Rusijos teismas panaikino Kazachstano naftos eksporto draudimą | kl.lt

RUSIJOS TEISMAS PANAIKINO KAZACHSTANO NAFTOS EKSPORTO DRAUDIMĄ

Rusijos teismas pirmadienį panaikino sprendimą 30 dienų uždrausti iškrauti naftą iš Kazachstano, tai sukėlė įtampą tarp abiejų šalių.

Praėjusią savaitę Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas įsakė pareigūnams rasti naftos eksporto maršrutus aplenkiant Rusiją, o tai gali padidinti tarp dviejų kaimynių dėl Ukrainos kilusią įtampą.

Sprendimas  priimtas po to, kai Rusijos teismas paskelbė draudimą 30 dienų iškrauti naftą iš 1500 kilometrų ilgio naftotiekio iš Kazachstano naftos telkinių Novorosijsko terminale, motyvuodamas aplinkosaugos pažeidimais.

Per kelis mėnesius, kai Maskva vasarį pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, Kazachstanas jau patyrė du reikšmingus jo žalios naftos eksporto pertrūkius naftotiekiu, kuris pasiekia Rusijos Juodosios jūros Novorosijsko uostą. Sustabdytas tiekimas sukėlė spėliones, kad Kremlius baudžia savo sąjungininkę Vidurinėje Azijoje už neutralią poziciją Ukrainos atžvilgiu.

Tačiau pirmadienį Rusijos pietinio miesto Krasnodaro teismas pakeitė sprendimą 30-ai dienų sustabdyti Kazachstano naftos eksportą 200 tūkst. rublių (3 250 JAV dolerių) bauda, ​​pranešė naftotiekį eksploatuojantis Kaspijos vamzdynų konsorciumas. Jo teigimu, 30 dienų sulaikymas sukeltų „negrįžtamų padarinių gamybos procesui“.

Paėjusį mėnesį Sankt Peterburge vykusiame ekonomikos forume prezidentas K. Ž. Tokajevas pasisakė būdamas vienoje scenoje su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, jo kalba sukėlė nuostabą, nes Rusijos remiamus separatistinius subjektus Rytų Ukrainoje jis pavadino „kvazivalstybėmis“ ir pareiškė, kad Kazachstanas jų nepripažins.

Gairės: karas Ukrainoje, kazachstanas, nafta, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS