Rusijos sąjungininkė Kirgizija perspėja piliečius nenaudoti invaziją remiančio simbolio „Z“ | kl.lt

RUSIJOS SĄJUNGININKĖ KIRGIZIJA PERSPĖJA PILIEČIUS NENAUDOTI INVAZIJĄ REMIANČIO SIMBOLIO „Z“

Rusijos sąjungininkės Kirgizijos saugumo tarnybos ketvirtadienį perspėjo piliečius, kad jiems gali būti iškelta baudžiamoji byla dėl simbolio „Z“, reiškiančio paramą Maskvos invazijai į Ukrainą.

Kirgizijos nacionalinio saugumo komitetas nurodė organizacijoms, nuomojančioms paradines uniformas prieš šventę, skirtą nacistinės Vokietijos pralaimėjimui Antrajame pasauliniame kare, neįtraukti simbolio „Z“, nes jis „gali kurstyti neapykantą tarp etninių grupių“ – pagal Kirgizijos teisę už šį nusikaltimą baudžiama.

Savo pranešime komitetas taip pat perspėjo piliečius susilaikyti nuo ženklų, susijusių su „Z“, per artėjantį paradą pergalei gegužės 9 d. paminėti. Ši lotyniškos abėcėlės raidė nuolat matoma ant Rusijos pajėgų, įsiveržusių į Ukrainą, tankų ir karinių uniformų. Kremlius skatina jos populiarinimą civiliniame gyvenime, reklamuodamas kaip patriotizmą ir tautinę vienybę reiškiantį simbolį.

Nors patikimų apklausų duomenų sunku gauti, atrodo, kad Rusijos įsiveržimas į Ukrainą suskaldė visuomenės nuomonę tokiose šalyse kaip Kirgizija ir kaimyninis Kazachstanas, kur yra daug etninių rusų ir rusakalbių gyventojų. Nė viena iš penkių Vidurinės Azijos valstybių, kuriose dauguma gyventojų yra musulmonai, tiesiogiai nekritikavo Maskvos, regionui svarbios prekybos ir saugumo partnerės.

Kazachstanas, turtingiausia regiono šalis, turinti didelę etninę rusų mažumą, šį mėnesį pareiškė, kad neplanuoja gegužę rengti karinių paradų, motyvuodamas jų išlaidomis.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Kirgizija, Z raidė, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS