S. Cichanouskaja: protestuotojams kelio atgal nebėra | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA: PROTESTUOTOJAMS KELIO ATGAL NEBĖRA

Opozicijos kandidatė į Baltarusijos prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja teigia, kad jos šalis patiria „gilią politinę krizę“, nes tariamojo prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybė „nesiklauso savo tautiečių“, praneša „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“.

„Baltarusiai pasikeitė, jie prabudo“, – šeštadienį internetinės transliacijos metu kalbėjo S. Cichanouskaja. Anot jos, Baltarusijos žmonės trokšta pokyčių ir „dabartine valdžia nebetiki“. Ji teigia, kad protestuotojai pasiekė lemiamą momentą, po kurio nebėra kelio atgal, ir dabar jau „nebeįmanoma priversti žmones atsitraukti“.

Atsakydama į klausimą apie planus, jei užims šalies vadovo postą, S. Cichanouskaja sakė, kad nedelsdama paleistų politinius kalinius ir surengtų „naujus, sąžiningus bei skaidrius prezidento rinkimus“, pabrėždama, jog dar kartą nesivaržytų dėl šio posto.

Baltarusiai pasikeitė, jie prabudo.

Tuo metu šeštadienį Minske vyko du atskiri protesto mitingai, organizuoti Valstybinio Minsko lingvistikos universiteto studentų ir moterų grupių. Skaičiuojama, kad moterų proteste galėjo dalyvauti iki 10 tūkst. piliečių.

Remiantis kai kurių agentūrų pranešimais, šeštadienį kaukėti pareigūnai iš gatvių į savo automobilius įsitempė iki 30 protestuotojų. Skelbiama, kad dalis suimtųjų po kelių valandų buvo paleisti.

Be to, šeštadienį Lenkijos atstovai patvirtino, kad šiuo metu Lietuvoje esanti S. Cichanouskaja rugsėjo 9 d. apsilankys Varšuvoje ir susitiks su ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu.

Taip pat pranešta, kad pagrindinė S. Cichanouskajos atstovė Baltarusijoje, Volha Kovalkova, šeštadienį kirto Lenkijos sieną. Pasak jos, palikti tėvynę ją privertė Baltarusijos valdžia. Rugpjūčio 10 d. V. Kovalkovai buvo skirta 10 dienų kalėjimo.

Skambučio iš Rusijos dar nesulaukė

Atsakinėdama į piliečių klausimus, buvusi Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad „jeigu mums paskambins iš Rusijos, tai mes, žinoma, pasikalbėsime“. Apie tai informuoja šalies naujienų portalas Tut.by.

„Su manimi vienaip ar kitaip susisiekė daugelio valstybių lyderiai, tarp kurių – JAV, Kanados ir Europos šalių vadovai. Su niekuo neatsisakiau bendrauti. Visi skambino, norėdami pareikšti savo paramą baltarusių tautai. Esame atviri dialogui su bet kurios valstybės atstovais“, – kalbėjo S. Cichanouskaja. Pasak jos, kol kas skambučio iš Rusijos nesulaukta.

Baltarusijos opozicijos kandidatė neigiamai vertina Rusijos paramą dabartiniam Baltarusijos režimui.

„Kviečiu visų šalių, įskaitant Rusijos ir kaimyninių valstybių, lyderius gerbti mūsų tautos suverenitetą ir suprasti, kad mūsų nepriklausomybė neparduodama (...) Ir nemanau, kad iš Rusijos pusės būtų teisinga kokiu nors būdu bandyti paveikti Baltarusijos žmones. Jie turi suprasti, kad tik patys baltarusiai turi teisę nuspręsti, kaip spręsti šią problemą“, – pabrėžė S. Cichanouskaja.

„Nesiruošiame nutraukti jokių santykių su Rusija, tačiau kišimasis į mūsų vidinius reikalus, žinoma, yra neleistinas“, – sakė S. Cichanouskaja.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Anonimas

Kelio atgal nėra - priekyje tik kalėjimas... mink namo.

ogi

Susivelusi tautos isdavike, isnesusi uzpakali pas LINELI

Boba vaziok i Minska

Musu politikai sunkom metom buvo su savo Tauta.O sita Bulvesnuke sliundra loja is Lietuvos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS