Rusijos šnipinėjimu kaltinamas amerikietis P. Whelanas nuteistas kalėti 16 metų | kl.lt

RUSIJOS ŠNIPINĖJIMU KALTINAMAS AMERIKIETIS P. WHELANAS NUTEISTAS KALĖTI 16 METŲ

Rusijos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano (Polo Vilano) byloje ir skyrė jam 16 metų laisvės atėmimo.

Maskvos miesto teismas pripažino P. Whelaną kaltu įgijus įslaptintos informacijos, jam teismo salėje stovint kaltinamųjų narve ir laikant užrašą „Suklastotas teismas!“. P. Wheelanas taip pat paragino įsikišti JAV prezidentą.

„Tai politinis teismas, politinis nuosprendis“, – pareiškė jis, išgirdęs teisimo sprendimą.

Byla buvo nagrinėjama už uždarų durų, nes P. Whelanas kaltinamas mėginęs įgyti valstybės paslapčių.

50-metis amerikietis, taip pat turintis Kanados, Airijos ir Jungtinės Karalystės pilietybes, buvo laikomas viename Maskvos kalėjime nuo jo arešto 2018 metų gruodį.

Iki arešto P. Whelanas vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Jis tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Jungtinės Valstijos pasmerkė P. Whelano sulaikymą ir sakė, jog nepakanka įrodymų laikyti jį suimtą.

Amerikietis tvirtino, kad incidentas, dėl kurio jis yra kaltinamas, buvo specialiai inscenizuotas, taip pat lygino save su televizijos ir kino komedijų personažu Ponu Bynu.

„Rusija galvojo sučiupusi Džeimsą Bondą per šnipinėjimo misiją, bet iš tikrųjų jie pagrobė atostogaujantį Poną Byną“, – aiškino P. Whelanas.

Prokurorai prašė skirti P. Whelanui iki 18 metų laisvės atėmimo griežto režimo kolonijoje. Griežčiausia bausmė už nusikaltimą, kuriuo jis yra kaltinamas, yra 20 metų įkalinimo.

P. Wheelano advokatai mano, kad prokurorai paprašė pernelyg griežtos bausmės jų klientui.

„Gerbiu istoriją ir kultūrą, nesu nei šnipas, nei etatinis žvalgybininkas, kaip prokurorai bando mane pristatyti. Neturiu nieko bendra su saugumo tarnybomis. Prašau mane išteisinti“, – per posėdį sakė P. Whelanas.

Gynyba dabar turi 10 dienų nuosprendžiui apskųsti.

Tuo metu JAV ambasadorius Rusijoje Johnas Sullivanas (Džonas Salivanas) pareiškė žurnalistams ketinąs ir toliau siekti amerikiečio išlaisvinimo.

„Esu nusivylęs ir įsiutęs (nuosprendžio)“, – sakė diplomatas.

Jo nuomone „teismui nepateikta jokių įrodymų, patvirtinančių Whelano kaltę“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Išvada

Šnipo vieta kalėjime.

jooo

o amerikonas galvojo, kad tik jie ,,isskirtine rase,, gaudyti zmones visame pasaulyje ir laikyti kaip gyvulius uzdare be teismo ir kaltes???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS