S. Cichanouskaja ir A. Navalnas pasveikino J. Bideną su pergale | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA IR A. NAVALNAS PASVEIKINO J. BIDENĄ SU PERGALE

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pasveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) su pergale ir išreiškė viltį, kad jie galės netrukus susitikti.

„Visas pasaulis stebėjo rinkimus Jungtinėse Valstijose – šalyje su visiškai funkcionuojančia demokratija, – platformos „Telegram“ kanalu rašė S. Cichanouskaja. – Tai buvo tikros idėjų, programų ir komandų varžybos, ne taip kaip Baltarusijoje, kur balsai per rinkimus buvo paprasčiausiai pavogti.“

Į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė rugpjūčio 9-osios rinkimuose varžėsi su autokratišku Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, vadovaujančiu šaliai nuo 1994 metų. Baltarusijoje jau trys mėnesiai vyksta masiniai protestai dėl šių rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Kremliaus remiamas A. Lukašenka.

Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja 66 metų A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

C. Cichanouskajos nuomone, J. Bidenas „netrukus susitiks su teisingai išrinktu naujos, laisvos Baltarusijos prezidentu“. Ji pridūrė, kad daug JAV gyvenančių baltarusių balsavo už J. Bideną.

Anksčiau šeštadienį A. Lukašenka JAV rinkimus pavadino „pasityčiojimu iš demokratijos“ ir sakė nemanantis, jog Minsko santykiai su Vašingtonu pasikeis, kad ir koks būtų rinkimų rezultatas.

38 metų politikos naujokę C. Cichanouskają parėmė keli Vakarų lyderiai, atsisakę pripažinti Baltarusijos rinkimų rezultatus.

Europos Sąjunga penktadienį patvirtino papildomą sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos dėl smurtinių represijų ir bauginimo taikių demonstrantų, opozicijos narių ir žurnalistų atžvilgiu po šių metų Baltarusijos prezidento rinkimų.

Į šį sąrašą įtraukta dar 15 šalies pareigūnų, įskaitant A. Lukašenką bei jo sūnų ir patarėją nacionalinio saugumo klausimais Viktarą. Iš viso sąraše yra 59 asmenys.

A. Lukašenkai atsisakant trauktis, o opozicijai nesugebant priversti jo atsistatydinti, politinė padėtis Baltarusijoje atrodo atsidūrusi aklavietėje.

Rusijos opozicijos lyderis pirmiau už V. Putiną pasveikino J. Bideną

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas sekmadienį pasveikino J. Bideną su pergale ir padarė tai pirmiau nei į JAV rinkimų rezultatus sureagavo Kremlius.

Socialiniame tinkle „Twitter“ A. Navalnas pasveikino J. Bideną, išrinktąją viceprezidentę Kamalą Harris (Kamalą Haris) ir amerikiečius „apibrėžus naują vadovybę per laisvus ir teisingus rinkimus“.

„Tai privilegija, kurią turi ne visos šalys“, – sakė A. Navalnas, kuris Vokietijoje sveiksta po įtariamo apnuodijimo anksčiau šiais metais.

JAV televizijoms šeštadienį paskelbus prognozes, kad suskaičiavus beveik visus antradienį įvykusių rinkimų balsus J. Bidenas įgijo nepanaikinamą persvarą prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), iš viso pasaulio ėmė plūsti sveikinimo žinutės.

Pasaulio lyderiai, tarp jų Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pasveikino J. Bideną, bet sekmadienį po pietų dar nebuvo jokio Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimo.

Rusija buvo kaltinama, kad kišosi į JAV 2016 metų rinkimus norėdama padėti D. Trumpui ir vildamasi, kad jis užims ne tokią griežtą poziciją Maskvos atžvilgiu.

Manoma, kad J. Bidenas užims griežtesnę poziciją. Per rinkimų kampaniją jis kritikavo D. Trumpą dėl to, kad šis palaikė „daug autokratų visame pasaulyje, pradedant Vladimiru Putinu“.

A. Navalnas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

A. Navalnas dabar yra Vokietijoje, kur buvo gydomas po įtariamo apnuodijimo. Rugsėjo pabaigoje A. Navalnas buvo išrašytas iš ligoninės ir šiuo metu tęsia reabilitaciją.

Rugpjūčio 24 dieną vokiečių specialistai paskelbė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „medžiaga iš cholinesterazės inhibitorių grupės“. Kanclerė Angela Merkel rugsėjo 2 dieną pareiškė, kad kalbama apie kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą iš Sovietų sąjungoje sukurtų medžiagų grupės „Novičiok“.

A. Navalnas tvirtina, kad V. Putinas yra asmeniškai atsakingas už jo apnuodijimą, bet Kremlius atmetė visus įtarimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

KOKIA "GARBĖ" BAIDENUI....!!!!

Amerikos prezidentas jau tampa pajuokos objektų...Kokia "garbė" Baidenui nuo tų dviejų savo valstybių išdavikų pasveikinimo....

.

3 draugai

DABAR SUPRATAU - KODĖL TIE ABUDU...

Bidenui "iškilūs" politikai. Na, čia tikrai Bideno lygis....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS