministerijos vadovas privalau pasakyti, kad visada yra šansas“ sudaryti susitarimą, – S. Lavrovas sakė V. Putinui per kruopščiai surežisuotą susitikimą, kai buvo paklaustas apie šiuo metu vykstančias derybas su Vakarais.

Jungtinės Amerikos Valstijos yra įspėjusios, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali prasidėti netrukus, o Vašingtono sąjungininkės Vakaruose grasina Maskvai skaudžiomis ekonominėmis sankcijomis.

Tačiau kalbėdamasis su V. Putinu S. Lavrovas užsiminė, kad Maskva yra pasirengusi tęsti derybas su Vakarais.

Ar yra šansas pasiekti susitarimą su mūsų partneriais svarbiais klausimais, ar tai bandymas įtraukti mus į nesibaigiantį derybų procesą?

„Ar yra šansas pasiekti susitarimą su mūsų partneriais svarbiais klausimais, ar tai bandymas įtraukti mus į nesibaigiantį derybų procesą?“ – per televizijos transliuotą susitikimą S. Lavrovo paklausė V. Putinas.

S. Lavrovas atsakė: „Mūsų galimybės dar toli gražu neišsemtos. Jos (derybos) tikrai neturėtų tęstis amžinai, bet aš siūlyčiau jas tęsti ir intensyvinti.“

Jis pažymėjo, kad antradienį į Maskvą derybų atvyksta Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Rusija baigia dalį karinių pratybų

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį informavo prezidentą V. Putiną, kad kai kurios iš šiuo metu vykdomų karinių pratybų bus baigtos artimiausiomis dienomis.

Ši žinia buvo paskelbta tvyrant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų prie sienų su Ukraina ir galbūt ruošiamų didelio masto įsiveržimui į kaimyninę šalį.

„Dalis šių mokymų artėja prie pabaigos, dalis jų bus baigti artimiausiu laiku“, – per susitikimą su V. Putinu sakė S. Šoigu.

Jis pridūrė, kad dalis nuo gruodžio vykstančių manevrų jau yra užbaigti. „Mokymai vyksta, kažkokia jų dalis jau užbaigta, kažkokia dalis – baigiama“, – aiškino ministras.

S. Šoigu sakė V. Putinui, kad „didelio masto“ pratybos vyko Rusijos vakarų karinėje apygardoje ir beveik visuose laivynuose – „Barenco, Juodojoje, Baltijos jūrose, Ramiojo vandenyno laivyne“.

Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai perspėja, kad Maskva bet kuriuo metu gali pradėti puolimą.

Vakarų šalims ypač didelį nerimą kelia bendros Rusijos ir Baltarusijos pratybos, vykstančios į šiaurę nuo Ukrainos. Vis dėlto Rusija pirmadienį pasiuntė įtampą mažinančių signalų.

Prieš susitikimą su S. Šoigu V. Putinas susitiko su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Pastarasis pareiškė, kad diplomatinis sprendinys su Vakarais tebėra įmanomas.

S. Šoigu taip pat sakė V. Putinui, kad Rusijos Ramiojo vandenyno laivynas prie šalies krantų Tolimuosiuose Rytuose aptiko numanoma JAV povandeninį laivą.

Ministras sakė, kad šis incidentas, apie kurį Gynybos ministerija pranešė sekmadienį, yra „visiškai nesuprantamas“.

Ukraina sveikina „teigiamas“ derybas su Baltarusija

Ukrainos gynybos ministras pirmadienį  pasveikino, anot jo, „pozityvų“ derybų telefonu su jo kolega baltarusiu etapą, siekiant sumažinti įtampą, kurią kelią plataus masto Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos.

„Aptarėme mūsų darbotvarkę ir aptarėme būsimus žingsnius. Vertinu tai kaip teigiamą ženklą ir pirmą žingsnį vaisingo bendradarbiavimo link“, – sakoma Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo pareiškime.

Pasak ministro, jo kolega Viktaras Chreninas jį „patikino, kad Ukrainai grėsmių iš Baltarusijos nėra“.

Ministrai taip pat susitarė siųsti gynybos atašė atitinkamos šalies karinėms pratyboms stebėti, demonstruodami geros valios ženklą, sakoma ministerijos pranešime.

Ukrainos ir Baltarusijos gynybos ministrų pokalbis vyko penktą dieną bendrų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų prie šiaurinės Ukrainos sienos – artimiausio taško, iš kurio pajėgos galėtų greičiausiai pasiekti sostinę Kijevą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Girdi, Čiulpike Tu

O ka žiureti ? Gabrieliaus tryda ??

>Vatnikas

Laikas nustoti ziureti putlerio ciulpiku solovejaus ir kisieliaus melo laidas.

Vatnykas

Kokį dar šansą ? Juk bidonas liepia vasario 16 pulti, kaipgi kitaip ? Šitiek pritriūbinta apie būsimą karą ..ar ir vėl visos vasaros gūžiukų p...simas nueis perniek ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS