Rusijos „Gazprom“ stabdo dujų tiekimą į Lenkiją | kl.lt

RUSIJOS „GAZPROM“ STABDO DUJŲ TIEKIMĄ Į LENKIJĄ

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ nuo trečiadienio sustabdys dujų tiekimą Lenkijai, antradienį pranešė lenkų dujų milžinė PGNiG.

„2022 metų balandžio 26 dieną „Gazprom“ informavo PGNiG apie savo ketinimus visiškai sustabdyti tiekimą pagal Jamalo kontraktą... balandžio 27 dieną“, – nurodė PGNiG.

Lenkijos bendrovė, atsisakiusi už rusiškas dujas mokėti Rusijos rubliais, skelbia gavusi „Gazprom“ antrinės eksporto įmonės pranešimą, jog nuo trečiadienio 8 val. Lenkijos laiku bus visiškai sustabdytas dujų tiekimas per visus jų perpumpavimo punktus iš Baltarusijos – Drozdovičius, Vysokajė, Teterivką ir Kondratkas.

Įmonė pridūrė, kad „tai yra galiojančios sutarties pažeidimas“, o „pasilieka teisę pareikšti pretenzijas dėl tiekimo sustabdymo“, nors Lenkija jau yra pasiruošusi gauti reikalingą dujų kiekį iš kitų šaltinių.

„Klientams visas tiekimas vykdomas pagal jų poreikius“, – rašo PGNiG.

„Dujų Lenkijos namuose nepritrūks“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė klimato ministrė Anna Moskwa (Ana Moskva).

„Nuo pirmos karo dienos tvirtinome, kad esame pasirengę visiškam nepriklausomumui nuo Rusijos žaliavų“, – pabrėžė ji.

„Lenkija turi reikiamų dujų atsargų ir tiekimo šaltinių, kad apsaugotų mūsų saugumą. Jau daugelį metų sėkmingai siekiame tapti nepriklausomi nuo Rusijos“, – pridūrė ministrė.

Pasak premjero Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio), šalies dujų saugyklos yra užpildytos 76 proc., ir Lenkija yra pasirengusi „gauti dujų iš visų įmanomų kitų krypčių“.

Lenkijos visuomeninis radijas anksčiau antradienį pranešė, kad Lenkija dėl karo Ukrainoje įvedė sankcijas 50-iai Rusijos fizinių ir juridinių asmenų, įskaitant gamtinių dujų milžinę „Gazprom“.

Tuo tarpu visą Rusijos dujų eksportą vamzdynais valdantis, Kremliaus kontroliuojantis koncernas „Gazprom“ oficialiai nepatvirtino dujų tiekimo nutraukimo Lenkijai, tačiau Rusijos naujienų agentūros citavo „Gazprom“ aukšto rango pareigūną, kuris teigė, kad „Lenkija privalo atsiskaityti už tiekiamas dujas pagal naują mokėjimo tvarką“.

Vakarų demokratijoms dėl karo Ukrainoje plečiant Rusijai įvestas sankcijas, Kremlius įspėjo Europos Sąjungos valstybes nares, kad joms bus nutrauktas dujų tiekimas, jei jos nemokės už jas rubliais.

Vakarų šalys atsisakė tai daryti, sakydamos, kad jos ir toliau gali mokėti eurais arba JAV doleriais – valiutomis, kuriomis atsiskaitymas numatytas pagal galiojančias sutartis su „Gazprom“.

Pernai ES importu iš Rusijos patenkino apie 40 proc. gamtinių dujų poreikio.

Lenkija importuoja suskystintas dujas per terminalą Baltijos jūros pakrantėje, taip pat planuoja importuoti jų iš Norvegijos naujuoju vamzdynu „Baltic Pipe“, kurį tikimasi baigti tiesti vėliau šiais metais.

Gairės: Gazprom, Lenkija, Dujos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS