Rusijos dronams pažeidus NATO oro erdvę, pakilo Vokietijos naikintuvai | kl.lt

RUSIJOS DRONAMS PAŽEIDUS NATO ORO ERDVĘ, PAKILO VOKIETIJOS NAIKINTUVAI

Praėjusią naktį Rusijos dronai per ataką Ukrainoje pažeidė NATO oro erdvę virš Rumunijos, dėl to į orą buvo pakelti Vokietijos naikintuvai „Eurofighter“, ketvirtadienio rytą sužinojo dpa.

Vokiečių įgulos atpažino Rusijos orlaivius, be kita ko, pagal vizualinį kontaktą, tačiau NATO įsakymo juos numušti negavo, sužinojo dpa.

Per atakų prieš taikinius Ukrainoje bangą buvo užregistruota iki 70 rusiškų „Shahed 136“ tipo bepiločių orlaivių, iš kurių vienas, preliminariais duomenimis, sprogo Rumunijos oro erdvėje.

Ataka buvo pastebėta 20.42 val. Grinvičo laiku, ją stebėjo tarptautinis NATO jungtinis oro operacijų centras, kuris pranešė, kad įsakymas pradėti „alfa pakilimą“ buvo duotas 21.02  val. o ginkluoti naikintuvai į orą pakilo 21.11 val. Grinvičo laiku. Incidentas laikomas reikšmingu.

Ukrainos karinių oro pajėgų duomenimis, naktį buvo numuštas 41 iš 42 Rusijos kovinių bepiločių orlaivių, dauguma jų – virš Odesos regiono, besiribojančio su Rumunija.

Rumunijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Dunojaus deltoje netoli Rumunijos Grindu kaimo, esančio už 6,5 km nuo Ukrainos sienos, yra 1,5 m gylio bombos krateris. Galimybė, kad tai buvo Rusijos dronas, buvo apibūdinta kaip „galima“.

Vokietijos karinės oro pajėgos (Luftwaffe) šiuo metu dalyvauja saugant NATO pietrytinį flangą. Jos turi keturis naikintuvus ir vykdo ginkluotos apsaugos skrydžius iš Rumunijos Mihailo Kogalniceanu karinio aerodromo netoli Konstancos.

Rumunijos pusėje prie sienos su Ukraina jau anksčiau įvyko keli incidentai, per kuriuos buvo pažeista oro erdvė. Visi jie buvo susiję su Rusijos atakomis prieš Ukrainos uostus prie Dunojaus. Tačiau iki šiol, kaip rodo labai tikslia laikoma analizė, šie atvejai nebuvo tyčiniai iš Rusijos pusės.

Gairės: Rusijos dronai, ataka Ukrainoje, pažeidė NATO oro erdvę, Rumunija, Vokietijos naikintuvai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS