Rusijoje suimtam žurnalistui pareikšti kaltinimai dėl terorizmo finansavimo | kl.lt

RUSIJOJE SUIMTAM ŽURNALISTUI PAREIKŠTI KALTINIMAI DĖL TERORIZMO FINANSAVIMO

  • 0

Pietų Rusijoje esančio Dagestano pareigūnai pareiškė kaltinimus terorizmo finansavimu nepriklausomo savaitraščio „Černovik“ žurnalistui Abdulmuminui Gadžijevui, trečiadienį pranešė šio leidinio vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Magomedas Magomedovas.

„Gadžijevui pareikšti kaltinimai pagal Rusijos baudžiamojo kodekso (...) straipsnį (dalyvavimas organizacijos, pagal Rusijos įstatymus pripažįstamoje teroristine, veikloje)", – nurodė M. Magomedovas.

A. Gadžijevas, nepriklausomo savaitraščio „Černovik“ religijos skyriaus redaktorius, buvo suimtas praėjusį mėnesį prie vakarinių Kaspijos jūros krantų esančiame Dagestane.

Jo areštas primena didžiulio atgarsio sulaukusią žurnalisto Ivano Golunovo bylą. Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas buvo apkaltintas narkotikų platinimu, tačiau galiausiai kaltinimai jam buvo panaikinti dėl įrodymų trūkumo. I. Golunovo areštas išprovokavo visuomenės pasipiktinimo bangą ir beprecedentį solidarumą.

Kaip jau buvo I. Golunovo atveju, kai trijų didžiųjų Rusijos verslo laikraščių numeriai birželį išėjo identiškais pirmaisiais puslapiais, taip reiškiant solidarumą su sulaikytu žurnalistu, „Černovik“ ir dar du Dagestano laikraščiai birželio 21-ąją išspausdino bendrą redakcijos straipsnį su antrašte: „Aš esu / mes esame Abdulmuminas Gadžijevas.“

Jeigu policija negali gauti jokių įtikinamų įkalčių prieš A. Gadžijevą, jie privalo jį iš karto paleisti ir nutraukti jam iškeltą bylą.

Valdžios pareigūnai kaltina redaktorių dalyvavimu teroristinės organizacijos veikloje ir terorizmo finansavimu. Šie kaltinimai paremti kito įtariamojo parodymais, tačiau pastarasis sako, kad jie buvo išgauti kankinant.

Tyrėjai įtaria, kad I. Gadžijevas siuntė pinigus labdaringoms organizacijoms, įtariamoms džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ ir kitų kovotojų finansavimu. Jeigu bus pripažintas kaltu, žurnalistui gresia 20 metų laisvės atėmimo bausmė. Jam pareikštus kaltinimus jis neigia.

Dienraštis „Černovik“ šiuos kaltinimus pavadino „absurdiškais ir nepagrįstais“. Pasak jo, tai yra valstybės vykdomos susidorojimo su žiniasklaidos priemonėmis kampanijos regione dalis. 2011 metais Dagestane buvo nužudytas žinomas žurnalistas, laikraščio „Černovik“ steigėjas, bendrovės „Svoboda Slova“ generalinis direktorius Chadžimuradas Kamalovas. Jo žmogžudystė iki šiol neišaiškinta.

Žiniasklaidos laisvę ginanti nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) praėjusį mėnesį paragino Rusijos pareigūnus paleisti A. Gadžijevą. Ji pabrėžė, kad parodymus prieš žurnalistą davęs įtariamasis antradienį teisme pasirodė smarkiai sumuštas ir atsiėmė savo parodymus sakydamas, kad jie buvo išgauti prievarta. Policijos pareigūnai kol kas nesureagavo į liudytojo pareiškimą, kad jis buvo kankinamas.

„Jūs negalite įkalinti žurnalisto remdamiesi kankinimu išgautais liudijimais, – pareiškė RSF Rytų Europos ir Vidurio Azijos skyriaus vadovas Johannas Bihras (Johanas Biras). – Jeigu policija negali gauti jokių įtikinamų įkalčių prieš A. Gadžijevą, jie privalo jį iš karto paleisti ir nutraukti jam iškeltą bylą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS