Rusijos opozicijos lyderiui A. Navalnui skirta 19 metų įkalinimo bausmė | kl.lt

RUSIJOS OPOZICIJOS LYDERIUI A. NAVALNUI SKIRTA 19 METŲ ĮKALINIMO BAUSMĖ

  • 14

Rusijos teismas penktadienį skyrė Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui 19 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu.

Tai trečia ir ilgiausia laisvės atėmimo bausmė opozicijos lyderiui.

A. Navalnas, kuris teisme pasirodė vilkėdamas kalinio uniformą, šypsojosi ir kalbėjosi su kitu atsakovu, jau atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už turto pasisavinimą, kurią jo šalininkai laiko bausme už politinę veiklą.

Naujausi kaltinimai yra susiję su A. Navalno antikorupcinio fondo veikla ir svarbiausių jo bendražygių pareiškimais.

2021 metais Rusijos pareigūnai uždraudė fondą ir didžiulį A. Navalno biurų tinklą Rusijos regionuose, paskelbdami juos ekstremistinėmis organizacijomis. Dėl to visi su jais susiję asmenys gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

A. Navalno sąjungininkų teigimu, kaltinimais ekstremizmu atgaline data kriminalizuojama visa fondo veikla nuo 2011 metų, kai jis buvo įkurtas.

47-erių A. Navalnas yra aršiausias prezidento Vladimiro Putino priešininkas, demaskuodavęs pareigūnų korupciją ir organizuodavęs didelius protestus prieš Kremlių. Jis buvo suimtas 2021 metų sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, šis tai neigia.

Anksčiau A. Navalnas buvo nuteistas kalėti 2,5 metų už lygtinio paleidimo pažeidimus ir dar devynerius metus už sukčiavimą ir nepagarbą teismui.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) pasmerkė Rusijos teismo penktadienio sprendimą.

„Rusijos teisingumo sistemos savivalė įkalinti Aleksejų Navalną dar 19 metų yra visiška neteisybė“, – rašė ji socialinėje žiniasklaidoje.

„[Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas nieko nebijo labiau už pasisakymus prieš karą, korupciją ir už demokratiją, net iš kalėjimo kameros. Tačiau taip jis nenutildys kritiškų balsų“, – pridūrė ji.

Europos Sąjunga penktadienį taip pat pasmerkė Rusijos teismo sprendimą.

„Naujausias nuosprendis dar viename fiktyviame teismo procese prieš Aleksejų Navalną yra nepriimtinas. Šis nepagrįstas nuosprendis yra atsakas į jo drąsą kritiškai pasisakyti prieš Kremliaus režimą“, – internete paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas taip pat pasmerkė Rusijos teismo sprendimą.

„Šiandien opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui paskelbtas nuosprendis kelia naują rimtą susirūpinimą dėl teisminio persekiojimo ir teismų sistemos panaudojimo politiniais tikslais Rusijoje“, – sakoma Volkerio Turko (Volkerio Tiurko) pareiškime, kuriame primygtinai reikalaujama, kad Rusijos pareigūnai „nedelsdami nutrauktų A. Navalno žmogaus teisių pažeidimus ir paleistų jį į laisvę“.

Prancūzijos vyriausybė penktadienį pareikalavo paleisti A. Navalną.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai sakė, kad vyriausybė ragina Rusiją „nedelsiant ir be jokių sąlygų išlaisvinti A. Navalną ir padaryti tą patį su visais politiniais kaliniais“.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Išvada

Prisižaidė įžūlus kvailys. Gaus galą kalejime visų užmirštas. Pripjaus zekai arba gaidžiu padarys...

As

Nausedzius pries kelias savaites siule iki mirties uz panase veikla uzdaryt .taip iseina kad Nausedzius daug ziauresnis uz Putina?

Akivaizdu, kad

Mažai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS