Rytų Libijos karinis vadas Maskvoje surengė derybas su V. Putinu | kl.lt

RYTŲ LIBIJOS KARINIS VADAS MASKVOJE SURENGĖ DERYBAS SU V. PUTINU

  • 0

Libijos karinis vadas Khalifas Haftaras (Chalifas Haftaras), kurio pajėgos dominuoja šalies rytuose, ketvirtadienį Maskvoje surengė derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pranešė jo pajėgos ir Kremlius.

Kh. Haftaras, kuris remia rytinę savo šalies administraciją, konkuruojančią su Jungtinių Tautų remiama vyriausybe Tripolyje, jau seniai puoselėja glaudžius santykius su Maskva ir labai pasikliauja Rusijos samdinių grupės „Wagner“ karine parama.

Jo Libijos arabų ginkluotosios pajėgos savo oficialiame „Facebook“ puslapyje pranešė, kad Kh. Haftaras vedė derybas su V. Putinu ir Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino svečio susitikimą su prezidentu. „Jie aptarė padėtį Libijoje ir visame regione“, – sakė jis komentaruose, kuriuos paskelbė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Pasak Libijos žiniasklaidos, tai buvo pirmasis abiejų vyrų susitikimas nuo 2019 metų.

Antradienį į Maskvą atvykęs vadas savo vizito metu jau kalbėjosi su gynybos ministro pavaduotoju generolu pulkininku Junus-beku Jevkurovu.

Pastaraisiais metais J. Jevkurovas nuolat lankosi Libijos rytuose. Paskutinį kartą jis tai darė rugsėjo 17 dieną, kai susitiko su Kh. Haftaru, praėjus kelioms dienoms po didžiulio potvynio, nuniokojusio didžiąją dalį pakrantės miesto Dernos ir pražudžiusio tūkstančius žmonių, dar tūkstančiams dingus.

2019 metais nepavykęs Kh. Haftaro puolimas prieš JT remiamos vyriausybės būstinę Tripolyje daug rėmėsi „Wagner“ samdiniais, tačiau jam nepavyko įveikti Turkijos remiamų ginkluotųjų pajėgų.

2020-ųjų spalį sudarius paliaubas bei nutraukus puolimą, „Wagner“ dalį savo personalo perkėlė į Malį ir Ukrainą.

Tačiau nepaisant ne kartą JT Saugumo Tarybos priimtų rezoliucijų, kuriose raginama iš Libijos išvesti visas užsienio karines pajėgas, šimtai „Wagner“ karių tebėra dislokuoti šalies rytuose ir Kh. Haftaro kontroliuojamose pietinėse dykumos teritorijose.

Rusija jau seniai siekia didinti savo įtaką Afrikoje, o ši politika tampa vis aktualesnė po to, kai praėjusių metų vasarį pradėjusi karą Ukrainoje ji buvo apkrauta Europos Sąjungos ir JAV sankcijomis ir vis labiau izoliuota tarptautinėje arenoje.

Gairės: Vladimiras Putinas, Rytų Libijos karinis vadas, derybos, Maskva, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS