Rusų rašytojas B. Akuninas: A. Navalnas tapo nemirtingas | kl.lt

RUSŲ RAŠYTOJAS B. AKUNINAS: A. NAVALNAS TAPO NEMIRTINGAS

  • 0

Garsus rusų rašytojas Borisas Akuninas, kuris yra pasitraukęs iš Rusijos ir gyvena Europoje, penktadienį sakė, kad opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas tapo nemirtingas ir dabar yra dar didesnė grėsmė prezidentui Vladimirui Putinui.

A. Navalnas penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, į kurią buvo išsiųstas tęsti 19 metų laisvės atėmimo bausmės, anksčiau penktadienį pranešė Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba.

„Diktatorius daugiau nieko nebegali padaryti Navalnui, Navalnas miręs ir tapo nemirtingas“, – naujienų agentūrai AFP sakė B. Akuninas, kurio tikrasis vardas yra Grigorijus Čchartišvilis.

„Taip pat manau, kad nužudytas Aleksejus Navalnas diktatoriui kels didesnę grėsmę nei būdamas gyvas, – komentavo B. Akuninas. – Greičiausiai, norėdamas užgniaužti protesto balsus, jis (V. Putinas) šalyje pradės teroro kampaniją.“

Šį rudenį A. Navalnas, atsakydamas B. Akuninui iš kalėjimo, sakė, kad tiki Dievu ir mokslu. „Tikiu, kad Rusija bus laiminga ir laisva, – rašė jis. – Ir aš netikiu mirtimi.“

Rusijos Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas A. Navalno mirtį pavadino žmogžudyste ir pridūrė, kad jis kelerius metus buvo kankinamas.

„Aleksejus Navalnas trejus metus buvo žiauriai kankinamas. Kaip man sakė Navalno gydytojas: kūnas negali ištverti tokių dalykų. Prie Aleksejui Navalnui skirtos bausmės buvo pridėtas nužudymas“, – laikraščiui „Novaja gazeta“ sakė jis.

Paryžiuje gyvenantis teisių gynėjas veteranas Levas Ponomariovas sakė, kad A. Navalno mirtis yra iššūkis, tačiau rusai turėtų ir toliau kovoti už demokratiją.

„Tai istorinis įvykis, kuris turėtų mus visus suvienyti“, – sakė 82 metų teisių gynėjas naujienų agentūrai AFP pakeliui į mitingą prie Rusijos ambasados.

„Mūsų vis dar daug, – pridūrė jis. – Turime veikti kartu.“

Tačiau politikos analitikai sako, kad tremtyje gyvenantys Rusijos antikremliškos opozicijos nariai nėra vieningi ir negali mesti reikšmingo iššūkio.

Buvęs magnatas Michailas Chodorkovskis, kuris dešimtmetį praleido Rusijos kalėjime ir vėliau dažnai bendravo su A. Navalnu, pareiškė, kad už opozicijos lyderio mirtį, kurią jis pavadino nesavalaike, yra atsakingas V. Putinas.

Jis paragino rusus kovo 17-ąją ateiti į rinkimų apylinkes ir, demonstruojant pasipriešinimą, balsavimo biuleteniuose įrašyti A. Navalno pavardę.

„Jei nežinojote arba abejojote, kaip elgtis šią dieną, štai jums atsakymas“, – socialiniuose tinkluose parašė 60-metis opozicijos politikas tremtyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS