Rusijos ambasada Čekijoje: šnipų daugiau nei diplomatų? | kl.lt

RUSIJOS AMBASADA ČEKIJOJE: ŠNIPŲ DAUGIAU NEI DIPLOMATŲ?

Pastarąjį pusšimtį metų Praha buvo laikoma miestu, kur susikirsdavo laisvojo pasaulio ir SSRS ideologijos, Vakarų ir sovietų šnipų keliai. laikai pasikeitė, tačiau Kremliaus dėmesys Čekijai – ne.

Daug žmonių ir automobilių

6-ajame Prahos rajone esanti Rusijos Federacijos (RF) ambasada užima didelį kompleksą: impozantiška neoeklektizmo stiliaus vila, statyta XX a. pradžioje žydų kilmės čekų verslininko užsakymu, aukšta mūro tvora, platūs geležiniai vartai. Nors 10 mln. gyventojų turinti Čekija yra laikoma viena mažiausių ES valstybių, tai – vienas didžiausių ES teritorijoje esančių RF atstovybės kompleksų.

Yra pagrindo manyti, kad būtent čia yra vienas Europoje vykdomo Rusijos hibridinio karo štabų. Galbūt – net pagrindinis. Sykiu – ir Europoje veikiančių Rusijos šnipų centras.

Pernai gruodį Čekijos prezidentui ir vyriausybės nariams pateiktame Čekijos saugumo ir informacijos tarnybos (BIS) pranešime teigiama, kad RF ambasada Prahoje yra šios šalies specialiųjų operacijų centras, rusų šnipų žargonu kalbant, rezidencija.

Pagrindo taip manyti suteikia net ir oficialūs duomenys. 2016–2017 m. duomenimis, RF ambasadoje ir konsulatuose Čekijoje dirbo 51–53 diplomatai, 86–87 administraciniai ir techniniai darbuotojai.

Palyginimui: Čekijai Rusijoje atstovauja 20 diplomatų, dirba 45 nediplomatiniai darbuotojai. JAV diplomatinė atstovybė yra užregistravusi 40 diplomatinį pasą turinčių atstovų ir 26 asmenis iš aptarnaujančio personalo. Vokietijos ambasadoje Prahoje dirba 25 diplomatai ir 26 diplomatinės apsaugos neturintys asmenys.

RF ambasados Čekijoje vardu užregistruotas 71 diplomatinis automobilis: daugiau nei esama diplomatų.

Teisę naudotis šiais automobiliais turi ne tik diplomatai, bet ir jų sutuoktiniai, vaikai. Ambasados taip pat gauna specialius numerius – administracijos darbuotojų naudojamoms mašinoms.

Visus automobilius saugo diplomatinė neliečiamybė: pagal tarptautines sutartis, be keleivių sutikimo, jie negali būti baudžiami dėl netinkamo stovėjimo ar greičio viršijimo, o policija neturi teisės jų apieškoti.

Nors naujausia ataskaita atkartoja nemažai ankstesnių BIS pranešimų, anot Prahoje veikiančio Politikos ir socialinių problemų instituto analitiko Romano Matsos, dėmesys į RF ambasados personalo skaičių atkreiptas pirmą kartą.

BIS teigimu, žymi dalis Čekijoje dirbančių Rusijos diplomatų užsiima žvalgybos veikla, todėl saugumo prasme įtartini visi Rusijos diplomatiniai atstovai – nuo ambasadoriaus iki vairuotojo. "Mes galime tik spėti, kam naudojami šie automobiliai", – žiniasklaida citavo Čekijos užsienio reikalų ministrą Tomasą Petrčeką.

Dėmesys – neproporcingas

Antrindamas BIS ataskaitai, buvęs ES operatyvinei strateginės komunikacijos darbo grupės vadovas Jakubas Kalenskis taip pat pabrėžia RF ambasados Prahoje vaidmenį. Maždaug 200 RF diplomatų dirba ambasadoje Prahoje bei konsulatuose Brno ir Karlovi Varuose. "Tai reiškia, kad jie yra tos pačios lygos žaidėjai kaip ir Briuselyje ar Vienoje (kur esama ir ES bei JT institucijų) esančios RF ambasados", – pabrėžia jis.

Manoma, kad bent trečdalis Prahoje dirbančių diplomatų dirba Rusijos karinei žvalgybai GRU.

Manoma, kad bent trečdalis Prahoje dirbančių diplomatų dirba Rusijos karinei žvalgybai GRU. O kur dar nelegalūs rezidentai, asmenys, kurie slapta gyvena šalyje, ar Čekijos piliečiai, kaip kad Čekijoje kalėjimo psichologu dirbęs Robertas Rachardzo. 2010 m. teko atsistatydinti trims Čekijos armijos generolams, su kuriais rusų šnipas palaikė ryšį. Kokia informacija tuomet nutekėjo į Maskvą, nežinoma iki šiol.

Rusijos tarnybų veiklą ne vienus metus tyrinėjantis čekų žurnalistas Ondrejas Kundra primena, kad dar pernai spalį Čekijos radijas CR, remdamasis šaltiniais slaptosiose tarnybose, pranešė, kad garsieji Solsberio "turistai", vėliau "Novičok" apnuodiję buvusį kolegą, Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Baširovas, lankėsi Prahoje.

Žurnalistas neabejoja: RF ambasada dažnai naudojama kaip centras operacijoms ne tik Čekijoje, bet ir kitose Europos šalyse. "Todėl svarbu, kad mūsų kaimynai tai žinotų", – sako jis, juolab kad BIS su 800 darbuotojų yra gerokai mažesnė nei kitų ES valstybių atitinkamos tarnybos.

Kodėl Čekija?

Anot O.Kundros, kai kurie Čekijos politiniai elito atstovai turi artimų ryšių su Maskva. Ir tai – ne tik prezidentas Milošas Zemanas, bet ir daugiau žmonių iš jo aplinkos. Be to, Kremliaus artimomis laikomos dešinioji radikalioji partija SPD bei Čekijos socialdemokratų partija CSSD. Pastarosios balsai žemuosiuose Parlamento rūmuose – pagrindinis Andrejaus Babiso vadovaujamos mažumos Vyriausybės ramstis.

"Didžioji ES rytinė kaimynė Čekijoje yra populiaresnė nei kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, kurios priklausė Sovietų Sąjungai įtakos zonai, pvz., Lenkijoje, – laikraščiui "Die Welt" teigė O.Kundra. – Dėl savo istorijos Lenkija turi įgijusi kitokios patirties su Rusija ir yra arčiau jos geografine prasme. Todėl žmonės ten sąmoningesni Kremliaus dezinformacijos atžvilgiu, o Rusijos veikla – mažiau sėkminga."

R.Matsa pastebi, kad Čekijoje Kremliaus režimas nelaikomas tokiu dideliu blogiu. "Čekijoje yra provakarietiškų ir prorusiškai nusiteikusių piliečių. Pirmieji remia laisvos visuomenės, kurios dalimi save laiko, modelį. Antrieji – daugiausiai vyresnės kartos atstovai – arba yra nusivylę tuo, kad po aksominės revoliucijos šalis subyrėjo, arba jaučia nostalgiją savo jaunystės seniems geriems laikams. Jų požiūris dažniausiai yra neracionalus, tačiau Kremliaus propaganda būtent ir remiasi šiuo neracionalumu", – Laisvės radijui yra sakęs ekspertas.

"Rusai niekada nebuvo išvykę, – įsitikinęs O.Kundra. – Mūsų šalis yra vakarietiškiausia tarp buvusio Rytų bloko šalių, todėl buvo pirmoji, kur buvo atidaryta KGB rezidentūra." Žlugus SSRS Rusija tiesiog neatšaukė savo personalo.

Baigiantis XX a. diplomatai praturtėjo pasinaudoję ryšiais su Čekijos verslo ir politinių sluoksnių atstovais. "Ir šiandien, kai Rusija vėl pradėjo naudotis savo žvalgybos priemonėmis, savo operacijoms vykdyti jie naudojasi šiais ryšiais", – teigia "die Welt". Apie atskirų rusų įtaką Čekijos ekonomikai, ypač – energetikos sektoriui, akcininkus-statytinius įspėjama ir BIS ataskaitoje.

Čekijos parlamentaras Janas Lipavskis pastebi išskirtinį RF dėmesį Temelino atominės elektrinės projektui. "Esama pagrįstų įtarimų, kad "Rosatom" tikslas – užsitikrinti užsakymą nesąžiningomis priemonėmis: tarpininkaujant prezidentui siekiama daryti spaudimą Pramonės ir prekybos ministerijai, vyriausybei, kad jis būtų suteiktas rusams nepateikus tinkamo pasiūlymo", – sako politikas.

Įtaka viešajai nuomonei

Neįslaptintoje BIS ataskaitos dalyje kalbama apie tai, kad 2017 m. keletas Čekijos vyriausybinių agentūrų patyrė kibernetines atakas, kurių metu įsilaužėliai gavo prieigas prie dešimčių Čekijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojų e.paštų, bandyta įsilaužti ir į Gynybos ministerijos elektroninio pašto sistemą. Esama pagrindo manyti, kad jas surengė Rusijos specialiosios tarnybos.

Informacinių karų ekspertas J.Kalenskis pastebi, kad čekų kalba atsiranda vis daugiau prorusiškų žinių kanalų, yra tūkstančiai profilių socialiniuose tinkluose, kurie bando pakreipti viešąją nuomonę Kremliui palankia linkme.

Kaip pažymima ir BIS ataskaitoje, dauguma šių čekiškų kanalų yra vietinių aktyvistų rankose, kurie, naudodamiesi savo pilietinėmis teisėmis ir laisvėmis skleidžia informaciją – jų įsitikinimu, visiškai teisingą. Tuo pat metu šių čekų veikla gali tarnauti kaip "dūmų užsklanda" Kremliui įgyvendinant savo tikslus.

"Tai nerimą kelianti tendencija, tačiau neturime laikyti Čekijos tiesiog silpnąja Vakarų sąjungos grandimi", – sako ekspertas, pabrėždamas, kad ir Čekijos Vyriausybė nebėra tokia prorusiška kaip prezidentas M.Zemanas, ir BIS gerai dirba, o tarnybos pranešimas yra aiški žinia politikams.

Neseniai 60 Čekijos parlamentarų pasisakė už atskiro komiteto, kuris aiškintųsi Rusijos ir Kinijos žvalgybų veiklą šalyje, įsteigimą. "Tik ar tai – pakankama, turint omenyje Maskvos veiklą Prahoje?" – klausia dienraštis "Die Welt".

Prezidentui įspūdžio nepadarė

Nors BIS ataskaita ypač konkreti, neapsiriboja aptakiomis frazėmis, prezidento Milošo Zemano reakcija čekams buvo netikėta. Viename interviu jis pareiškė, kad pranešime nėra konkrečių įrodymų apie Rusijos agentų buvimą Čekijoje.

Vakaruose tokia prezidento reakcija kelia nuostabą, čekams – ne. Apie jo tiesiogines ir ne sąsajas su Rusija kalbama nuolat. Be to, kad M.Zemanas vis pasisako už sankcijų Rusijai atšaukimą, siūlė Krymo aneksijos klausimą išspręsti pinigine kompensacija Ukrainai, prieš prezidento rinkimus 2013 m. jį parėmė įtartinų asmenų finansuota Pilietinių teisių partija.

Neseniai dienraščio "Mlada Fronta Dnes" žurnalistams pavyko atsekti, kad ši partija gavo lėšų iš verslininko Michalo Pechano įmonių, kurios po M.Zemano pergalės gavo užsakymų aptarnauti prezidento rezidenciją.

Be to, vienos iš Lichtenšteine įregistruotų M.Pechano bendrovių bendraturtis yra Šveicarijos advokatas Fabio Delco. Pastarasis minimas kaip savininkas ar partneris keliose kitose bendrovėse, remiančiose šią partiją ir pasirodo garsiuosiuose "Panamos dokumentuose" kaip jungiamoji grandis su Rusijos prezidentui artimu milijardieriumi, violončelininku Sergejumi Rolduginu.

R.Matsa mini artimos prezidento aplinkos žmones, vis dar labai glaudžiai susijusius su Rusija: tai ir pernai miręs Miroslavas Šloufas, daugelio M.Zemano rinkimų kampanijų organizatorius, prezidento patarėjas Martinas Needly, verslininkas Zdenekas Zbytekas, kadaise supažindinęs M.Zemaną su garsiuoju KGB veikėju Vladimiru Jakuninu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Lietuvoj viskas dar paprasčiau, negalim paneigt kad filialas pačioje prezidentūroje įrengtas.

Babunė

Kaip čekas, taip paprastutis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS