Rusijos teismas nuteisė kalėti A. Navalno bendražygę L. Čanyševą | kl.lt

RUSIJOS TEISMAS NUTEISĖ KALĖTI A. NAVALNO BENDRAŽYGĘ L. ČANYŠEVĄ

  • 1

Rusijos teismas trečiadienį nuteisė opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygę Liliją Čanyševą kalėti pusaštuntų metų byloje dėl „ekstremizmo“.

Baškirijos regione esančios Ufos teismas ją pripažino kalta dėl „ekstremizmo kurstymo“, „ekstremistinės bendruomenės kūrimo“ naudojantis tarnybine padėtimi ir „piliečių teises pažeidžiančios organizacijos kūrimo“.

Teismo procesas vyko už uždarų durų. Savo kaltės 41-erių L. Čanyševa nepripažino, o baigiamajame pareiškime savo bylą pavadino politine.

L. Čanyševa ketverius metus vadovavo A. Navalno štabui Ufoje prie Uralo kalnų, tačiau tuo metu, kai buvo sulaikyta 2021-ųjų lapkritį, ji jau nebebuvo susijusi su kalinamo opozicionieriaus organizacijomis.

L. Čanyševa nuteista Rusijos puolimui Ukrainoje tęsiantis jau antrus metus, o daugumai Kremliaus kritikų esant tremtyje arba už grotų.

Kaltinimai L. Čanyševai susiję su 2021 metais priimtu teismo sprendimu, kuriuo A. Navalno Kovos su korupcija fondas ir jo regioniniai biurai buvo pripažinti ekstremistinėmis organizacijomis.

Be laisvės atėmimo bausmės, L Čanyševai buvo skirta 400 000 rublių (4,4 tūkst. eurų) bauda.

„Navalnas su sijonu“

Kalbėdamas iš kalėjimo A. Navalnas pavadino bendražygę viena geriausių savo politinių koordinatorių ir teigė, kad valdžios institucijos ją laiko didele grėsme, sakydamas, kad vienas tyrėjas jam pasakė, jog ji laikoma „Navalnu su sijonu“.

„Turėčiau būti laisva, nes mano darbas yra visiškai teisėtas“, – po nuosprendžio sakė besišypsanti L. Čanyševa vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Prieš 2017 metais prisijungdama prie A. Navalno komandos, L. Čanyševa dirbo didelėse bendrovėse, įskaitant „Deloitte“.

Ji tapo pirmąja A. Navalno bendražyge, teisiama dėl kaltinimų sukūrus „ekstremistinę bendruomenę“.

Ji taip pat yra viena iš nedaugelio aukšto rango moterų Rusijos opozicijoje, kurioje dominuoja vyrai.

A. Navalno komanda teigė, kad ilgas L. Čanyševos įkalinimas yra valdžios bausmė už jos teisėtą politinę veiklą, tyrimus.

Prokurorai prašė skirti jai 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Gegužę kalbėdama teisme ji prašė teisėjo ją paleisti į laisvę.

„Jei įkalinsite mane 12 metų, neturėsiu laiko pagimdyti vaiko, – tuomet sakė ji. – Suteikite man galimybę tapti mama.“

Kovą A. Navalnas sakė, kad L. Čanyševa iškeitė sėkmingą karjerą į galimybę dirbti jo politinio biuro vadove viename iš labiausiai korumpuotų Rusijos regionų.

„Jie siaubingai jos nekentė“, – rašė jis šiais metais, turėdamas omenyje vietos pareigūnus.

Naujas teismo procesas

47-erių A. Navalnas, anksčiau organizavęs masinius protestus prieš Kremlių, atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl turto pasisavinimo ir kitų kaltinimų.

Jis išgarsėjo visame pasaulyje po to, kai vos išgyveno apnuodijimą sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, pastarasis tai neigia.

Jis gydėsi Vokietijoje ir 2021-ųjų sausį grįžo į Rusiją, kur, vos nusileidęs Maskvos oro uoste, buvo sulaikytas.

Jis atlieka bausmę griežto režimo kalėjime netoli Vladimiro miesto, esančio maždaug už 200 km nuo Maskvos, o bendrauja su visuomene bei siunčia pranešimus per savo teisininkų komandą.

Birželio 19 dieną įvyks pirmasis posėdis baudžiamojoje byloje dėl „ekstremizmo“, kurioje kaltinamas pats A. Navalnas. Jam gresia dar trys dešimtmečiai kalėjimo.

Nauji kaltinimai A. Navalnui susiję su jo Kovos su korupcija fondo veikla ir svarbiausių jo bendražygių pareiškimais. Jo sąjungininkai teigė, kad kaltinimai atgaline data kriminalizuoja visą A. Navalno fondo veiklą nuo jo įkūrimo 2011 metais.

A. Navalnas kaltinimus vadina absurdiškais ir sako manąs, kad pareigūnai siekia, jog jis liktų kalėjime iki gyvos galvos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Šauniai tvarkosi rusai su tom politinem prostitutem. Tik reikėjo anksčiau pradėti ir imtis dar griežčiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS