Rusija mini 60-ąsias istorinio J. Gagarino skrydžio į kosmosą metines | kl.lt

RUSIJA MINI 60-ĄSIAS ISTORINIO J. GAGARINO SKRYDŽIO Į KOSMOSĄ METINES

Rusija pirmadienį mini 60-ąsias legendinio skrydžio, per kurį Jurijus Gagarinas tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi ir kuris milijonams jo tautiečių tebėra didžiulis nacionalinio pasididžiavimo šaltinis, metines.

Rusijos kosmoso pramonė pastaraisiais metais susiduria daugeliu sunkumų, tačiau pirmojo žmogaus pasiuntimas į kosmosą 1961 metų balandžio 12 dieną lieka svarbiausias sovietų kosmoso programos pasiekimas.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį ruošėsi išvykti pietinį Engelso miestą Volgos upės pakrantėje – kosmonauto nusileidimo vietą, kur pastatytas memorialas istoriniam skrydžiui pagerbti.

Rusijoje J. Gagarino skrydžio data kasmet minima kaip Kosmonautikos diena, o šiemet minint 60-metį valdžia negaili pastangų: rengiamos muziejų parodos, visą parą transliuojami televizijos reportažai ir organizuojami šventiniai renginiai visoje šalyje.

Maskviečiams pirmadienio rytas prasidėjo nuo autentiško valstybinės naujienų agentūros TASS pranešimo apie startą, ištransliuoto metropolitene. Po to pranešimo buvo girdėti J. Gagarino legendinis žodis „Važiuojam!“, ištartas pakylant jo erdvėlaiviui „Vostok“.

Be to, keturi orbitoje Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) esantys keturi rusų kosmonautai iš orbitos pasveikino „visus žemiečius“ ir gyrė savo tėvynainio pasiekimą.

„Legendinis Gagarino 108 minučių skrydis tapo didvyriškumo pavyzdžiu jo įpėdiniams, įskaitant mus“, – sakė kosmonautas Olegas Novickis.

Erdvėlaivis „Vostok“ pakėlė 27 metų J. Gagariną į kosmosą iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane, tuo metu priklausiusiame Sovietų Sąjungai.

Misija truko vos 108 minutes: per tą laiką erdvėlaivis vieną kartą apsisuko aplink planetą ir sugrįžo atgal į Žemę.

Jau surūdijusi „Vostok“ kapsulė eksponuojama Maskvos kosmonautikos muziejuje, kur antradienį turi būti atidaryta naują J. Gagarinui skirta paroda.

„Pavardė, kurią žino visi“

Lankytojams bus rodomi dokumentai, nuotraukos ir asmeniniai daiktai; kai kuriuos iš jų J. Gagarinas naudojo vaikystėje ir mokykloje.

„Tai turbūt yra vienintelė pavardė, kurią žino visi – nuo keturmečių vaikų iki 80 metų perkopusių žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė istorikas Viačeslavas Klimentovas, einantis to muziejaus tyrimų skyriaus direktoriaus pavaduotojo pareigas.

„Gagarino žygdarbis... vienija visus rusus“, – pridūrė jis.

Istorinio skrydžio metinių išvakarėse rusų erdvėlaivis „Sojuz“ penktadienį pakilo iš Baikonuro kosmodromo, gabendamas į TKS du rusus ir vieną amerikiečių astronautą.

J. Gagarino skrydis lieka šalies vyravimo kosminėje erdvėje sovietmečiu simbolis. Ketveri metai iki J. Gagarino skrydžio SSRS tapo pirmąja valstybe, pasiuntusia į orbitą palydovą – aparatą „Sputnik“.

Tačiau sukaktis minima atėjus sunkiems laikams Rusijos kosmoso pramonei, per pastaruosius kelerius metus patyrusiai virtinę nesėkmių – nuo korupcijos skandalų iki erdvėlaivio praradimo ir nutraukto skrydžio per pilotuojamą misiją 2018 metais.

Senstančios rusiškos raketos „Sojuz“ yra patikimos ir leidžia Maskvai neprarasti aktualumo šiuolaikinėje kosmoso pramonėje, tačiau šaliai sunkiai sekasi kurti naujas technologijas ir neatsilikti nuo kitų svarbių žaidėjų.

Stiprus smūgis Rusijai buvo suduotas pernai, kuomet ji neteko savo pilotuojamų skrydžių į TKS monopolijos, JAV milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) bendrovės „Space X“ sukurtoms daugkartinio naudojimo raketoms sėkmingai susijungus su kosmoso stotimi ir nugabenus į ją NASA astronautus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

šiaip jau

Priešingai nei amerikiečių astronautų iškylos į Mėnulį atvejų, nėra jokių net menkiausių faktinių įrodymų, kad Gagarinas iš tiesų buvo kosmose. Specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad, sprendžiant iš Gagarino pasakojimo, jis nelabai net suprato kaip reikia elgtis su parašiutu. Yra ir daugiau neatitikimų visoje istorijoje. Gali būti, kad nebuvo jokio Gagarino skrydžio, kad visa tai tebuvo tik sovietų propagandos blefo triumfas. Gali būti, kad Gagariną graužė sąžinė dėl to ir jis grasino viską atskleisti. Todėl ir buvo nužudytas imituojant lėktuvo katastrofą. Dėl jos irgi kyla velniškai daug klausimų. Didesnė dalis tyrimo - iki šiol įslaptinta.

stalino saule

Kremliaus kurantai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS