Rusijos ir JAV laukia derybos dėl branduolinio stabilumo | kl.lt

RUSIJOS IR JAV LAUKIA DERYBOS DĖL BRANDUOLINIO STABILUMO

  • 0

Ženevoje liepos 17-18 dienomis vyks Rusijos ir JAV derybos dėl strateginio branduolinio stabilumo, pranešė laikraštis „Kommersant“, remdamasis diplomatiniais šaltiniais Maskvoje ir Vašingtone.

„Kaip sužinojo „Kommersant“, liepos 17-18 dienomis Ženevoje įvyks naujas Maskvos ir Vašingtono derybų ratas strateginio stabilumo klausimais“, – rašo laikraštis.

Kiek anksčiau ketvirtadienį vienas diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad artimiausiu metu gali būti surengtas Rusijos užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabkovo ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimams Andrea Thompson (Andrėjos Tompson) susitikimas, bet daugiau jokių detalių nepateikė.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą dėl svarbios Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės sutarties su JAV sustabdymo.

JAV prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo 1987 metais pasirašyta Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartis uždraudė visas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, nuskriejančias nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Maskva sustabdė savo dalyvavimą sutartyje kovą, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai paskelbus, kad Amerika pasitrauks iš INF sutarties, nes Rusija ją pažeidžia.

INF ir naujoji Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartis, ribojanti Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių, yra laikomos pasaulinio saugumo užtikrinimo pagrindu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS