S. Lavrovas: Rusijos tikslai Ukrainoje nesikeičia | kl.lt

S. LAVROVAS: RUSIJOS TIKSLAI UKRAINOJE NESIKEIČIA

  • 0

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį per tarptautinę saugumo konferenciją paskelbė griežtą žinią Vakarų lyderiams ir pareiškė, kad jo vyriausybė nėra pasirengusi „peržiūrėti savo tikslų“ Ukrainoje.

„Iš Kyjivo ar jo šeimininkų nematome jokių ženklų apie jų pasirengimą siekti kokio nors politinio susitarimo“, – pareiškė žurnalistams S. Lavrovas, dalyvavęs Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) konferencijoje Šiaurės Makedonijoje.

„Nematome priežasčių peržiūrėti savo tikslus“, – sakė jis.

Šiaurės Makedonija, kuri 2020 metais įstojo į NATO, panaikino skrydžių draudimą Rusijos pareigūnams, kad S. Lavrovas galėtų dalyvauti ESBO Ministrų tarybos dviejų dienų posėdyje, o tai Ukrainos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos diplomatijos vadovus paskatino praleisti šį renginį.

Susitikimo dalyviai kaltino Maskvą, kad ji savo karu Ukrainoje kenkia ESBO – Vienoje įsikūrusiai organizacijai, kuri iš pradžių buvo sukurta siekiant sumažinti Šaltojo karo įtampą ir vienija 57 valstybes nares iš Šiaurės Amerikos, Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos.

„Būtent Rusija vykdo neišprovokuotą ir neteisėtą karą prieš Ukrainą ir būtent Rusija trukdo ESBO darbotvarkei“, – penktadienį sakė Latvijos atstovė organizacijoje ambasadorė Katrina Kaktina.

„Rusija toliau pažeidinėja žmogaus teises: tyčia žudo civilius gyventojus, įskaitant vaikus, vykdo priverstinius trėmimus, taiko kankinimo ir seksualinio smurto taktiką. Tai yra karo nusikaltimai, kuriuos Rusija vykdo Ukrainoje“, – tvirtino ji.

Skopjėje S. Lavrovas surengė kelis dvišalius susitikimus, įskaitant derybas su susitikimo šeimininkės Šiaurės Makedonijos, Armėnijos ir Vengrijos, kuri palaiko glaudžius ryšius su Maskva, nepaisydama Europos Sąjungos sankcijų Rusijai, užsienio reikalų ministrais.

Vėliau jis apkaltino kitų Vakarų šalių diplomatus, kad atsisakydami su juo susitikti jie rodo bailumą.

„Jie tikriausiai nori pabrėžti savo ketinimą izoliuoti Rusiją, bet manau, kad jie tiesiog išsigando“, – sakė S. Lavrovas per penktadienį vykusią spaudos konferenciją, kuri truko daugiau nei valandą.

„Jie bijo bet kokio sąžiningo pokalbio, – sakė jis. – Tai bailumas, paprastas bailumas.“

ESBO susitikimo pabaigoje Šiaurės Makedonija pareiškė, kad jai pavyko įveikti Rusijos prieštaravimus, kurie galėjo sustabdyti organizacijos veiklą.

Dalyviai balsavo už tai, kad Šiaurės Makedonija rotacijos tvarka perduodamą pirmininkavimą ESBO perduotų Maltai, ir taip išvengė Maskvos prieštaravimų. Malta pradės pirmininkauti organizacijai sausio 1 dieną.

„Leiskite man pranešti žinią, kad ESBO yra išgelbėta. Mes išgelbėjome organizaciją ir jos funkcionalumą“, – pareiškė Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras Bujaras Osmani (Bujaras Osmanis).

Gairės: ESBO, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS