Rusijos rinkimų rezultatai patvirtinti, nepaisant kaltinimų klastojimu | kl.lt

RUSIJOS RINKIMŲ REZULTATAI PATVIRTINTI, NEPAISANT KALTINIMŲ KLASTOJIMU

Nepaisant daugelio kaltinimų sukčiavimu, Rusijos rinkimų komisija patvirtino savaitgalį įvykusių šalies parlamento rinkimų rezultatus.

Iš 450 vietų Valstybės Dūmoje, Rusijos parlamento žemuosiuose rūmuose, 324 vietos atiteko prokremliškai „Vieningajai Rusijai“, penktadienį sakė rinkimų komisijos vadovė Ella Pamfilova.

Ji pridūrė, kad opozicinės partijos „Jabloko“ siūlymas paskelbti rinkimus negaliojančiais dėl rinkimų procedūros pažeidimų buvo atmestas.

Valdžios duomenimis, tris dienas trukusius rinkimus laimėjo „Vieningoji Rusija“, surinkusi 49,8 proc. balsų. Antroje vietoje liko komunistai, gavę 18,9 proc. balsų.

Opozicija ir nepriklausomi rinkimų stebėtojai skundėsi dėl daugybės pažeidimų ir sistemingo sukčiavimo. Ypač buvo kritikuojama nauja balsavimo internetu tvarka: sostinėje Maskvoje balsavimo internetu rezultatai pakreipė pusiausvyrą „Vieningosios Rusijos“ naudai, tačiau buvo paskelbti tik suskaičiavus popierinius balsus, nors teoriškai jie buvo prieinami tą pačią akimirką, kai užsidarė balsavimo apylinkės.

Atmesdamas tokius teiginius, savivaldybių rinkimų stebėjimo komandos vadovas Aleksejus Venediktovas pareiškė, kad balsai internetu buvo suskaičiuoti teisingai.

Komunistams atstovaujantis rinkimų komisijos narys Jevgenijus Koliušinas skundėsi, kad buvo pažeistas laisvų rinkimų principas. Įkalinto Kremliaus oponento Aleksejaus Navalno komanda tviteryje parašė, kad „Vieningoji Rusija“ daugelį savo mandatų „paprasčiausiai pavogė“. A. Navalnas taip pat kritikavo technologijų milžines „Google“ ir „Apple“, kad Rusijos vyriausybės spaudžiamos iš savo parduotuvių Rusijoje ištrynė jo „Protingo balsavimo“ programėlę. Už tai atsakingus asmenis jis apkaltino „bailumu“ ir „veidmainiavimu“. Instagramo įraše A. Navalnas tvirtino, kad jos tapo prezidento Vladimiro Putino, visus balsus suklastojusio savo naudai, pastumdėlėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS